[quote=SchmRz][quote]0. The freedom to run the program, for any purpose (freedom 0).
- The freedom to study how the program works, and change it to make it do what you wish (freedom 1). Access to the source 2. code is a precondition for this.
- The freedom to redistribute copies so you can help your neighbor (freedom 2).
- The freedom to distribute copies of your modified versions to others (freedom 3). By doing this you can give the whole community a chance to benefit from your changes. Access to the source code is a precondition for this.[/quote]
Mislim da on ne kaže da su to kruške i jabuke, jer ovdje možeš vidjeti da 1. i 2. sloboda zavise od toga da li je program otvorenog koda. Prema tome, ako je program otvorenog koda, u skoro svim slučajevima (kažem u skoro svim jer nisam siguran, možda postoje neki čudni slučajevi gdje to nije tako) on je i slobodan softver.
Zašto misliš da on kao programer bi radije bacio u vodu projekat koji recimo ima već ogromnu bazu koda i jaku zajednicu iza sebe samo zato što je prije bio zatvorenog tipa ? Mislim da je veća korist da takav projekat promijeni svoju politiku licenciranja pa da bude slobodan softver, nego da se “spali” i pokrene novi, slobodnog tipa.
Doduše, on je fanatik i u nekim stvarima pretjeruje, ali mislim da mora biti takav da bi gurao pokret slobodnog softvera naprijed.[/quote]
to sam i sam rekao i slazem se sa tobom ali njegova prica je naginjala na drugu stranu. zato kazem ne treba ga uzimati zdravo za gotovo. ako dodje jos jednom opet cu ga poslusati i vjerojatno ga pitati par pitanja u vezi toga. on je takodjer rekao kako postoje mnogi programi otvorenog koda ali nisu slobodni. recimo kernel se slovi za jezgru otvorenog koda ali sadrzi u sebi neke binarne dijelove, stoga po njemu to nije slobodan projekat. nije on naglasio da su open source i free software dvije razlicite stvari. na nacin na koji je zapoceo objasnjavanje tako je ispalo. u najboljem slucaju open source je uvjet za free aplikaciju. sa druge strane je poceo objasnjavati open source koncept i usred objasnjavanja presao na to kako ne podnosi Linusa te propao u objasnjavanju. ne znam kako je Sarajevu prosao govor. jos jedna stvar. eksplicitno je rekao ako aplikacija sadrzi ijedan zatvoreni dio da trebamo odbaciti takav software i reci da ne zelimo to koristiti. ali ljudi zele obaviti svoj posao. preteska tema da stane u sat i po