Richard Stallman u Sarajevu i Mostaru!

Legendarni osnivač GNU pokreta i vođa Fondacije za slobodni softver, održaće u Sarajevu dva predavanja u srijedu 19. (11:00-13:30) i četvrtak 20. maja (14:00-16:30). Ne, nije šala! Predavanja će se održati u sali International Burch University na Ilidži. Naslovi predavanja su “Copyright vs. zajednica” i “Pokret za slobodan softver i GNU/Linux operativni sistem”.

Zvaničnu obavijest o posjeti, dodatne informacije o temi predavanja i termine možete naći na linkovima:
http://www.fsf.org/events/20100519-cvc-sarajevo
http://www.fsf.org/events/20100520-fsep-sarajevo

Lokacija IBU na karti Sarajeva:
http://www.openstreetmap.org/?lat=43.81996&lon=18.31016&zoom=15&layers=B000FTF

Update: Javljeno nam je da će 22. maja (subota) RMS održati prezentaciju i na mostarskom FITu, i to u terminu 14:00-16:00. U ovom trenutku nema zvanične informacije na fsf.org.

Update^2: http://www.fsf.org/events/20100522-fsm-mostar

damn, elektrijada me omete! a rado bi otisao! :confused:

Pa eto posto nisam u mogucnosti da odem, pitao sam ih da li ce biti video snimak ili nesto, uglavnom evo odgovor!

[quote]…
Hvala vam na interesu iskazanom za Burch University i događaj koji organiziramo. Nadamo se da ćete drugim povodom naći vremena da nas posjtite. Ako zbog ničeg drugog barem da dođete preuzeti DVD koji planiramo snimiti.

To je ujedno i odgovor na vaše pitanje. Planirali smo načiti video snimak predavanja Dr. Stallmana.

Trebamo se čuti i nakon događaja kako bi se dogovorili oko preuzimanja materila.
…[/quote]

Awesome. Ne bi ovo trebalo propustiti :slight_smile:

http://www.facebook.com/home.php#!/event.php?eid=117515498283639&index=1

evo i na facebooku grupa za događaj u Mostaru, ja idem, napokon nek se nešto slično i u Mostaru dešava :slight_smile:

a fine vijesti, sto me obradova :smiley:

…“otac GNU/Linux operativnog sistema”… ?!

Wooohoo, idem ja na ovo :)))

Veni, vidi, Allahimanet :slight_smile:

Aj, zelena majica!!!

Nego, kako je bilo?

nesvakidašnje :slight_smile:

bilo je LOL

Bio sam danas,bilo je super,postavit cu kasnije video na youtube…

video 1: http://www.youtube.com/watch?v=mpDQiniWtbk

Video 2: http://www.youtube.com/watch?v=xzAxfv_w9e4

E jes’ šega :smiley:

nije me ubijedio :stuck_out_tongue:

Ubijedio u šta?

Ubijedio u šta?[/quote]
u tu njegovu filozofiju. usporedjuje open source koncept i free software movement da bi na kraju ispalo da su to kruske i jabuke. nedavno je povukao svoju izjavu u kojoj objasnjava da je apple stavio backdoor svojim aplikacijama da bi je jucer opet izjavio. mislim, moze biti da jesu stavili ali utvrdjeno je vec da nema dokaza za to. znaci ili nema ili apple dobro to skriva, ali trebalo bi se suzdrzati od praznih optuzbi. dalje, ako nije po njegovoj filozofiji i u najmanjoj sitnici bacaj kroz prozor. da objasnim ovo. znaci on se ne bori da vec postojece projekte “oslobodi” nego bi da developeri koji razvijaju zatvorene aplikacije trebali sve ostaviti i ici mesti cestu. doduse, ne smije se uzimati sve sto on kaze zdravo za gotovo, samo se trudio ostaviti utisak. ima stvari u kojim se slazem sa njim, vise stvari sa kojima se ne slazem al et. bilo ga je zanimljivo poslusati. i naravno, dao je do znanja da ne podnosi Linusa Torvaldsa radi njegovih tvz. non free djelova u kernelu i jos nesto sto mu je Linus izjavio

ako sam nesto pogresno shvatio ispravite me

[quote]0. The freedom to run the program, for any purpose (freedom 0).

  1. The freedom to study how the program works, and change it to make it do what you wish (freedom 1). Access to the source 2. code is a precondition for this.
  2. The freedom to redistribute copies so you can help your neighbor (freedom 2).
  3. The freedom to distribute copies of your modified versions to others (freedom 3). By doing this you can give the whole community a chance to benefit from your changes. Access to the source code is a precondition for this.[/quote]
    Mislim da on ne kaže da su to kruške i jabuke, jer ovdje možeš vidjeti da 1. i 2. sloboda zavise od toga da li je program otvorenog koda. Prema tome, ako je program otvorenog koda, u skoro svim slučajevima (kažem u skoro svim jer nisam siguran, možda postoje neki čudni slučajevi gdje to nije tako) on je i slobodan softver.

Zašto misliš da on kao programer bi radije bacio u vodu projekat koji recimo ima već ogromnu bazu koda i jaku zajednicu iza sebe samo zato što je prije bio zatvorenog tipa ? Mislim da je veća korist da takav projekat promijeni svoju politiku licenciranja pa da bude slobodan softver, nego da se “spali” i pokrene novi, slobodnog tipa.

Doduše, on je fanatik i u nekim stvarima pretjeruje, ali mislim da mora biti takav da bi gurao pokret slobodnog softvera naprijed.