[RIJEŠENO] ATI Driver

Gdje mogu naci drivere za Ati Mobility Radeon x1400, za Mandrivu 2007…
Gledao sam na njihovoj stranici, pretrazivao i nista. Ima za Suse, Redhat… ali nisam nasao za mandrivu.

Podesi repozitorije plf-free i plf-nonfree: http://easyurpmi.zarb.org
Onda instaliraj paket dkms-ati

alternativno (možda malo zafrkanije hehe)

sa ati.amd.com skineš onaj 8.32.5, konzola:

cp /etc/X11/xorg.conf ~

su
urpmi libstdc++5
urpmi kernel-source
chmod 755 ati*.run
./ati*.run
uglavnom uzimaj samo next/yes

odeš u onaj mandriva control centar, odabereš grafiku pitaće te hoćeš li da koristiš proprietary driver, say yes there, logout, onda one 3D efekte podesiš… ne sjećam se baš svega kako ide po redu, uglavnom to je to, ako ništa kod mene evo radi…

Hvala vam puno…
Uspio sam :slight_smile:

Da Ne Otvaram Novu Temu:

Meni na Ubutnu 6.10 nece da radi beryl/xgl na novim driverima. Sve uradim kao na ubuntu guides. Ali kad u konzoli kucam “berly” dobijem poruku tipa : "Nvidia Absent, Assuming AIGLX, Aiglx absent, Assuming XGl, Xgl absent…"
Kartica je prepoznata, 3D radi, znaci sto se samih drivera tice instalirani su. Dodao sam ono u xorg.conf composite disable. Ali nece opet

[quote=ludi]Da Ne Otvaram Novu Temu:

Meni na Ubutnu 6.10 nece da radi beryl/xgl na novim driverima. Sve uradim kao na ubuntu guides. Ali kad u konzoli kucam “berly” dobijem poruku tipa : "Nvidia Absent, Assuming AIGLX, Aiglx absent, Assuming XGl, Xgl absent…"
Kartica je prepoznata, 3D radi, znaci sto se samih drivera tice instalirani su. Dodao sam ono u xorg.conf composite disable. Ali nece opet
…[/quote]
jesi li ovo gledao

http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Edgy_Installation_Guide
http://wiki.beryl-project.org/wiki/Install/Ubuntu/Edgy/XGL

ps:
imaš li ti instaliran xglserver

[quote]1. xserver-xgl

1. Xgl -fullscreen :1 -ac -br -accel glx:pbuffer -accel xv:pbuffer &
    sleep 4
    export DISPLAY=:1
    exec gnome-session[/quote]

sve probao. Radi fglrx sve je dure ali berly/xgl nece

sad opet imam problem…
unio sam ovo u konsolu:

[quote]urpmi.addmedia plf-free ftp://mirror.cricyt.edu.ar/plf/mandriva/2007.0/free/release/binary/i586/ with hdlist.cz
urpmi.addmedia plf-nonfree ftp://mirror.cricyt.edu.ar/plf/mandriva/2007.0/non-free/release/binary/i586/ with hdlist.cz
[/quote]
zatim sam instalirao

ali i dalje ne radi grafika kako treba…
sve je instalirano kako treba i u pocetku mi se cinilo da je sve OK, ali …

da posjasnim.
Ii dalje mi u Mandriva Linux Control centar -> 3D Desktop Effects pise: Your system does not support 3D desktop effects.

A jesi li podesio da ti koristi sistem taj instalirani drajver? Pošalji nam izlaz naredbi glxinfo i “grep Driver /etc/X11/xorg.conf”

Da pojasnim: u Mandriva Control Centru pod Set up the graphics server izabereš Graphic Card pa tamo pod Xorg nađeš fglrx i staviš ok.

Hvala, hvala… :slight_smile:

evo sad sve radi kako treba… cak i 3D :smiley:

[quote=Mr. Goody]Gdje mogu naci drivere za Ati Mobility Radeon x1400, za Mandrivu 2007…
Gledao sam na njihovoj stranici, pretrazivao i nista. Ima za Suse, Redhat… ali nisam nasao za mandrivu.[/quote]
evo male dopune, ako nekome zatreba:

Mandriva 2007 Free, “road to” 3D ati driver… elegantni način (moglo mi na ubuntu-u i probah na mandrivi - može isto bez problema)

[root@localhost aldin]# urpmi rpm-build dkms libstdc++5

[aldin@localhost ~]$ ./ati-driver-installer-8.32.5-x86.x86_64.run --buildpkg Mandriva/2007

[code]Creating directory fglrx-install
Verifying archive integrity… All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.32.5…

ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager

Generating package: Mandriva/2007
Package /home/aldin/ati-8.32.5-1mdv2007.0.i586.rpm has been successfully generated
Package /home/aldin/dkms-ati-8.32.5-1mdv2007.0.i586.rpm has been successfully generated
Package /home/aldin/atieventsd-8.32.5-1mdv2007.0.i586.rpm has been successfully generated
Removing temporary directory: fglrx-install[/code]
[aldin@localhost ~]$ ls *.rpm
ati-8.32.5-1mdv2007.0.i586.rpm atieventsd-8.32.5-1mdv2007.0.i586.rpm dkms-ati-8.32.5-1mdv2007.0.i586.rpm

[root@localhost aldin]# rpm -i *.rpm

[code]Relaunch XFdrake to configure your ATI cards

• /usr/sbin/dkms --rpm_safe_upgrade add -m ati -v 8.32.5

Creating symlink /var/lib/dkms/ati/8.32.5/source ->
/usr/src/ati-8.32.5

DKMS: add Completed.

• /usr/sbin/dkms --rpm_safe_upgrade build -m ati -v 8.32.5

Preparing kernel 2.6.17-5mdv for module build:
(This is not compiling a kernel, just preparing kernel symbols)
Storing current .config to be restored when complete
Running Mandrakelinux style preparation routine
make clean…
using /proc/config.gz
make oldconfig…
running dkms_mkkerneldoth…
applying patch make.sh.patch…patching file make.sh

Building module:
cleaning build area…(bad exit status: 2)
KERNEL_PATH=/lib/modules/2.6.17-5mdv/build uname_r=2.6.17-5mdv sh ./make.sh…
cleaning build area…(bad exit status: 2)

DKMS: build Completed.

• /usr/sbin/dkms --rpm_safe_upgrade install -m ati -v 8.32.5
    Running module version sanity check.

fglrx.ko.gz:

• Original module
    • No original module exists within this kernel
  • Installation
    • Installing to /lib/modules/2.6.17-5mdv/kernel/drivers/char/drm/

depmod…

DKMS: install Completed.
[root@localhost aldin]#[/code]
[root@localhost aldin]# modinfo fglrx

filename: /lib/modules/2.6.17-5mdv/kernel/drivers/char/drm/fglrx.ko.gz author: Fire GL - ATI Research GmbH, Germany description: ATI Fire GL license: Proprietary. (C) 2002 - ATI Technologies, Starnberg, GERMANY vermagic: 2.6.17-5mdv SMP mod_unload 686 gcc-4.1 depends: parm: firegl:charp
[root@localhost aldin]# XFdrake

to je to

Imam problem sa instalacijom novog drivera za ati radeo 9600 pro .
Zapravo nemam ja problem nego jednostavno tek sam poceo da radim sa linuxom tako da nisam upoznat sa instalacijama !!Moze li mi neko objasniti princip instalacije!

Hvala

Otvori novu temu i napiši koja Linux distribucija (varijanta Linuxa - da li je Ubuntu, Mandriva, Suse, Fedora, Debian, Slackware…)