Resize Ubuntu particije

E ovako.Stavih neki dan ovaj novi ubuntu na netbook AAO i potpuno zaboravih ostaviti praznog prostora na disku za windows koji sam htjela naknadno dodati jer nisam imala stik od 4gb prije pa sam zato ubuntu stavila prvo.Ono sto sad zelim da uradim jeste da smanjim ubuntu particiju i ostavim space za win7.
Ali problem je sto u gparted ne mogu da uradim resize jer mi je opcija zatamnjena a probala sam i sa Acronis alatom ali mi javlja da necu moci bootati a ne zelim da zeznem boot slucajno pa da opet moram ponovo instalaciju da radim.
Ako ko moze samo da mi kaze ima li i kako nacina da to odradim?
HVALA

Prvo pogledaj i zapisi trenutni layout, dakle od kojeg do kojeg sektora se pruzaju particije i swap.

Onda,

#swapoff /dev/sda5 #fdisk /dev/sda
^ovo naravno samo ako ti je swap mount-ovan na /dev/sda5 i ako ti je disk /dev/sda

u fdisku pobrisi sve particije i napravi nove:

/dev/sda1 mora poceti na sektoru gdje je i ranije pocinjala. Zavrsiti se moze gdje zelis, gledaj da ostavis dovoljno prostora za win7 particiju. Takodjer, ovo bi trebala biti primary particija sa bootable tag-om.

/dev/sda2 extended

/dev/sda5 swap

snimi sve particije i rebootaj.

Onda ovo:

#resize2fs /dev/sda1 #mkswap /dev/sda5 #swapon /dev/sda5
opcija mkswap /dev/sda5 ce ti izlistati UUID koji trebas zapisati.

onda:

i tu zamjeni stari UUID za swap sa novim

Jos jednom reboot i gotovo.

Naravno prije ovoga napravi backup jer sa resize-om particija uvijek moze doci do problema.

THANK UU Amareee!