Richard Stallman u Sarajevu i Mostaru!

[quote=SchmRz][quote]0. The freedom to run the program, for any purpose (freedom 0).

1. The freedom to study how the program works, and change it to make it do what you wish (freedom 1). Access to the source 2. code is a precondition for this.
  2. The freedom to redistribute copies so you can help your neighbor (freedom 2).
  3. The freedom to distribute copies of your modified versions to others (freedom 3). By doing this you can give the whole community a chance to benefit from your changes. Access to the source code is a precondition for this.[/quote]
    Mislim da on ne kaže da su to kruške i jabuke, jer ovdje možeš vidjeti da 1. i 2. sloboda zavise od toga da li je program otvorenog koda. Prema tome, ako je program otvorenog koda, u skoro svim slučajevima (kažem u skoro svim jer nisam siguran, možda postoje neki čudni slučajevi gdje to nije tako) on je i slobodan softver.

Zašto misliš da on kao programer bi radije bacio u vodu projekat koji recimo ima već ogromnu bazu koda i jaku zajednicu iza sebe samo zato što je prije bio zatvorenog tipa ? Mislim da je veća korist da takav projekat promijeni svoju politiku licenciranja pa da bude slobodan softver, nego da se “spali” i pokrene novi, slobodnog tipa.

Doduše, on je fanatik i u nekim stvarima pretjeruje, ali mislim da mora biti takav da bi gurao pokret slobodnog softvera naprijed.[/quote]
to sam i sam rekao i slazem se sa tobom ali njegova prica je naginjala na drugu stranu. zato kazem ne treba ga uzimati zdravo za gotovo. ako dodje jos jednom opet cu ga poslusati i vjerojatno ga pitati par pitanja u vezi toga. on je takodjer rekao kako postoje mnogi programi otvorenog koda ali nisu slobodni. recimo kernel se slovi za jezgru otvorenog koda ali sadrzi u sebi neke binarne dijelove, stoga po njemu to nije slobodan projekat. nije on naglasio da su open source i free software dvije razlicite stvari. na nacin na koji je zapoceo objasnjavanje tako je ispalo. u najboljem slucaju open source je uvjet za free aplikaciju. sa druge strane je poceo objasnjavati open source koncept i usred objasnjavanja presao na to kako ne podnosi Linusa te propao u objasnjavanju. ne znam kako je Sarajevu prosao govor. jos jedna stvar. eksplicitno je rekao ako aplikacija sadrzi ijedan zatvoreni dio da trebamo odbaciti takav software i reci da ne zelimo to koristiti. ali ljudi zele obaviti svoj posao. preteska tema da stane u sat i po

hahahah ovo morate vidjet… :smiley:
do kraja pogledajte :stuck_out_tongue:

http://www.youtube.com/watch?v=I25UeVXrEHQ&feature=related

Ooooohhh crap

Ovo je ako se ne varam snimak star nekoliko godina al je jos uvijek jednako smijesan/gadan kao kad sam ga prvi put vidio…

Intervju u trenutnim (Broj 677 - 04.06.2010) Danima:

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=txt&broj_id=677&tekst_rb=22

[quote=canci]Intervju u trenutnim (Broj 677 - 04.06.2010) Danima:

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=txt&broj_id=677&tekst_rb=22[/quote]
Ima li gdje čitav tekst? :slight_smile:

Kupi Dane…:smiley:

Jah. Sad kontam, ne sjećam se kad sam zadnji put kupio papirno izdanje nekog časopisa/novina :slight_smile:

Moš’ uplatit’ i da onlajn čitaš, mada ne izgleda baš privlačno. I ja bih rađe da imaju PDF izdanje.