E ovako.Imam jedan problem oko instalacije.Hocu da instaliram rh 9.0 pa sam malo trazio na netu kakve pomoci.I naisao na stranicu www.redhat.com.I poceo sam da citam ovo o instalaciji.Znaci sve mi je jasno ali kada dodjem do dijela particionisanja diska tu se malo zagubim.Naime imam novi hdd.znaci nema nista na njemu. e tu bi instalirao ovaj rh.jedan mi je momak rekao da radim sve po defaultu.i kada dodjem do particinisanja diska (http://www.redhat.com/docs/manuals/linux/RHL-9-Manual/install-guide/s1-diskpartitioning.html to je ovaj dio). Eh sada imam pitanja : 1)Hocel ja posto mi je cist disk morati da pravim ikakve particije ? (posto na ovom zadnjem linku viidm da ima ) nesto sam citao o swap particiji i onim fajl sistemima. ) Hocel to linux sam po sebi prepoznati ? Moram li uopste praviit ovo swap ,ext3 i tako. ?ako trebam objasnite ako ne odg. hvala
RH bi trebao da ti preporuči automatsko particioniranje koje možeš slobodno preuzeti ako si početnik. On će ti napraviti jednu ext3, jednu swap i jednu boot particiju. Ako nema automatskog particioniranja, onda moraš sam napraviti ove tri particije što početnicima izgleda vrlo komplikovano ali je u suštini jednostavno. Preporučio bi ti da odmah napraviš više particija tako da ih lakše možeš manipulisati kasnije (backup, fscheck itd). Potraži Linux partition howto na googlu.
Dobro si napisao na pp. Swap nema mountpointa, samo ga napravi i odredi velicinu, on ce kasnije sam da se aktivira. Nemoj samo pretjerati sa swapom. 2 x ram je važilo nekad, kod novih računara do 500Mb.
Baby, ako koristiš Software Suspend na Linux-u, onda swap particija treba biti nešto veća od količine RAM-a. Sigurna preporuka je 1.5X količina RAM-a.
ej baby:P a jel to sigurno da ce mi on preporuciti te particije?znaci ja samo da kliknem na next? a ostalo je sve u dure.ako budem imao nekih problema javim.pozz
da, i ja sam instalirao rh 9.0 nedavno, nemaš se niokočega paničiti. samo idi na preporučeno tj. recomended i to je to.
Evo da ne otvaram novu temu jedno pitanje !Kako da napravim da mi se mogu podizati oba sistema.i Linux i windows (na dva razlicita diska). ovako posto kada sam instalirao linux izvadio sam disk na kojem mi je winshit xp da nebi sta pokvario :P.znaci moram stalno mjenjati diskove i vaditi!
Hvala unaprijed
Moraš podesiti tkz. boot-menažđer, ovisno o tome koji koristi RH. LILO ili Grub ? Google je pun dokumentacije a možeš koristiti i dokumentacije koja dolazi uz RH.