E stvarno vise nemam ideje sta da radim.Nema sta nisam pokusavao , imao ga i instaliranog nekih 20-ak dana… Danas dobio shipit pa reko hajd da probam i s njim.Ubacim live cd odradim pppoeconf , sve ok bude da bi nakon 50-ak minuta konekcija jednostavno ‘crkla’.Kad kazem crkla ne mislim bukvalno jer sam jos uvijek bio konektovan na msn ali su nameserveri iz /etc/resolv.conf jednostavno nestali.Znam da je do mene , jer ako kod svih vas radi sa adsl-om i istim ubuntu-om a kod mene ne onda znam da je do mene.Ovo sam trazio i po google i cak postavio temu na ubuntuforums ali nista(cak mi niko nije ni odgovorio ).Evo sad cu steb by step da past-iram ‘pitanja’ iz pppoeconf i moje odgovore na njih pa ako vidite gresku molim vas pomozite mi.Ako ovo sad ne rijesim odustajem od Ubuntua.Iako sam se zaljubio u njega na prvi pogled
Ovdje kazem YES iako sam pokusao i sa NO ali ista stvar
Dalje username i password … OK
I ovdje kazem YES
Many providers have routers that do not support TCP packets with │
│ a MSS higher than 1460. Usually, outgoing packets have this MSS │
│ when they go through one real Ethernet link with the default MTU │
│ size (1500). Unfortunately, if you are forwarding packets from │
│ other hosts (i.e. doing masquerading) the MSS may be increased │
│ depending on the packet size and the route to the client hosts, │
│ so your client machines won't be able to connect to some sites. │
│ There is a solution: the maximum MSS can be limited by pppoe. │
│ You can find more details about this issue in the pppoe documentation. Should pppoe clamp MSS at 1452 bytes? If unsure, say yes. (If you still get problems described above, try setting to 1412
I ovdje kazem YES jer ustvari nemam veze sta je ovo a kaze ‘if unsure say yes’
Your PPPD is configured now. Would you like to start │
│ the connection at boot time?
Ovdje kazem YES iako sam pokusao i sa NO … ista stvar
Now, you can make a DSL connection with "pon │
│ dsl-provider" and terminate it with "poff". Would you │
│ like to start the connection now?
YES
Kako se konektuješ? Pretpostavljam sa pon dsl-provider. Potraži neki log da vidiš zašto ti je crkla konekcija. BTW, koja ti je mrežna kartica? Dzeni je ima(la) problem sa Marvelovom karticom i novim kernelom (sve preko 2.6.15.20). U kernele preko ovog su ubacili novi driver za tu karticu koji očigledno ne radi kako treba.
Da sa pon dsl-provider i gasim je sa poff.Gledao sam i /var/log/messages nista ne prikazuje a kartica je neka Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 PCI Fast Ethernet (rev 91) kako kaze lspci
probaj ovo sigurno je do dhcp clienta i ja sam imo isti problem na logosoftu :S radi 5 minuta internet sve koenktovan nemogu nista otvoriti il’ svaki 20 30 min veza pukne
sudo su
pico internet
Evo i sa tim sam probao… pa cu vidjeti… BTW nasao sam na nekom francuskom forumu nesto oko init-a kod mene je init 2 ( iako je npr. na suse init 5) pa koji je kod vas??
Nista … isto sve.Fakat cudno da cudnije ne moze biti.Ali jos cudnije da pored toliko ubuntu/debian guru-a niko ne zna :).Hvala svima koji su pokusali pomoci ali ja nazalost odustajem od ubuntu-a
Meni se cini sve OK… I usput da kazem da sam sinoc probao sa starim 5.04 i sve radi OK. dhclent je verzije 3.0.1 dok je na ovom 3.0.3 a na onom 5.10 3.0.2 na kojem takodje ne radi.PPPD je na 5.04 2.4.2 , na 5.10 je 2.4.3 a na ovom 2.4.4b1.
Problem rijesen.U dhclient.conf sam izbrisao request domain-name-servers , ‘rucno’ unio nameservere te pri pppoeconf odgovorio sa No na pitanje da li da automatski se dodaju nameserveri u resolv.conf :).Hvala IceBreakeru koji mi je pomogao.A posto ja jos uvijek ne vidim tu opcju za editovanje naslova molio bi moderatore da stave da je rijeseno
Hmm, sad sam pokušao da editujem neke svoje threadove, i imam naslov koji mogu izmjeniti. Ne znam što se tebi dešava da nemaš tu opciju. Nije moderatorski status, pokušao sam editovati jedan thread koji sam ja pokrenuo na podeskciji Sarajevo i imam opciju promjene naslova a nisam tamo moderator.
Moderatori imaju ‘Edit subjects interval’ postavljen na 0 (indefinetly), ostali korisnici na manje (300 sec). Tako da moderator može bilo kada promijeniti naslov nekom od svojih postova. Evo ja sam stavio i članovima foruma 0, ako kome nije mrsko da proba.