[RIJEŠENO] ADSL router

Da li moze neko da mi objasni kako se instalira ASDL router na suse 10.2.

Pojasni pitanje malo…

nedavno sam nabavio adsl router, i zeleo bih da pristupam i sa linuxa suse 10.2. ne znam kako da instaliram moj ruter na suse .
inace ja sam potupuno nov na linux-u. modem je valjda conexant usb

Pokreneš Yast (ikona sa gušterom) i tamo podešavaš internet konekciju. Tip konekcije koji se koristi u BiH je PPPoE. Inače moj savjet je da ADSL prebaciš sa USB na Ethernet port jer je ovaj puno bolje podržan.

ovako izgelda moj router.

ja mislim da ja vec i izlazim na ethernet port na windows-u.

u yast-u, on mi nadje dve ethernet konekcije, ali ovaj moj router ne.

Uhh kako mislis “ovaj ne”? Jesi siguran? Sta kaze ifconfig? (pastiraj)

namestio sam.
yast> network devices> network card> onda ide network setup methot i ja sam isao na onaj drugi a ne na prvi metod.

u svakom slucaju hvala svima, svako dobro.

samo jos jedno pitanje
da li je slicna procedura i na ubunta 6.10?

Pa jednom kada instaliras npr. preko windows-a sa “ethernet” koristi direkt na bilo kojoj distribuciji automatski treba da prepozna konekciju. USB zaboravi.
Ubuntu mozes prije same instalacije provjeriti. Znaci cim ocita CD i dodjes u graficko okruzenje provjeri sa Firefox-om radi li modem.
Ako je ethernet firefox ce raditi garancija. Onda pristupi samoj instalaciji. Kod instalacije Linux-a sve kablove mozes ostaviti prikopcane na kompjutor, netrebas ih vaditi, sta prepozna prepozna, ono sto ne prepozna tu ces se malo napatiti oko driver-a.

nisam siguran ali mislim da bi svaki ruter trebalo da mozes postimat preko web interface-a a to ces dobit tako sto ces saznat ip svog rutera (route -n) trebalo bi da ti pise po Gateway eh kad dobijes ip pokrense svoj omiljeni web browser (firefox, opera …) tad upises IP svog rutera tj recimo 10.0.10.123 i trebalo bi da dobijes neke zanimljive stvarcice preko kojih ces moci postimat svoj ruter. Tamo ga jednostavno postimaj da se auto spaja i da je always ON konekcija i eto trebalo bi da te vise nista ne pita samo postimaj mrezu (dhcpcd) bi trebalo da samo postima pod uslovom da sve radi kako treba

Dakle nisam siguran da moze za svaki ali kod vecine rutera ovaj metod fercera

pozz

To je to, jednom ga nastimas i bez obzira vise ga ne instaliras. Ipak ako je preko usb-a moze doci do problemcica bar sam ih imao da router jednostavno izgubi konekciju na linux-u tako da sam ga na windowsu morao opet instalirati, ethernet je najbolja solucija jednom ga nastimas i mozes instalirati bilo sta u toku instalacije uradis i update, jer si uvijek konektovan.

kada instaliram suse 10.2, ne nadje mi router,
nego moram nakndano da ga instaliram u windows-u da bi ga ovaj prepoznao.
dakle sada mi radi, odlicno.

nego imam jos jedno pitanje.
ne mogu da slusam muziku tj. mp3 ili da gledam filmove.
znam da trebam da istaliram jos nesto, ali nisam siguran sta.
takodje sam nasao da mogu da instaliram program mplayer, i da preko njega slusam muziku… ali ne znam kako se instalira ima uputstvo, ali ne snalazim se bas najbolje

ako neko moze da mi kaze sta je bolje da instalram rpm-ove ili program, stim sto ja ne zanam kako da instaliram program.

http://packman.links2linux.de/ - ovo je link, a ako neko ima živaca može ti razložiti detalje.

Ides ovdje:
ftp://packman.links2linux.de/pub/packman/MIRRORS
izaberes jedan server
ja npr. uzimam: ovaj jer je brz:
http://packman.iu-bremen.de/
Odes u Yast:
Pod dodavanje instacijskih izvora (ona ikona kao cd)
otvori i dole s desne strane izaberi dodavanje novog izvora i izaberi direktni URL
Posto je kod tebe 10.2 onda ubacis ovo
http://packman.iu-bremen.de/suse/10.2/
onda kada sve zavrsis sa onim klikanjem OK itd. otvori u Yastu ono "Instaliranje ili brisanje software-a ili programa"
E sada instaliraj codece playere itd.
W32codec- ako ga nema u yastu evo ti link
http://packman.links2linux.de/package/Win32-Codecs
to ti je najpotrebnije
poslije Mplayer, audacious ili xmms za muziku, vlc itd real player codec-e.
Jednostavno ako imas brzu internet konekciju, Izaberes u Yastu mirror od packmana i sve sto ima veze sa video audio instaliras sve redom :mrgreen:
Zezam se, inace Mandriva ONE rulez :mrgreen: