[RIJEŠENO] ADSL konekcija, Mandriva 2007

Da li bi mi neko mogao objasniti (korak po korak, posto sam tek usao u linux svijet) sta sve trebam uraditi da se konektujem na net (ADSL). Instalirao sam Mandrivu 2007 (jedina distribucija koja mi je prepoznala sve drajvere, tako da sad nemam s tim problema) ali imam ovaj problem… Ne znam napraviti konekciju… :slight_smile: Cini se da nije k’o u win-u :slight_smile: :smiley:

K Meni (zvijezdica) -> System -> Configure your computer -> unesi root šifru
Network & Internet -> Set up a new network interface (LAN, ISDN, ADSL, …) -> Odabereš tip konekcije DSL -> Next -> Odabereš interfejs (mrežnu karticu na koju si prikopčao modem) -> na listi provajdera odabereš “Unlisted - edit mannualy” -> Protokol odabereš PPP over Ethernet (PPPoE) -> Account login (user name) uneseš korisničko ime koje koristiš za ADSL, Account Password je šifra -> Next -> Označiš kvačicu pored “Allow users to manage the connection” a “Start connection at boot” ako želiš da si online čim bootaš Mandrivu. Slijedi pitanje želiš li se sada konektovati, radi šta ti je volja. :stuck_out_tongue:

Uradio sam tako, ali nista… Nece :smiley: ne znam sta je u pitanju.
Samo pise … provjerite konfiguraciju bla, bla… Sta je sada u pitanju… :slight_smile:
(Da li je moguce da u prozoru ‘Podesavanje hardvera’ stoji naziv mrezne karte, a da ona ipak nije instalirana…ili podesena)

• Da li je ADSL uređaj spojen preko Ethernet ili preko USB porta?
  • Kakvo je stanje sa lampicama na uređaju?

Ako ti wizard za konfiguraciju ADSLa nudi mrežnu karticu onda je ista vjerovatno prepoznata i podešena. Koji je ADSL uređaj u pitanju? Probaj podesiti Ethernet konekciju sa IP adresom 10.0.0.1 i onda pingaj 10.0.0.138.

Spojen je na USB (vise nije…sad je preko etherneta…mandriva ga prepoznaje i cini se da je sve OK al…), a svee lampice rade…
Probat cu tako :slight_smile:

Evo pogledajte da li sam sve dobro uradio (ocito nisam cim nece :D)
Korak po korak :slight_smile:

http://www.savefile.com/download/154614?PHPSESSID=492e42ec45e1c41e7fdeda4a0b8245c1

Koji je modem? (Speedtouch? koji broj modela?) Možeš li to što si poslao staviti u zip formatu a ne rar?

Evo ti zipovan :slight_smile:

http://www.savefile.com/files/155625

Usput, promijenio sam modem :slight_smile:

Na slici korak2 vidim da si izabrao mrežnu karticu, a kažeš da ti ADSL modem nije spojen preko mrežne kartice nego preko USBa :slight_smile: Kada se preko mrežne spaja ADSL obično radi bez ikakvih posebnih drajvera a za USB trebaju drajveri. Na slici korak2 se vidi da ti modem nije prepoznat, znači da nemaš taj drajver. Dakle trebaš mi reći koji ti je ADSL modem da bismo mogli potražiti ima li kakvog drajvera.

Ako ikako možeš vidi da nabaviš neki ADSL modem koji se spaja preko mrežne.

[quote=Mr. Goody]Spojen je na USB (vise nije…sad je preko etherneta…mandriva ga prepoznaje i cini se da je sve OK al…), a svee lampice rade…
Probat cu tako
…[/quote]
promijenio sam modem u medjuvremenu… i sada ide preko mrezne karte

a vidim na modemu pise speedtouch 546i v6

… i sta sad??
Sada mi modem ide preko mrezne kartice, ali opet nece… ??

Onda opet uradi ono isto gore kao što sam ti napisao, ja koristim ADSL bez ikakvih dodatnih postavki, modem speedtouch 516i i sve treba da radi.

E sad: konfiguriši Ethernet konekciju sa IP adresom 10.0.0.1 i onda u web browseru otvori http://10.0.0.138 i tu podesi konfiguraciju ADSLa kako hoćeš :slight_smile: možeš koristiti bridging mode (u kojem slučaju podesiš u Mandrivi ADSL konekciju normalno i trebala bi raditi) ili podesiš routing sa DHCPom (u kojem slučaju je Ethernet konekcija sa serverskom IP adresom). Kada ti oni ljudi iz Telecoma instaliraju ADSL oni obično podese bridging ali u tvom slučaju izgleda da nisu, u svakom slučaju možeš isprobati i taj routing i malo debugovati cijelu situaciju.

sad sam do pola uspio… ali trazi mi neki user i password kada otvorim http://10.0.0.138 … i tu stanem… ima li nacina da se ovo ponisti… (al mi ovo ne ide nikako :D)

… i konacno sam uspio :slight_smile: :smiley: nakon mnogo pokusaja.