RH instalacija

E ovako.Imam jedan problem oko instalacije.Hocu da instaliram rh 9.0 pa sam malo trazio na netu kakve pomoci.I naisao na stranicu www.redhat.com.I poceo sam da citam ovo o instalaciji.Znaci sve mi je jasno ali kada dodjem do dijela particionisanja diska tu se malo zagubim.Naime imam novi hdd.znaci nema nista na njemu. e tu bi instalirao ovaj rh.jedan mi je momak rekao da radim sve po defaultu.i kada dodjem do particinisanja diska (http://www.redhat.com/docs/manuals/linux/RHL-9-Manual/install-guide/s1-diskpartitioning.html to je ovaj dio). Eh sada imam pitanja : 1)Hocel ja posto mi je cist disk morati da pravim ikakve particije ? (posto na ovom zadnjem linku viidm da ima ) nesto sam citao o swap particiji i onim fajl sistemima. ) Hocel to linux sam po sebi prepoznati ? Moram li uopste praviit ovo swap ,ext3 i tako. ?ako trebam objasnite ako ne odg. hvala

RH bi trebao da ti preporuči automatsko particioniranje koje možeš slobodno preuzeti ako si početnik. On će ti napraviti jednu ext3, jednu swap i jednu boot particiju. Ako nema automatskog particioniranja, onda moraš sam napraviti ove tri particije što početnicima izgleda vrlo komplikovano ali je u suštini jednostavno. Preporučio bi ti da odmah napraviš više particija tako da ih lakše možeš manipulisati kasnije (backup, fscheck itd). Potraži Linux partition howto na googlu.

http://start.linux.org.ba/Instalacija_Linuxa

Dobro si napisao na pp. Swap nema mountpointa, samo ga napravi i odredi velicinu, on ce kasnije sam da se aktivira. Nemoj samo pretjerati sa swapom. 2 x ram je važilo nekad, kod novih računara do 500Mb.

Baby, ako koristiš Software Suspend na Linux-u, onda swap particija treba biti nešto veća od količine RAM-a. Sigurna preporuka je 1.5X količina RAM-a.

ej baby:P a jel to sigurno da ce mi on preporuciti te particije?znaci ja samo da kliknem na next? a ostalo je sve u dure.ako budem imao nekih problema javim.pozz

da, i ja sam instalirao rh 9.0 nedavno, nemaš se niokočega paničiti. samo idi na preporučeno tj. recomended i to je to.

Evo da ne otvaram novu temu jedno pitanje !Kako da napravim da mi se mogu podizati oba sistema.i Linux i windows (na dva razlicita diska). ovako posto kada sam instalirao linux izvadio sam disk na kojem mi je winshit xp da nebi sta pokvario :P.znaci moram stalno mjenjati diskove i vaditi!
Hvala unaprijed

Moraš podesiti tkz. boot-menažđer, ovisno o tome koji koristi RH. LILO ili Grub ? Google je pun dokumentacije a možeš koristiti i dokumentacije koja dolazi uz RH.

http://start.linux.org.ba/Lilo
http://start.linux.org.ba/Instalacija_Linuxa#MBR_.2F_BR_.2F_Boot_Loader