Reinstalacija windowsa na dual boot masini

Imam Vista / Ubuntu dual boot i moram da reinstaliram Vistu.

Znam da moram nekako sacuvati MBR i kasnije ga vratiti. Nasao sam ove instrukcije na netu (http://www.stoltenow.com/archives/2006/11/reinstalling_wi.html) ali su malo stare pe nisam siguran da li ce da rade sa Vistom.

Dakle dali ove instrukcije jos vrijede za Vistu i ima li nesto drugo na sta trebam da obracam paznju?

[quote]sudo dd if=/dev/hda of=/path/to/save/mbr.image count=1 bs=512

Substitute the path you want to save the MBR image and the correct device of your hard drive, which is probably hda. You’ve now saved a copy of your MBR from your dual boot system. At this point you should save MBR image to a USB drive or email it to yourself. Now go ahead and install Windows.

When the Windows installation is complete, you need to write back the original MBR. Boot into Linux with a knoppix disc and find your MRB image. From a terminal run the following:

dd if=/path/to/saved/mbr.image of=/dev/hda

Of course remember to sub in the path to your MBR image and the device name of your hard drive. That’s it. Reboot and things should be back to normal.[/quote]

Samo zamijeni /dev/hda sa /dev/sda i to bi trebalo biti to

uspio sam sam sacuvati MBR image sa “sda” promjenom.

Za par dana ce mi doci nova Vista pa cemo vidjeti hoce li drugi dio da radi

Naletih danas, nadam se da ce biti od pomoci.

http://www.linuxjournal.com/content/ask-experts-i-recently-reinstalled-windows-my-dual-boot-system-and-now-linux-no-longer-boots

odlicno, to mi moze biti backup plan ako ovaj prvi metod nebude radio

Meh ona prva metoda nije uspjela. I totalno mi je sjebala disk. Vise ga ni windowsi nisu mogli reformatirati tokom reinstalacije. Sreca imao sam gparted live cd sa kojim sam usao i reformatirao disk u ntfs pa onda na frisko usao i reinstalirao windowse.

Onda sam sa ubuntu live cd usao i preko terminala instalirao grub nazad na MBR. Zijanio par sati koje nikad necu vratiti :slight_smile:

Ali sada imas jedno dobro iskustvo… :slight_smile:

nigdje kraja sreci mojoj :stuck_out_tongue: