Imam problem sa rezolucijom ekrana pod Ubuntuom. Naime, moj ekran je 21 incni, a kada zelim da povecam rezoluciju koja je trenutno po defaultu postavljena na 800x600, dobijem izbor samo dvije rezolucije (System->Preferences->Screen Resolution->) jedna je ova pomenuta, a druga je jos manja 640x480. Kako mogu upisati vlastitu rezoluciju, jer trenutno ikonice na Gnomu izgledaju ko fildzani, osjecam se izgubljeno. Help! Btw, u helpu nista ne pise barem ovom koji dodje sa instalacijom. Cak ne mogu da pomjeram sliku lijevo desno. Imam osjecaj da cu svakog casa popit banderu dok pokusavam surfat
Provjeri koja je graficka u pitanju, ako je ATI ili nVidia, instaliraj proprietary drivere. Upute imas na drugim temama na Ubuntu sekciji.
Trebaju ti karakteristike od tvog monitora:
Horizontal Sync i Vertical Refresh
kao i preporucena rezolucija tvog 21"" monitora, dakle minimum 1600x1200 piksela.
U GNOME Terminalu:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Pod monitor, odaberi advanced i ukucaj gornje vrijednosti.
Kasnije odaberi rezoluciju, odaberi i ostale nize i najvisu ako ce ti kasnije trebati.
Restartaj X server kombinacijom tipki ctrl+alt+backspace
Ne znam sta je u racunaru. Dobio sam racunar. Kako uopste mogu da izlistam koja je graficka u pitanju. Pokusavao sam preko Device Managera, ali nigdje nisam pronasao graficku karticu? Pokusavao sam i sa nekim komandama u shellu, ali jednostavno nisam uspio saznati koja je graficka upitanju.