[RIJEŠENO] 3D-Acceleration, Kernel itd

Ovako, 3D-Acceleration mi je ugasen. Pokuso sam sa na par nacina da je ukljucim al neide.

Ovo sam primjetio kad sam htio da pokrenem quake 3 :slight_smile: da mi je veoma sporo, nije mi toliko to ni vazno, al eto “pecka” me :slight_smile:

Graficka je i852 (Intel® 82852/82855 [za laptop])
Tokom bootanja ona je fino prepoznata

Nedavno sam uradio upgrade i memorije i novi hdd. Bio sam na 2.6 kernelu koji il nije bio dobro izkopaljiran ili je do memorije koja je veoma blizu CPU. Pri kompajliranju neceg velikog, CPU bi se jednostavno pregrijo i komp bi se ugasio. Ali za vrijeme 2.6 nisam imo istih problema sa grafickom.

Sad sam na 2.4 kernelu i vec nijednom (dugo vec) nisam imo problem sa gasenjem. Da predjem na stvar.

absinthe@abshost:~$ glxinfo|grep render direct rendering: No OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
Sta trebam da uradim da bi taj direct rendering: No bio Yes? Naso sam neku stranicu koju mi je i preporucila vecina “slackera” (#slackware - freenote.net) koja veinom opisuje kako uraditi isto za i850, taj isti “driver” i sad koristim i nista nije promjenjeno osim nekih dodatnih FPS-ova.

Drugo sto su mi jos neki savjetovali je upgrade na 2.6 kernel. Ako cu opet imat problema sa pregrijavanjem, onda radije necu ni da imam direct rendering.

Ostali “trikovi” nisu uspjeli.

Kernel 2.6

Device Drivers --> Character Devices --> <M> /dev/agpgart (AGP Support) <M>Intel 440LX/BX/GX, I8xx and E7x05 chipset support <M> Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support) <M> Intel 830M, 845G, 852GM, 855GM, 865G <M> i915 driver
xorg.conf

Section "Device" Identifier "Device[0]" BoardName "855 GM" BusID "0:2:0" Driver "i810" # Obratiti paznju na driver VideoRam 65536 Screen 0 Option "MonitorLayout" "TV,LFP+CRT" VendorName "Intel" Option "DPMS" Option "VBERestore" "true" EndSection

Pa znaci nista od tog na 2.4?

Ne znam, nisam probao na 2.4, Sorry :slight_smile:

Evo skinuh 2.6.15.6 al fakat ako opet bude auto-gasenja … ma.

Ovaj driver radi i na 2.4. Samo podesi kako je crazy opisao + omguci pokretanje dri-ja i njegovih dozvola.

Ne trebas uopste kompajlirati kernel, svaka iole ozbiljnija distribucija vec ima sve te module,
kod 2.6 serije agp modul se automatski ucitava, a i dri kernel modul. Dakle, nista u vezi kernela ne dirati.
Ono sto moji prethodnici ti nisu pomenuli jeste da u xorg.confu u sekciji "Modules"
trebas imati Load “dri” i Load “glx” da bi 3D DRI akceleracija bila omogucena.
Samo edituj xorg.conf, a ako ne bude stimao pogledaj dmesg i /var/log/xorg.log.

Pozdrav

@Sanel - jah, al ono sto je on opisao je na 2.6 kernelu.
@sapphire - Ova bogami nema, cak sam probo i instalirat neke dodatne module, nish. I samo da kazem da u xorg confu lodira mi vec te sto i reko. Nije mi samo podrska za graficku kako treba ukopjarlirana.

I tako ja proba ja 2.6.15.6 i posle negdje kod menuconfig-a zaspa, i ustade i nastavih gdje sam stao. Dozivi kernel panic, sad u svoj ovoj frci ne ukljuci ni apci na 2.4 :confused:

@crazy-m - isti onaj (kernel panic) ko kod macosx 10.4.3. Nece ni da cita koji fs nit ista, uzas. Nije mi jasno rijesit se cuda, il sam ja nesto pogresno uradio. Budi matere ti “pripravan” da se kako sredi da se ne gasi a da mi 3d bude ok. Nazovem te sutra.

Probaj da iskompajliraš drm i Mesa3D drajver za svoji grafičku kartu i zamijeni postojeće drajvere njima. Nisam siguran da će ovo raditi, ali meni 3D akceleracija nije radila prije toga.

Ne znam, moguce je da je taj tvoj chip noviji i da jos nema podrske u mainstream kernelu, ili zaista treba rekompajlirati ili mozda cak patchirati. Vidi na dri.sourceforge.net, hm, volio bih da mogu pomoci.
DRI driver ima dva dijela, jedan je kernel modul a drugi je Mesa modul, hm.

Ma ova sva prica je odgodjena do daljnjeg. Zakacio flasu i prosu malo pive po tastaturi, i eno sad mi neradi ljevi dio tastature, nekad neke tipke oce, nekad nece, a i cdrom mi daje manjih problema. Ja kontam da se rijesim citavog kompa sad, vidjecemo javim se sa updateima i sta bi sa 3d-om takodje.

UPDATE

Neki dan omace mi se i prosu pivo po tastaturi, i nece radi po tastature. A da kupujem tastaturu necu da budem na “da se najezis” sa freakiest laptopom na svijetu. Odnjecu ga sutra da ga cackaju, do tad imam ovaj drugi pa javim se kad ovo i sa 3d a i sa tastaurom situacija bude rijesena.

Eto zamjenio sam tastauru a upgrada sam jos nesto :wink:

Vec evo danas je mirza bas cacko ganjo bi njeg, al mozda spava sad pa da ga ne maltretiram. Nisam ni vidio sta je uradio sa kernel-a, a ja sam uradio 3 solucije koje bi mogle da pomognu i nisam imo nekih pozitivnih rezultata.

On je reko da bi trebalo samo ~10 linija xorg.conf-a promjenit, koje su to zapravo linije, ja i on imamo isti chipset tako ako ima iko kavu pametnu nek kaze, il da cekam strucnjaka naseg :smiley: Al ne stvarno ljudi zapelo mi je to da nemate pojma.

Evo moj dio o grafickim iz xorga

Section "Device" Identifier "VESA Framebuffer" - Nisam siguran, al trebalo bi da bude recimo i852 ili i i915 ili ...) Driver "i810" #VideoRam 4096 (treba da bude 65536) # Insert Clocks lines here if appropriate EndSection
A evo opet ceka koja je i dalje no:

absinthe@abshost:/etc/X11$ glxinfo|grep render libGL error: open DRM failed (Operation not permitted) libGL error: reverting to (slow) indirect rendering direct rendering: [b]No[/b] OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
Et sad se igrat sa libGL il sa X11, ma neznam vise ni ja nemogu pametan bit. Il da zaljepim ovih ~10 linija koje on gore posto pa da vidimo sta ce bit?

checking for GL/glx.h... yes checking whether glx.h defines glXGetProcAddressARB... no configure: error: Your copy of glx.h is out of date. You can get a more recent copy from the latest Mesa distribution (http://mesa3d.sourceforge.net).
^kod kompilacije sa quakeom, ako moze ista pomoc.

Il sad tih 10linija il i opengl i sve ispocetka kompjlat?

Zamjeni slicnu liniju u xorg.conf (nalazi se pri dnu) sa ovim

Section "DRI" Group "video" Mode 0666 EndSection

To lutko :smiley:

absinthe@abshost:$ glxinfo|grep render direct rendering: Yes OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) 852GM/855GM 20040919 x86/MMX/SSE2
E sad moj problem evo prijetio sam da cak i kod tux racera dobijem istu furku

checking whether glx.h defines glXGetProcAddressARB... no configure: error: Your copy of glx.h is out of date. You can get a more recent copy from the latest Mesa distribution (http://mesa3d.sourceforge.net).
Evo safire govori da ne diram mesu, vec ni a ni ja neznam kud dalje :confused:

Ajde prosvijetli me :smiley: Al dobar fakat, prsli put nije ga proznavo osim, direct rendering: yes i zdravo.

Ljudi da li ste culi za google?
evo nakon 5 sekundi na google rjesenje,
joj svashta bih vam rekao! Molim vas, 90% problema su vec negdje pitani i rijeseni, covjek samo treba da ne bude lijen!!!

http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=119939

Nemoj pokusavati tog TuxRacera da instaliras. Ja sam se mucio i na kraju sam skinuo paket sa linuxpackages.net :smiley:

Ne znam da li ste primijetili ali Tux Racer se više ne razvija… naslijedio ga je PlanetPenguin Racer :smiley: puno je bolji ali ima jedan kritičan bug koji ponekad zna zalediti kernel.

Ne samo da zna zalediti kernel nego ima i drugih nus pojava. Recimo meni je sinoc isključio direct rendering. Kako još uvijek nisam skontao. Emergeao sam ppracer, pokrenuo igru, super sve, malo se igrao, izašao i ugasio računar. Kad sam danas ponovo pokrenuo ppracer-a imao sam šta vidjeti. Ni traga od 3D akceleracije! A nisam ništa mijenjao na sistemu. Anyway, samo da znate šta se može desiti sa spomenutom igrom.

@vedra - ma nema se vremena za igre :confused:

@crazy_m - yup, radi sve.

Ljudi evo nakon tonu dana “borbe” quake ide i radi ko pravi, ma ludilo :smiley: Hvala svima :smiley: