Imam na hard disku instaliran win7 i kubuntu, interesuje me kako da zamjenim redosled os pri boot-u znaci da mi win7 bude na prvom a kubuntu na drugom mjestu.
Neces ga moci mjenjati iz win-a, mjenjaj ga iz ubuntu-a, otidji u /boot/grub/menu.lst i zamjeni liniju
default 0
sa brojem win instalacije u grubu, npr ako grub ima 3 izbora i win je treci u grubu stavi default 2 (0 je prvi u grubu, ne 1)…
BTW. na google, prva stranica
Mozes ga mijenjati i iz Windowsa ako ti je bootloader od win7. Proguglaj “windows 7 bootedit”.
Mislim da on hoce da promijeni redoslijed opcija u grub menu-u, ako je tako i ako koristis grub odnosno grub2 (valjda je tako na Kubuntu-u) onda:
Pri dnu fajla imas text oblika:
menuentry "Kubuntu"{
insmod ...
set root ......
i jos nesto
}
menuentry "Windows"{
insmod ...
set root ...
chainload +1
}
Eh, ovdje je prvi Kubuntu pa onda Windows u menu-u, kada hoces da zamijenis samo editujes:
menuentry "Windows"{
insmod ...
set root ...
chainload +1
}
menuentry "Kubuntu"{
insmod ...
set root ......
i jos nesto
}
Naravno prije svega napravi backup configa.
[quote=Asm1r]Mislim da on hoce da promijeni redoslijed opcija u grub menu-u, ako je tako i ako koristis grub odnosno grub2 (valjda je tako na Kubuntu-u) onda:
[/quote]
a šta radi startupmanager?
p.s.
@Asmir, btw treba li poslije editovanja uraditi još “update-grub2”?
Ah sry, prema slici nisam skont’o da startupmanager ima tu opciju. -.-’
Za ‘update-grub2’, (‘grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg’ za ostale distre), treba, mada mislim da ce u ovom slucaju raditi i bez, ipak treba.
[quote=Asm1r]Ah sry, prema slici nisam skont’o da startupmanager ima tu opciju. -.-’
Za ‘update-grub2’, (‘grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg’ za ostale distre), treba, mada mislim da ce u ovom slucaju raditi i bez, ipak treba. :D[/quote]
hvala momci uspjesno reseno!!!