Eh nakon 2 mjeseca otrprilike normalnog koristenja linuxa, sad mi se pojavio problem , u pola rada racunar mi samo stane, znaci i kursor misa zastopa i sve, i onda ga moram restartovat…Update radim kad god mi izbaci onaj prozorcic…ne otvaram gomilu programa,jednostavno kad sam samo na mozili zna mi se desit da stane…koristim ubuntu jaunty 9.04.
Ako znate sta da radim pomagajte… ovo ako ne popravim vracam se na XP ili vistu , jer me naprosto iritira ovo … :@
Probaj disablovati pluginove u mozilli (prije svega flash). Koji drajver za grafičku koristiš? Probaj isključiti 3D efekte. Da li je moguće da se računar pregrijava?
evo ja sam u medjuvremenu instalirao KDE, svidja mi se vise nego ubuntu , graficka je Nvidia 5200FX 128mb ,… a evo prije par minuta mi “zakova” i na KDE kad sam usao…I nisam uopce bio na netu, nego sam pregledavao slike i kliknu na sljedecu ono samo stade… kursor stane i nista vise nemozes, a procesor kao da vise neradi…jednostavno kao kad ga ugasim…
I još jedna stvar: da li koristiš ext4 filesystem ili ext3? ext4 nažalost i nakon svih update-a zna zakovati na Ubuntu (i što je gore, efektivno pobrisati podatke). Meni se desilo prije par dana da je zakovao nekoliko puta i pobrisao ćitab na kojem radim nekoliko dana. Srećom da je tu Dropbox pa sam uspio vratiti file od prije 5 minuta od zamrzavanja…
Ja sam imao vise manje identican problem, ali od prvog dana a ne nakon nekog vremena.
Nakon duuuuuuuuugo zajebancije svelo se na to da nvidia-in chip na maticnoj ploci ima defekt i nece da radi sa memorijom na 800mhz. Kad sam je downclockovao na 677mhz problem je rijesen.
Koristim ext3 , al mislim da nemam nikako swap memorije, da nisam to ni radio nikako…
Moze neki link kako da to uradim il kratak opis…neznam bas oko linuxa dobro
[quote=SamirBL]Ja sam imao vise manje identican problem, ali od prvog dana a ne nakon nekog vremena.
Nakon duuuuuuuuugo zajebancije svelo se na to da nvidia-in chip na maticnoj ploci ima defekt i nece da radi sa memorijom na 800mhz. Kad sam je downclockovao na 677mhz problem je rijesen.[/quote]
Objasnjenje … kako da ga “downclockam” :S
[quote=hajro][quote=SamirBL]Ja sam imao vise manje identican problem, ali od prvog dana a ne nakon nekog vremena.
Nakon duuuuuuuuugo zajebancije svelo se na to da nvidia-in chip na maticnoj ploci ima defekt i nece da radi sa memorijom na 800mhz. Kad sam je downclockovao na 677mhz problem je rijesen.[/quote]
Objasnjenje … kako da ga “downclockam” :S[/quote]
Pa nisam siguran da li je to i kod tebe problem ako ti je radilo sve mjesecima prije nego se pocelo lediti. Ja sam preko windowas MemSet programom pogledao settingse za memoriju i uporedio sa specifikacijama svoje memorije prvo, onda sam u Biosu prebacio sa auto na manual i sam promjenio vrijednosti i downlclockovao memoriju sto mi je rijesilo problem i sa winblowsima i linuxom.
Pa kod mene nije nista zezalo dok nisam ubuntu instaliro… sad evo otvorim text editor na linuxu on se opteretti… kao da pokrecem kakvu igru sto zahtijeva 3 gb rama, …onda uspori sve , mis se jedva krece, a kroz nekoliko sec… samo stane sve…
mislio sam da nije virus il sta . al nezz nisam skido nista :S
Instaliro bi ja drajver . al reko sam vec sta mi se pojavi…neka greska… ev slika pa vidi…
EDIT 1: ev u medjuvremenu googllo sam i naso da treba iskljucit instalaciju sa cd-a … uradio sam tako i instaliro driver…idem restart komp. da vidim imal kakvog efekta
EDIT 2 : Izgleda da sam napravio sto se tice grafike… sad mogu postavit i vizuelne efekte i rade odlicno bez zastajanja…al mislim da je problem sad u mozili, jer radim websajt na localhostu (koristim xampp) pa mislim da i to predstavlja neki problem… neki prijedlog ?. da koristim drugi browser il nesto?
[quote=pingvin]u pravu si vedrane ! najvise sanse da je gpu driver los .
ja bi rekao da instaliras stariji driver za gpu ( kao npr. seriju 7)[/quote]
Imas kakav link , ja nemogi instalirat tamo sa hardware drivers nikako… i cito sam da nije kod mene samo taj error.vec i kod ostalih sa nVidia grafikom…
I da , prije svega, ukljucio sam bio system monitor, pratio sam sta mi najvise memorije i cpu vuce. . to je bila Mozilla, i python(Emesene)… kad predje 100 mb odma kursor pocne usporavat
A pa taj Emesene očito ima memleak, da probaš privremeno preći na Pidgin da vidimo hoće li to šta popraviti? Što se tiče Mozille nisi nikad napisao da li si isključio flash plugin da vidimo da li to išta pomaže?
Ev danas sam instaliro bio pidgin msn neki… u firefoxu sam iskljucio sve addonove… al kad pustim neku pjesmu prekida stalno… mislim da je ovo problem u procesoru… nemoze mozila vuc 120 mb radne memorije nikako :S
Jel ima kakav cleaner il defragmanter ?
imam hrpu fajlova , neznam kako da pocistim, jer neznam vise ni sta je od linuxa,a sta sam ja nabaco…
ma mozda skinem za koji dan mandrivu, pa format disk…mozda pomogne