Ja mislim da ipak procesor odrađuje više posla, jer koliko sam upoznat, više memorije daje sposobnost da se više stvari odjednom radi, no ako pustim jedan program da se kompajlira (sa svim njegovim podprogramima) on će veći dio procesa odrađivati u procesoru dok će kroz memoriju samo prolaziti…
Evo ja imam mašinu sa 2GB DDR333 rama, 3GB x64 AMD Athlon procesorom i treba mi oko 20tak minuta da kompajliram kernel, tako da … DA! Ovo treće.
Ovako, generalno ti treba što brži procesor možeš uzeti, ali ne smije se zanemariti memorija i disk.
Memorija? Npr. Kompajliraš veliku količinu C++ koda. Interna reprezentacija tog koda može biti i 10 puta veća => za 10MB koda, kompajler može koristiti 100MB RAM-a pa i više.
Skontaj koliki ti je otprilike radni set, pa uzmi toliko memorije (256MB bi bilo sasvim dovoljno), ostatak potroši na procesor.
Disk (i filesystem): treba učitati sve te silne datoteke sa izvornim kodom.
offtopic:
Primjetite da što se tiče “potrošnje memorije” nije isto sljedeće dvoje:
32-bit procesor + 32-bit OS + 512MB RAM
64-bit procesor + 64-bit OS + 512MB RAM
U svakom izvršnom kodu, određeni procenat prostora zauzimaju pointeri => veličina izvršnog koda (programa, DLL-a) je nešto veća kod 64-bitnog koda, recimo 15-25%.
Tako da ja ne bih nikada uzeo AMD64 sa 256MB RAM-a
che… jesi siguran da nece biti “pokretna kompajlirajuca stanica” on the fly kompajliranje sjedis u avionu i kompajliras novi dio koda hehehe… ja danas sve cesce vidjam laptope sa po 1 GB memorije, sata diskovima itd… ako si zaposlen kao programer i ako ti je bas cilj da imas nesto mocno za posla, mozda nagovoris poslodavca da ti kupi ili da ucestvuje u kupovini laptopa za tebe… ne znam gdje si zaposlen, tako da manje vise lupam - ali ima svakakvih poslodavaca
i usputno misljenje - ukoliko se radi o 32bitnoj aplikaciji - bezvezno je kupovati 64bitni procesor barem po meni…
si, si, ovdje se radi o kupovini laptopa, jer nije isto dodavati/kupovati ram i cpu za desktop/laptop…
ps:
deder mi to oko 32/64bit cpu protumačite zar 64bitni proc ne raspoređuje bolje memoriju ? (fuzzy)
ps/edit:
npr. jel puno lošije uzeti semprona/celerona od athlona/pentiuma, ili su tu negdje što se progamiranja tiče (radi FSB-a)
ma raja, lako bi ja, uzmeš najjače i zdravo đaci, ali eto uzima se namjenski pa da se vidi šta je preče lol, mada ne igram igrica, ali kada neko hođe igrica, koliko god da stavi grafulje nikad dosta…
aldine kod resursi je pitanje koje aplikacije hoces da razvijas, i koji IDE koristis, za samo kompiliranje nisue ti neke ogromne resource potrebne.
Na primjer ako hoces da koristis eclipse za razvijanje obicnih aplikacija dovoljan ti je racunar sa 512 MB RAMA i procesor od 1000MHz.
A ako hoces neke aplikacije za aplikacijone servere onda malo treba pojacati…
IMHO današnji najjači procesori i memorija dolaze do izražaja samo kod kompajliranja velikih projekata tipa Linux kernel, OpenOffice.org, Mozilla, KDE, X.org i slično. Za fakultetske zadatke i male GUI programčiće tipa XMMS, i na najsporijem laptopu danas kompajliranje je gotovo dok otkucaš “make install”.
Hmm , ja imam P3 masinu od 650 mhz , 128 mb rama … i radi ko doksa , mislim ono … koja je poenta …momak nece razvijat , ne znam ti sta Poenta je , da li ce njegov code imat nekog znacenja i da li ce se uopste moci kompajlirat na svim linux / unix os-ovima , a da ne izbacuje puno
greski ili ti ga bug-ova. :mrgreen:
Ne znam zasto su svi naveli procesor kao bitan, jedina stvar za koju su kod programiranja (naravno, opet, zavisi cega) korisni MHz je sam brzina kompajliranja, sto ce reci za interpretirane jezike (php, perl, ruby) razlika izmedju 1 i 2 GHz je malo osjetna.
Ja vec 2 godine radim na Duronu 1.4 GHz sa 512 MB Dual channel DDR i nikada osim kada kompajliram citav mozilla cvs tree nisam osjetio da mi fali MHz. Pa i u tom slucaju, sumnjam da bi pomoglo, mozda sa 4 sata na 2 sata, ali i dalje je to “za ostaviti preko noci”
Ono sto u zadnje vrijeme jede programerski RAM je svakako eclipse, koji zna pojesti i po 300 megabajta.
U svakom slucaju moj savjet za investiranje $ u opremu (za programere je):
Monitor: sto veci to bolji (30" nije uopste previse), ili po mogucnosti 2 ili 3 komada, vjerujte mi sa monitorom nikada ne mozete pretjerati. Po mogucnosti TFT.
RAM: Gigabajt ce vam biti svakako dovoljan
Ploca, chipset: Ovo je cesto bitnije i od procesora, ja imam nForce2 i poprilicno je cool
Disk: Bolje je uzeti 120 Gigabajta sa 8 MB Cachea i 7200 rpm nego 300 na 5400 i bez ili sa malo cachea
Dual processor: Bolje dva puta po gigaherc nego jednom 3 ili 4. Divna stvar! Super nesto, sto bi reko amadeus
64-bitnost: Mislim da je ovo overkill uzimati sada, sacekati 2-3 godine
Tisina: 50 maraka vise za extra silent napojnu i cpu cooler nije puno kada shvatite da se kompjuter ne cuje i da mozete zaspati pored istog.
Tastatura: Ako vec ne mozete naci IBM M, onda makar neki cherry, ovo je po meni i najvaznija stavka u opremi jednog programera. Kad vidim programera sa tastaturom na kojoj je onaj middle dio sa page/up page/down nestandardan, ili sa gomilom funkcijskih tipki, ne mogu a da ne posumnjam u njegov kvalitet
Mis: Logitech Pilot, opticki, sa kablom. Vec dvije godine bez i jednog problema, a kosta samo 25 maraka
Kad smo vec kod toga … mijenjam 256 MB PC 100 rama koji ne rade na mojoj ploci za 256MB (ili vise, uz nadoknadu) PC100 ili PC133 koji rade na mojoj ploci