[RIJEŠENO] Aktivna particija

Postoji li neki nacin da promijenim trenutno aktivnu particiju?

Imam problem na dual boot masini (mandriva 2006/win xp), zbog greske prilikom konfigurisanja bootanja(da ne ulazim u detalje), sada mogu podici samo Linux. Trenutno ja aktivna /boot particija, i htio bih probati rucno uciniti win particiju aktivnom. Zbog konfuzije koja je nastala, nisam siguran ni sta je u MBR-u…

Hvala unaprijed.

Kada ti se pojavi bootloader, da li uopšte imaš izbor da bootaš windows? Koji bootloader korisitš?

Ako koristiš GRUB, kada bootaš linux, pogledaj /boot/grub/menu.lst datoteku. Ako je moguće postaj je ovdje, moguće je da su ti samo pobrisani podaci za bootanje windowsa. Da bi to provjerio, probaj iz linuxa mountati windows particiju. Ako to radi, onda se vjerovatno lako može riješiti problem.

GRUB je u pitanju, i prepoznaje Windows particiju, ali u zablokira prilikom podizanja(kaze: ¨autochk program not found. skipping autocheck.¨ i resetuje se).

Sto je najgore, i dalje ne kontam sta se desilo. Nakon sto sam instalirao Mandrivu sa GRUB-om na boot particiji (koja do tad nije bila aktivna - znaci nije bila nikako vidljiva), u Windowsu sam Partition Magic-om namjestio da boot particija bude aktivna. Nakon toga po planu je PM trebao da resetuje Windows, i prilikom bootanja obavi promjene vezano mijenjanje aktivne particije. Eh, to se nije desilo vec se GRUB upalio nakon restarta, i vjerovatno pomrsio konce Partition Magic-u. Ako ne grijesim, Partition Magic prije restarta u Windows registry upise nove postavke(znaci onakve kakve ce biti nakon promjena koje ce se obaviti), ali te promjene se nisu desile jer se proces bootanja nije odvijao po planu.

Ne znam kako se GRUB pojavio. Moguce je da sam ga greskom smjestio u MBR, ali prilicno sam siguran da nisam :? Kontam da bi se problem mozda mogao rijesiti ukoliko bi iz Linuxa mogao promijeniti aktivnu particiju. Ako neko ima kakvih drugih ideja, bio bih zahvalan… :slight_smile:

ovako na brzinu…bootaj winxp recovery conzolu i popravi boot fajl (pazi ne MBR). znaci pazi, bootaj recovery konzolu, ukucaj help i vidjet ces kojom komandom uraditi ovo sto sam ti rekao (ne znam napamet).
ako i dalje ne bude radilo, javi se…

Iz linuxa možeš promjeniti koja je particija bootabilna sa:

fdisk /dev/hda1 #izaberi particiju koju hoćeš da učiniš bootabilnom

dalje, pritisni a i particija je bootabilna

na kraju pritisni w da zapišeš promjene.

EDIT: nisam siguran da li se sa fdiskom iz linuxa može napraviti windows bootabilna particija, nisam probao. Pogledaj man fdisk prije nego što probaš.

Mada nešto nisam siguran da će ti to riješiti problem. Moguće da se nešto poj**alo u boot sektoru windows particije. U tom slučaju ti je najbolje da bootaš računar sa windows xp cd-om, izabereš rescue system il tako nešto. Dobićeš command line interface sa par komandi. Vidi sa help koje su ti komande dostupne, znam da ima nešto kao bootfix ili fixboot. Nemoj da izabereš fixmbr jer će ti to izbrisati GRUB iz master boot recorda.

@alzan: izgleda da smo u isto vrijeme kucali post :).

Probao sam odmah sa Recovery konzolom, ali ne radi. Takodje, ni repair instaliacija Windowsa na istu particiju ne uspjeva.

Evo sta kaze fdisk:

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 5232 42026008+ 17 Hidden HPFS/NTFS
/dev/sda2 * 5233 5245 104422+ 83 Linux
/dev/sda3 5246 24792 157011277+ f W95 Ext’d (LBA)
/dev/sda5 5246 7030 14337981 83 Linux
/dev/sda6 7031 7161 1052226 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda7 7162 10209 24483028+ b W95 FAT32
/dev/sda8 10210 24792 117137916 7 HPFS/NTFS

Sporna particija je /dev/sda1 koja ima status HIDDEN.
Mislim da je problem u tome sto je stvarno stanje particija razlicito od onoga zapisanog u Windows registry-u, a ne znam nacin na koji bi to mogao regulisati.

Evo i ja vidim :smiley:

[quote=asdf]Probao sam odmah sa Recovery konzolom, ali ne radi. Takodje, ni repair instaliacija Windowsa na istu particiju ne uspjeva.

Evo sta kaze fdisk:

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 5232 42026008+ 17 Hidden HPFS/NTFS
…[/quote]
Meni je ovo Partition Magic uradio jednom. Usred njegovog rada na particiji nestalo je struje, i particija na kojoj je radio postala je hidden. Stvar se popravila kad sam tu particiju unhide-irao, ali (nazalost po tebe) iz PM-a. Mislim da partition table nije ostecen vec bi morao sda1 unhide-irati. Kojim alatom? QTParted ima tu opciju. Probaj pa javi…

Aha: pa u fdisku fino promijeni tip particije, umjesto “Hidden HPFS/NTFS” stavi “HPFS/NTFS” :slight_smile:

Edit: Alžane komanda u RC je fixboot

Probaj i ovo, ako ne ide sa aktiviranjem:

http://www.gnu.org/software/grub/manual/html_node/DOS-Windows.html
(zadnji dio)

Ovo možeš probati direktno iz gruba, prilikom bootanja, pritiskom na c. Možeš li postat’ čitavu grešku koju GRUB ispiše? I dio iz menu.lst u kojem je definisan Windows?

Probao sam prvo sa fdiskom aktivirat particiju i dovest stvari u red, ali nakon sto snimim promjene fdisk kaze:

WARNING: Re-reading the partition table failed with error 22: Invalid argument.
The kernel still uses the old table.
The new table will be used at the next reboot.
Syncing disks.

Naravno, nakon reboota promjenama nema ni traga. Ipak, ovo nije vazno, ali cisto me zanima u cemu je problem.

Nakon toga sam koristio parted command line utility i sa njim unhide-ovao win partiiju i sada je sve uredu icon_biggrin
Sreca pa nisam izgubio zivce i zaletio se sve formatirat, malo je falilo.

Hvala ljudi icon_smile

Cuj fdisk pored parted-a :stuck_out_tongue: LOL

Skines partition magic s neta i u njemu mozes bez ikakvi probelma svoj probelm da rijesis i plus smanjis particije i vratis obrisane particje i mnogo sto sta…