[RIJESENO] Audacious problem

Vozdra raja

Neki dan sam dobio novi laptop na kojega sam instalirao UBUNTU 7.10.Sve radi super osim nekih malih problemcica oko graficke(Intel x1300).

Nakon instalacije i malo sminke deska odlucim da instaliram meni omiljene aplikacije u koje spada i Audacious player.Posto imam dva pc-a spojena u mrezu,na drugom pc-u je XP kojeg koristi moja supruga i na kojem drzimo muziku kada pokusam otvoriti neki mp3,Audacious nece da radi.Kad isti taj fajl kopiram na svoj HD Audacious radi bez problema.

Da li ste imali slicnih problema i kako da to rijesim?

Znam da ovo i nije bas odgovor na tvoje pitanje,ali ja sam “music over ethernet” zauvijek rijesio sa Ampache http://www.ampache.org/ . Probaj

Na koji način pristupaš XP računaru? Pretpostavljam da je to shared folder kojeg nađeš u Network prozoru Nautilusa i onda klikneš na fajl da se otvori… na žalost, fin broj aplikacija ne podržava VFS kojeg koriste Gnome i KDE, između ostalih i OpenOffice.org (ima nekakav prozor koji te pita da uploaduje fajl nakon završenog editovanja, ali nema načina npr. da se kreira novi fajl na serveru).

Rješenje: podesiš da se taj SMB share montira lokalno:
Kreiraš ispod tvog HOME foldera nekakav folder koji će ti označavati server, npr. mp3, a onda otvoriš terminal i kucaš:

Naravno umjesto //ImeServera/ImeDirektorija stavljaš odgovarajuće podatke (može i IP adresa). Sada bi trebalo sve aplikacije da pristupaju windows share folderu bez problema. Ako ti dosadi svaki put da kucaš tu komandu nakon restarta, možeš dodati odgovarajuću liniju u /etc/fstab:

Još da napomenem da ti za smbmount komandu vjerovatno treba instalirati paket koji se zove nešto kao samba-client.

Hvala vam na odgovoru

Vedrane

Na taj nacin mi je sve radilo na starom pc-u,imao sam Elive distribuciju na jednoj staroj kanti koja je savrseno radila.Nisam znao za te probleme vezane za VFS pa me malo bilo zacudilo kako to da na Elive-u radi a na Ubuntu ne.U stvari Totem player moze da otvori fajl bez problema pa mi je to stvaralo konfuziju i konto sam da je problem u Audiacios-u.

Sada znam sta da napravim.
RIJESENO

Stavio sam u naslov topica da je rijesen problem.

Jedna mala ispravka na Vedranov odgovor:

U liniji koju treba dodati u fstab umjesto //ImeServera/ImeDirektorija /home/tvojeime/mp3 smb guest,rw 0 0
ide

Hvala :slight_smile: