[riješeno] 915resolution

Grafička je i865G. Instalirao sam 915resolution, stavio startup skriptu, podesio da rezoluciju 1280x1024 zamijeni sa 1280x960, međutim ne mogu da podesim freq osvježavanja na max koju monitor podržava za ovu rezoluciju (85Hz).
Kada dodam Modeline za navedenu rezoluciju i freq u xorg.conf, X se uvijek sruši.

Vidi paket xf86-video-intel ili xf86-video-i810 (verzija 2.1.0 ili veca). Onda ti ne treba 855resolution ili 915resolution.

crazy_m je najvjerovatnije u pravu, jer sam skoro imao sličan slučaj na ubuntu (7.04), ovaj ‘intel’ driver je bolji od i810 i i910

u /etc/X11/xorg.conf je bio Driver “i810” i koji nije išao više od 1280x1024, a native monitora (neki Samsung 21-22") je 1680x1050 (ili tako nešto)

sudo apt-get install xorg-driver-intel
sudo dpkg-reconfigure -p high xserver-xorg
(odabereš max rezoluciju monitora, odnosno native, i driver umjesto i810, uzmeš ‘intel’), ili ručno promijeniš u xorg.conf, restartuješ X (Ctrl + Alt + Backspace), ako nije samo postavio na max odeš (zavisno od distro) u “sys-settings” i nađeš change resolution, odabereš mod koji ti je native

ps:
ako budeš ručno editovao /etc/X11/xorg.conf i ako ti je CRT monitor pripazi na HorizSync i VertSync

Čuo sam negdje da je u verziji 2.0 samo promijenjeno ime iz “i810” u “intel” mada i dalje radi i staro ime, tako da je dovoljno updatovati sistem i radiće stari xorg.conf. Sad ne mogu da nađem gdje sam to našao.

[quote=nidla]sudo apt-get install xorg-driver-intel
sudo dpkg-reconfigure -p high xserver-xorg
[/quote]

Kako instalirati ove pakete na Debian-u (3.1)? Da li treba nešto dodati u sources.list?
Skinuo sam source drivera, ali pri kompajliranju javi grešku X source =>1.3 needed.

Za novi Intel drajver treba ti i nova verzija X.org… ili lakše je updatovati na Debian 4.0