Dakle evo ga problemi sa ovim laptopom sto sam kupio.
procesor: AMD A6-3400M APU with RADEON HD Graphics
grafika: e ovo je zeznuto, tacnije ne znam! U deklaraciji laptopa stoji HD 6720G2 1 GB, a u windowsu gpuz javlja da imaju dvije grafike: HD 6520G i druga Radeon 6600M and 6700M series, sto je i tacno jer zaista imaju dvije grafike u cross fire-u. Problem je koji driver skinuti za linux sa amd site-a?
usb3.0: kako da provjerim da li radi?
touchpad ima neke cake za rad sa vise prstiju (npr scroll se vrsi tako sto sastavis 2 prsta i vuces po touchpadu), naravno ovo ne radi na linuxu.
ostalo: nije ni vazno
Probao za sada openSUSE 11.4 i dosta toga nije radilo, npr. grafika, ali on nije ni bitan jer ako bih koristio suse skinuo bih novi. Probao par starijih verzija ubuntua i ista stvar. Skinuo novi kubuntu i kad se starta sa cd-a ode ekran u crno sto sam rijesio sa nomodeset opcijom. Kad ga konacno pokrene i odaberem try it baci me u konzolu i to je to. Ja ga ipak instaliram i kada se pokrece ponovo ekran ode u crno, ali cujem da se sistem upali (cuje se zvuk startup-a). Ja opet prije boot-a dodam nomodeset i onda imam sliku ali sistem stane na checking batery state i tu stoji. Mogu preci u konzolu sa alt+f1 i vratiti se sa f7 i to je to.
Kako je laptop novije generacije koji linux da odaberem na kom ce bar vecina stvari raditi? Znam da treba probavati ali ne mogu ih bas sve skidati i zezati se s tim. Koji ima najbolju podrsku za hardver, ako se to moze tako gledati (a ne moze )?
Izvinjavam se na ogromnom postu ali sam htjeo da sve objasnim da bi vam bilo lakse odgovoriti.
Sto se tice drajvera, vjerovatno imaju dvije grafike u njemu, jedna radi kad je na bateriji a druga jaca obicno radi kad je na AC napajanju, U BIOS ili negdje drugo vjerovatno ima setting da biras koja radi. Skini drajvere za obadvije ili ima na nvidiji drajver koji radi na svim GPU pa vidi ima li nesto tako na ATI.
Sto se tice usb 3.0 trebas imati USB stick da provjeris radi li USB 3.0 ali ja msm da mozes ukljuciti i stick 2.0 ja vjerujem da ce ga podrzati…
U Nvidiji nema veze koju ti GPU imas, isti je driver za sve… Znaci ako imas 8800 GT ili 6500 GT odgovarat ce drajver za 8800 za 6500 jer je sve isto u jednom drajveru imaju podrsku za skoro sve njihove GPU
Evo probao i mandrivu one 2011, i kad ju boot-a vrti se onaj krug i onda me baci u neku kao mini konzolu pise drakut@ nesto tako i to je to. Pise i nesto no raid i nista vise.
E ovako: Mandriva 2011 i Fedora 16 se ne startaju (fedora uopste bez nomodeset ne moze) i bacaju u drop shell. Ubuntu 11.10 se ne pali nikako. Kubuntu 11.10 sam instalirao ali ne moze pokrenuti X. Suse 11.4 je jedini koji je se upalio ali na na njemu nisu radile neke stvari kako treba, tako da cu probati jos 12.1 kad skinem jer ima noviji kernel. Ima li jos nesto vrijedno download-a? Znam da ne mozete znati napamet ali iz iskustva sta ima dobru podrsku za drivere?
ili Gentoo
a sto neki kazu da je Arch tezak za pocetnika, slazem se Asmire, nije nimalo. Imas vec base na cd-u onda jedino sto trebas je da uradis resync i skines neki DE, a to je svega dvije-tri komande, ali u slucaju Gentooa ima da oznojis prste
Ako nista, Arch je uvijek current kao i Gentoo, prilicno brz i fluidan, samo sto koristi tarballove vec napravljene umjesto da posebno svaki paket kompajlira iz source. Ja sam imao problema sa particijama, tj kad instaliram disk je /dev/sda a nakon restarta je /dev/sdc a inace imam 3 diska. Tad mi je bio u Biosu ukljucen ahci sata, da li je do toga bilo, ne znam ali nema veze. U svakom slucaju, dobro bi bilo instalirati ga na usb stick ili ext disk prije apliciranja na interni hepek. Ili ako vec imas prazan disk/nemas vazne podatke, probaj izravno.
Zasto? Pa koristio sam gentoo prije. Nije mi tesko stimati. A arch me je zezala konekcija (nestabilna bila ali ne do archa) pa nisam nikad zavrsio install DE-a.
Arch netinst takodje baca u drop konzolu i to je to. Ceka 30 sekundi za odziv diska (valjda) i onda javi device didnt respond for 30 second ili tako nesto. Probacu jos openSUSE 12.1 pa ako to ne bude islo, onda trazenje neke detaljne dokumentacije.