Rezolucija kod Ubuntua

Ljudi,

Imam problem sa rezolucijom ekrana pod Ubuntuom. Naime, moj ekran je 21 incni, a kada zelim da povecam rezoluciju koja je trenutno po defaultu postavljena na 800x600, dobijem izbor samo dvije rezolucije (System->Preferences->Screen Resolution->) jedna je ova pomenuta, a druga je jos manja 640x480. Kako mogu upisati vlastitu rezoluciju, jer trenutno ikonice na Gnomu izgledaju ko fildzani, osjecam se izgubljeno. Help! Btw, u helpu nista ne pise barem ovom koji dodje sa instalacijom. Cak ne mogu da pomjeram sliku lijevo desno. Imam osjecaj da cu svakog casa popit banderu dok pokusavam surfat :slight_smile:

Instaliraj Graficku :slight_smile:

Provjeri koja je graficka u pitanju, ako je ATI ili nVidia, instaliraj proprietary drivere. Upute imas na drugim temama na Ubuntu sekciji.

Trebaju ti karakteristike od tvog monitora:
Horizontal Sync i Vertical Refresh
kao i preporucena rezolucija tvog 21"" monitora, dakle minimum 1600x1200 piksela.

U GNOME Terminalu:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Pod monitor, odaberi advanced i ukucaj gornje vrijednosti.
Kasnije odaberi rezoluciju, odaberi i ostale nize i najvisu ako ce ti kasnije trebati.
Restartaj X server kombinacijom tipki ctrl+alt+backspace

Ne znam sta je u racunaru. Dobio sam racunar. Kako uopste mogu da izlistam koja je graficka u pitanju. Pokusavao sam preko Device Managera, ali nigdje nisam pronasao graficku karticu? Pokusavao sam i sa nekim komandama u shellu, ali jednostavno nisam uspio saznati koja je graficka upitanju.

lspci -v

glxinfo

možeš uraditi i ovo:

cat /etc/X11/xorg.conf |grep -i driver
(da vidimo koji je trenutno, biće i od miša, kbd, ti gledaj ovaj zadnji ili nam prebaci sve šti ti izlista)

btw možda da probaš ručno dodati rezolucije (meni pomaže kada ih “spuštam” samo poskidam rez koje neću)

sudo gedit /etc/X11/xorg.conf

DefaultDepth 24

SubSection "Display"
Depth 24
Modes “1600x1200” “1280x1024” “1024x768” “832x624” “800x600” “720x400” "640x480"
EndSubSection

pa ctrl+alt+backspace

ps:
koji je ubuntu, jel 6.10, koja ti je bila rezolucija kad si ga podigao live?