E pretrazih forum kako mi i rekose ali ne nadjoh bas u vezi ovoga.Imam sljedeci problem:Naime,nakon instalacije driver-a sve je ok i htjela sam da aktiviram efekte ali ne moze.Zatim mi je jaran rekao da treba da instaliram xserver-xgl sto sam i uradila i sada fino pokrenem onu compiz-icon i cim odaberem compiz kao windows manager desi se to da donji i desni dio ekrana nestanu dakle postanu crni te nista u tom dijelu ne vidim,cak i prozori nestaju u tom dijelu ako se dovuku dotle,a cim vratim tj ugasim efekte bilo desnim klikom ono na effects pa na “none” ili gasenjem compiza tj compiz-icona,odnosno stavljanjem metacity-a kao windows managera,sve se vraca na normalu.Inace,kada se to desi vidim da efekti rade,tj bar vidim da ono prozori "plesu"1
Moje pitanje je kako to da ispravim da sve bude ok i da imam efekte aktivirane???
P.S. Radi se o radeon HD 3200 integriranoj grafici,ako je ovo bitno!!??
Kada kucam “glxinfo” pise da je : direct rendering: No (LIBGL_ALWAYS_INDIRECT set)
A treba koliko znam da bude yes da bi radili.
Jos jedan update:primijetila sam da se direct rendering gasi tacno kada pokrenem compiz.Dakle kada se sistem podigne renderisanje je na “yes”,a kada compiz pokrenem i provjerim ponovo,onda je na “no”.
Mislim cak da i ati koristi AIGLX, problem je mozda konfiguracija drivera u xorg.conf.
sta kaze fglrxinfo
te bez upaljenih efekata:
glxinfo | grep “direct rendering”
[quote=medo]Mislim cak da i ati koristi AIGLX, problem je mozda konfiguracija drivera u xorg.conf.
sta kaze fglrxinfo
te bez upaljenih efekata:
glxinfo | grep “direct rendering”
Da i koji je driver slobodni ili vlasnicki?[/quote]
Fglrx kaze ovo:
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Radeon HD 3200 Graphics
OpenGL version string: 2.1.7659 Release
Drivere sam skinula preko NVYNG a pogledaj iznad post ovaj dodala sam nesto ako nisi vidio ovo da se renderisanje samo ugasi kada pokrenem compiz.
EnvyNG?
Procitao sam maloprije onaj thead,
meni licno, ati nije bas za Linux, a kamoli za Compiz,
XGL je prestao sa radom, cini mi se dai ati koristi aiglx kao nvidia…
Prije bilo kakve konfiguracije xorg.conf napravi backup.
Ovako, na xorg.conf mozes nalijepiti ispod
Section “Extensions”
Option “Composite” “enable”
EndSection
i pod “ServerLayout” nalijepi:
Option “AIGLX” “true”
ako imas probleme kao na onoj gore temi pokusaj napraviti backup tog xorg.conf pa onda pokreni komande
sudo aticonfig --initial -f
i
sudo aticonfig --overlay-type=Xv
a da bi saznala BUS PCI tipkaj u trminal:
lspci | grep ATI
ovako otprilike izgleda:
Section “Device”
Identifier “ATI Technologies Inc RC410 [Radeon Xpress 200M]”
Driver “fglrx”
Option “VideoOverlay” “on”
Option “OpenGLOverlay” “off”
BusID “PCI:1:5:0”
EndSection
Toliko je u mojoj moci da pomognem na ovu temu, mozda se neko nadje sa ATI karticom koji ce objasniti kako pokrenuti Compiz, vidim samo da imaju mnogo problema…
Nece medo,uninstalirala sam xgl i ostavila ono aiglx=true kako je i bilo u xorg.conf ali opet isto.Dakle efekti se aktiviraju,ali ekran poludi,dakle desna i donja strana ekrana sirine nekih 5-7cm budu samo crni(crna rupa) haha.
Namucicu se ja i s ovim garant.
P.S.Jedna ispravka,mada to nije ni bitno,nije da mi ovi dijelovi ekrana pocrne nego slika mog desktopa ostaje identicna,dakle kompletna,ali gornji desni dio panela nestaje a ostali dijelovi zadrzavaju cjelinu ali bilo sta da se nalazi u tim dijelovima nestaje kao da je tu kraj ekrana.Eto
Ova integrirana grafika koju ja imam nije bas za baciti ako mislis,pa aBd kad imadnem para kupim si ja neku ali je sasvim dovoljna za neke efekte,pa brat moj puca Half Life 2 na high postavkama naravno bez AF i AA.
Tako da djaba ne spamas ako imas kakvu ideju reci Amare sreco.
a da … www.google.com …malo folovi golovi ovo ono…priupitas
poz[/quote]
Cuj folovi golovi,pa guglam bolan,moram guglati kad mi ovdje linuxasi ne mogu pomoci,pisala sam i na forum srbije i na oficijelni ubuntu forum i guglam danima ali nema hajra!!!
Pa rješenja ima više, probati ATI drajver, radeonhd drajver, drugu distribuciju*, sačekati 27. noć …
To što nema mnogo starijih Linuxaša da ti pomognu bi trebalo značit nešto Ima pametnijih stvari od desktop efekata, ako prorade sami od sebe, cute, ako ne, još bolje …
Ako se ne varam, Mandriva na Live CD-ovima ima uključene ATI/NVidia drajvere, zajedno sa desktop efektima, možda da to probaš? (Adis predlaže Mandrivu, moramo organizirati dekice za stanovnike pakla)