[RIJESENO]ASUS K53TA :) grafika

Imam jedan prijedlog. Ja sam na Slackware stavio proprietary driver, jest da breaka KMS, ali nekad se s nekim stvarima moras pomiriti.
Dakle, idi na www.amd.com i pod support & drivers idi na notebook graphics, potom A series APU i A6-34xx MX series i odaberi Linux x86_64 i spremi na usb stick. Zatim snimi neki linux, probaj npr. Slackware, jer ja uvijek na njemu primjenjujem ovu metodu, Uradi sh ati-driver*.sh --buildandinstallpkg i onda kad zavrsi ukucaj aticonfig --initial. Nakon toga startx.
Evo ti link pa preko njega pronadji svoju graficku na nacin na koji sam ti opisao.
http://www.amd.com/us/products/technologies/dual-graphics/pages/dual-graphics.aspx#/2

Kako mislis, zatim snimi neki linux? Mislis kad instaliram da uradim to sa driverom, iz konzole?

pa s cega sad pises? Skini dakle driver na usb stick ili na telefon s mass storage. Zatim snimis linux koji hoces i instaliras driver na nacin koji sam ti opisao. Prije instalacije obavezno pogledaj dokumentaciju za instalaciju proprietary drivera za zeljenu distribuciju, jer neke zahtijevaju dodatne parametre kao npr.opensuse. Ja sam ti rekao za Slackware. S ovim bi trebalo raditi. Naravno, sve radis iz konzole i usb stick moras rucno montirati. Kada instaliras driver i pustis aticonfig da uradi automatsku konfiguraciju, vjerovatno ces imati krivu rezoluciju kad pokrenes startx. To mozes lako rijesiti tako sto otvoris terminal ukucas “su” i root password zatim amdcccle i otvorice ti se ati catalyst utility i dalje je prosto ko pasulj. Ja sam se morao u kde logovati kao root user jer mi nije slack htio pokrenuti catalyst iz terminala pa imaj u vidu i ovu mogucnost. Dakle, ova mogucnost bi trebala raditi, jer em kompajliras driver em su to driveri pisani za tvoju graficku od strane samog amd-a. Ja sam ovako uspio dobiti hw akceleraciju koja mi nesto nije radila kada sam na slacku radio upgrade s 4.5.5 na 4.7.1.

Nije uspjelo. Sa parametrom --buildandinstallpkg javi gresku dpgk-var nesto vezano za to i kaze try manual install, a kada probam bez tog parametra onda install krene i pita za da li prihvatam licencu bla bla bla i onda install failed. Probao sam i sa live cd-om instalirati drivere i uspjeo sam i kad sam pokretao x fatal error sam dobio za ekran. Po logovima nista korisno. Sada instaliram kubuntu 10.04 jer on se pokrene bez nomodeset pa cemo vidjeti kako ce on raditi.

Nisam nista opet napravio. Na kubuntu 10.04 LTS install lijepo prodje i nakon restarta me baci u shell, ne radi znaci X. Ne moze naci monitor, a u xorg.conf pise neki amd monitor, tako da ne znam vise sta nije uredu. Kako sam skontao, distre koje imaju kernel 3 i vise ne mogu da se upale (neke mogu sa nomodeset), a one sa starijim kernelom rade normalno medjutim i one se sjebu kad instaliram drivere za grafiku.

Naveo sam ti da prije instalacije pogledas parametre za distribuciju koju zelis da instaliras.
Npr. za ubuntu:
sudo sh ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run --buildandinstallpkg Ubuntu/jaunty
Za debian
sh ati-driver -installer-8-12-x86.x86_64.run --buildpkg Debian/testing (gdje testing zamjenis sa Squeeze,Wheezy ili sta vec namjeravas instalirati)
Za opensuse
sh ./ati-driver-installer-11-4-x86.x86_64.run --buildpkg SuSE/SUSE-autodetection
Za Slackware je ono sto sam naveo iznad, dakle sh ati-driver*.run --buildandinstallpkg.
Ja sam imao problem s opensuse 12.1 gdje mi kaze unsupported driver version, i onda sam ga lijepo obrisao i vratio Slackware.
Na kraju krajeva probaj Slackware, jer na njemu se moze kompajlirati bas svaki driver.
P.S. pitaj na irc-u mozda se nadje neko s slicnim problemom.

[quote=Reznor]Naveo sam ti da prije instalacije pogledas parametre za distribuciju koju zelis da instaliras.
Npr. za ubuntu:
sudo sh ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run --buildandinstallpkg Ubuntu/jaunty[/quote]
Tako sam i radio. Naisao sam na neke workaround-e na netu sto mi je nidla dao link, i moze se:

1. Install ubuntu 11.04, install drivera i onda upgrade na 11.10. Ali meni nije mogla instalacija ni na starijim verzijama tako da ne znam koliko bi ovo pomoglo.

2. Na kernelu 3.2 se ne desava ovaj problem pa se moze on instalirati i problem rijesen. Samo ne znam kako da ga instaliram kad mi ne radi sistem taj na koji hocu da instaliram. Vjerovatno da nekako dodjem do konzole, pa onda.

Probacu jos par stvari, pa onda mozda predjem na slackware :slight_smile: nekad sam i njega koristio.

boby@ASUS-K53TA:~$ lspci | grep VGA
00:01.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Device 9647
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc NI Whistler [AMD Radeon HD 6600M Series]
boby@ASUS-K53TA:~$

Kubuntu 11.04 za sad se lijepo ponasa, tako da ga mozda necu ni mijenjati

Dakle rijesio sam. Instalirao kubuntu 11.04 i zatim skinuo drivere ne za APU vec one koje mi je izlistao lspci, tj. HD 6600M i instalirao ih sa sudo sh ati-driver-installer-11-11-x86.x86_64.run --buildpkg Ubunut/natty i onda ide ono sto je zezalo. Nisam obracao paznju na greske koje je javljalo a to su nedostajali neki paketi, npr. dpkg-dev, make, g++ itd. Koju god je gresku javio ja sam je zaguglao i instalirao nedostajuce pakete. I nakon svakog pokusavao ponovo da bildam pakete dok nije uspjelo. Na kraju ih instalirao sa sudo dpkg -i fglrx*.deb, uradio aticonfig --initial i restartovao racunar i to je to. Rezolucija je se sama promjenila i sve super izgleda.

Poslije cu mozda probati upgrade na 11.10

Hvala svima na pomoci, narocito reznoru

uradio sam upgrade i nije se htjelo startati opet graficko okruzenje. Dodao nomodeset pri butanju i dobijem graficko okruzenje. Ponovim instalaciju grafike kako sam vec napisao ranije i sad sve lijepo radi. Kubuntu 11.10 i kernel 3.0.0.13. Cak su mi proradile i kontrole za zvuk i svjetlinu ekrana pomocu FN tipke. Jedino mi jos standby ne radi, tj. ne “budi” se, al sve ostalo fercera. Tako da je dosta toga popravljeno.

Tema moze na zatvaranje.

Ako nekom zatreba ovo su paketi koje treba instalirati:

build-essential cdbs fakeroot dh-make debhelper debconf libstdc++6 dkms libqtgui4 wget execstack libelfg0 dh-modaliases make g++ dpkg-dev

P.S. Standby je proradio na kernelu 3.0.0.14