ReiserFS vs. ext3

Zanimaju me inace razlike izmedju ova dva FS i vase misljenje koji je bolji odnosno njihove prednosti i mane…

reiserfs … nekako kul zvuci ;))) A i cuo sam da je pogodniji za koristenje na desktopima (tj. brze radi kad se koristi u takve svrhe) …

Reiserfs je u svakom smislu bolji od ext3 osim u jednom - ne može markirati bad sektore… g. Hans Reiser kaže “to je nepotrebno”… e pa hvala njemu velika na stručnom mišljenju, ali meni je jednom bilo potrebno i izgubio sam tonu podataka zato što sam ih držao na reiserfs particiji na kojoj su isplivali bad sektori, a nisam mogao uraditi recovery jer se sistem zamrzne ili resetuje svaki put kad proba pristupiti oštećenom sektoru.
Od sad samo ext3 na mojim diskovima :smiley:

Ja sam jednom probao ReiserFS (sa SuSE, čini mi se) i mnogo mi je bio sporiji od ext3. Sada koristim ext3. Razlog više je što program explore2fs ne vidi ReiserFS.

Pa ipak se ext2 bio upostavio kao standard, pa je sasvim logično da ext3 ide daleko napred. Negdje sam čitao da je ReiserFS 4 postigao sve ono što su najavljivali za winFS (koji nije izašao)…

programi na ext3 zauzimaju puno manje mjesta, nego na reiser sistemu.

:shock: Ja sam mislio da je bas suprotno. Manje datoteke sa raiserfs zauzimaju manje mjesta ( manje od jednog bloka ) jer ih pise direktno u svoj path. Ext2 = Ext3 koristi za to citav blok od 1024 Bajta.

Malo “FAKTA” informacija…

1.Ext2 je haos stabilan ali ima problema sa vecim datotekama
extent-mapped files i treba mu haos vremena kad radi
fsck jer nema “journaling”.
2.Ext3 je sve sto i ext2 plus "journaling"
3. ResierFS ( moj fs koji me nikad nije iznevjerio) je 8-15 puta
brzi od ext3 i sposoban je da radi sa datotekama koje su manje
od 1K; takodje je sposoban da sacuva 6% vise datoteka nego ext2
na samom/identicnom disku …
Tu su i XFS JFS …itd

Ukratko RESIERFS je najbolji ! :lol: 8)

PS
Reiser4 je dostupan za instalaciju posljednjih mjeseci
i mozes se dodati u kernel sa patch-om.

Nisam još čuo za taj “resierfs” ali eto svaki dan se nesto novo nauči :lol:
I ja koristim već ca. tri godine reiser i nikada nisam imao problema.

he he he he …typo baby
desilo se i par puta i fstab-u da sam napisao resierfs
Sta mislis jeli onda startala masina ? LOL

Pa predpostavljam da je Linus ugradio analizu varijable $REISER jer je znao kako Hans ima teško prezime. Sigurno jeste :slight_smile: