[RIJEŠENO] Bootloader instalacija, Problem!

Instaliram ubuntu, sve prodje ok i kada se racunar restartuje GRUB se ne ucitava i automatski se dize XP. Sta je problem?

pa ubuntu je Debian baziran…i instalirao sam ubuntu…radio je …mislim da prilikom instalaciije si trebao reci da ti instalira grub u mbr(master boot record ) i tada bi radilo…
ali ubaci ubuntu installacioni cd pusti da se krene butati…
zatim stisni ctrl+alt+F2…i tamo enter …
upisi tada u shell grub i slijedi upute na slijdecem linku

http://orgs.man.ac.uk/documentation/grub/grub_3.html

ovo je radilo kod mene kada sam zeznuo instalacuju debiana u dual bootu sa winXP-om (kada se sjetim tih davnih dana)

ili ako ti se ovo ne da fino lijepo reinstaliraj sistem izponova ali sada pazi na to da grub instaliras u MBR…to ce te nekad atokom instalacije pitati …samo pazi sta Enteras…

Sretno

Tokom instalacije Ubuntua, da li si uzeo da ti instalira GRUB i gdje?
Jer WinXP drzi svoj bootloader u Master Boot Recordu (MBR) tako da
trebas uzeti MBR kao lokaciju gdje instalirati GRUB. Ako si vec stavio
Ubuntu, ubaci onaj LiveCD i kao root otkucaj:

# grub-install /dev/sda

Naravno, zamijeni /dev/sda sa svojim harddiskom mada vjerujem da
je /dev/sda. Ako nisi siguran, stavi /dev/sda jer mislim da novi Ubuntu
ima 2.6.## kernel koji hdove oznacava sa /dev/sd(a,b,c,d,…).

Pozz,
adioe3. :wink:

Et ja neki dan napisah o tome na wikiju: http://start.linux.org.ba/Dual_boot#Kako_vratiti_izgubljeni_bootloader
:slight_smile:

Grub sam kao sto je i ponudjeno stavio u mbr. Pokusao sam dva puta i nista se nije desavalo. Treci put (treca instalacija) nakon restarta nema gruba, ali ne dize se ni xp ni ubuntu. Resio sam problem xp-ovim instalacionim diskom. Uspeo sam da obrisem linux particije i sve je proradilo normalno, tj upalio se xp. Ostaje dilema sta ciniti.

Eh, ovako. Prvo nam daj malo informacija:
1. Koja je verzija Ubuntua (5.4 ili 5.10)?

2. Kojom procedurom si instalirao GRUB?
Tj. Da li ti installer propisno nadje harddisk, i je li
hard disk Serial ATA ili PATA?

3. Radi li LiveCD instalacija?
Pokreni LiveCD, vidi je li nadjen hdd:

[code]% sudo su

fdisk -l[/code]

Ako dobiješ listing particija među kojima je i jedna sa NTFS ili FAT file sistemom,
hard disk ti je nađen. Onda probaj:

[code]% sudo su

grub-install /dev/sd_[/code]

Napomena: Znakove postotka i resetke nemoj kucat u terminal, oni su tu da oznacavaju da li kucas komande kao root user (#) ili kao regularan user (% ili $).

Provjeri da ti nije Ubuntu CD defektan i ako hoćeš novi, dodji na sastanak, imamo ih more …
I na kraju dana ako Ubuntu ne proradi, trzni od Vedrana kopiju Mandrive 2006 jer nju bih svakome preporučio (naravno prije nego što pređe na Debian :D)

1. Verzija je 5.10
    Ne verujem da je disk defektan, pre neki dan mi je stiglo brdo diskova.

2. Instaler propisno nadje hdd (Serial ATA je u pitanju), a vidi i xp i ponudi mi da upise grub u mbr. Dva puta nije uspelo, treci put mi nije dizao ni xp ni grub.

3. Live cd radi bez problema

Da probaš umjesto grub instalirati lilo? (Nadam se da ubuntu nudi tu opciju…)

Nazalost ne nudi…

Izgleda da izreka treba da bude “cetvrta sreca”. Evo, uspeo sam da instaliram i koliko vidim sve radi. Hvala na savetima!

Ako ti je windows prioritet onda postoji i treca varijanta:
ntldr u mbr kojim biras izmedju windowsa i gruba koji dalje ucitava *nixe

sa SuSE-om ide bez problema, jer suse dozvoljava instalaciju bez setovanja loadera,
tj. cisto kopiranje fajlova, a za Ubuntu ne znam