Ukratko nesto sam prcko po sistemu i sad kad upalim Suse dobijem poruku tipa : “Your $HOME.drmc folder does not have right permssion and you cannot log on sistem. The folder should have 644 permissions and should be owned by user…” i nemogu dixi sistem nego samo mogu failsafe terminal. Imali bilo koji nacin da ovo ispravim OSIM FORMATIRANJA…
He he, to je Windows way… na Linuxu se uloguješ kao root i odradiš to što traži.
ALI KAKO:
pokuso sam sa sudo chown 644 .dmr (opet erro)
pa onda : sudo chmod 755 /home/mirza/ (opet nece)
STA DA RADIM
[code]$ su
Password:
cd /home/mirza
chown -R mirza .drmc
chmod 0644 .drmc
exit[/code]
Na kraju otkucaj
da vidiš da li su dozvole OK.
Samo ne razumijem zašto su permisije za folder 0644 - znači da nećeš moći
[quote=Not now, John!]Samo ne razumijem zašto su permisije za folder 0644 - znači da nećeš moći
[/quote]
Ja mislim da je .drmc samo fajl, ne dir
Nemoze ljudi probo sam… i nece. Prije neg sto mi se ovo desilo kopiro sam home folder u tmp folder (znam nisam trebo) jer sam trebo povecat hoime particiju a trebalo je umountvoati a nisam znao kako :D. Izgledda ne preostaje mi nis nego format. A samo mi zao format jer sam skino driver za grafu google earth i osatal srnaja skino oko 80 mb i valaj sve ponovo
Sljedeći put prvo arhiviraj čitav home folder, pa onda nije bitno gdje ćeš ga kopirati.
Ono što će sigurno da upali je da počneš sa praznim HOME direktorijem:
[code]$ su
Password:
cd /home
tar -czf /moj_home.tar.gz mirza
rm -Rf mirza
mkdir mirza
chown mirza:mirza mirza
chmod 0700 mirza
exit
$ startx[/code]
Ali prije toga probaj ovo:
[code]$ su
Password:
cd /home
chown -R mirza:mirza mirza
chmod 0700 mirza
find mirza -type d -print0 | xargs -0 chmod 0775
find mirza -type f -print0 | xargs -0 chmod 0664[/code]
Nadam se da će da radi.
Hvala John druga solucija je rjesila problem… Jos jedno pitanje imam 2 particijie home i root po 5 gb. Kako da prebacim 2 gb sa home na root, jer kad odem u yast pa na parttioner kad pokusam kaze mi "YOu have tu unmount the drive before resizing it "
Otkucaj
pa postavi ovdje rezultat.
Mislim da je najlakše da bekapuješ sve fajlove sa obje particije na neki drugi disk (DVD-RW, npr.) pa da onda podesiš particije kako želiš i na kraju vratiš sve to kako je bilo. Potreban ti je i neki LIVE linux za to. Obavezno koristi tar+gz za backup da se sačuvaju sve dozvole i dr.
Hm, to je malo delikatniji proces, koji ti ne preporučujem kao početniku. Ne znam da li SuSE ima neki alat koji dovoljno dobro radi, ali nadam se da znaš da uvijek kada radiš s particijama postoji velika mogućnost da izgubiš podatke. Uglavnom, evo kako bi to trebalo uraditi.
Prvo moraš preći u single user level sa naredbom init 1, onda umount /home. Promijeniti veličinu particije sa nekim alatom (ako je fdisk, izbriši particiju, pa onda npr. napravi novu sa istim početnim cilindrom, a vecim krajnjim) i onda sa resize2fs moraš promijeniti parametre filesystema (etx2/etx3) tako da filesystem zna novu geometriju diska. U svakom slučaju, uradi backup MBRa (gdje je particiona tabela) sa dd, tako možeš makar nešto koristiti ako nastane problem. Npr. dd if=/dev/hda of=/root/mbr bs=512 count=1
Pretpostavljam da ima neki howto na ovu temu na inetrnetu, potraži malo.
Prijedlog Not now, John! je nešto bezbolniji, ali ne znam da li imaš novi disk i koliko dobro poznaješ sve ove alate…
Bilo bi dobro kada bi otvorio novu temu samo za ovaj problem.
Bono, mislim da to ne bi radilo jer čak ni u runlevel 1 ne možeš unmountovati root particiju… Najbolje je to raditi sa live CDa, ali QtParted koji se isporučuje sa Knoppixom ima dosta bugova. Jedini LiveCD za koji znam da ima NTFS resizing kako treba je Mandriva One.
Osim toga, javlja se problem da nijedan free partition manager ne podržava (koliko ja znam) POMJERANJE particije. Znači recimo da imaš ovakvo stanje:
[ hda 1 ][ hda2 ]
Hoćeš da smanjiš hda1 i povećaš hda2 (isti problem je i za obrnutu stvar). Znači ti fino smanjiš hda1
[ hda1 ] [ hda2 ]
ali se hda2 može povećavati samo prema kraju diska, ne možeš ga pomjeriti u ovaj prazni prostor. Možeš eventualno napraviti još jednu particiju pa koristiti LVM. Tako da AFAIK IIRC jedini alat koji može poslužiti “ludom” je Partition Magic.
primjetio sam da ako imam swap particiju onda ih live cd aktivira i koristi i tada je pegla uraditi delete resize particija do slj reboot-a, inače works fine, jah i kada se ima dosta rama > 512 uglavnom…jer tada pravi malo veći ramdisk… helem
Pa to se vrlo lako sredi, kucaš swapoff -a
init 1 je radi read-only /, a umount ide za /home. Imala sam osjećaj da želi promijeniti samo veličinu /home particije (povecati). Ono što možeš uraditi je smanjiti /home particiju, napraviti novu (ili nove) i dodijeliti je nekom od direktorija (/var, /usr - kod mene trenutno 3Gb) zavisno od toga koji su zahtjevi na sistemu i trenutne veličine. Kod smanjivanja particije prvo ide resize2fs, pa onda fdisk. man resize2fs
Ma najgore mi je ljudi sto sam napravio te dviej particije… Na root sam stavio XFS datotecni sistem a na /home ReiserFS. i na obadva sam stavio po 5 GB i na swap 720 Mb. Eh sad problem je sto ja nisam znao da sve sto instaliram ide na /root particiju tako da imam jos Gb slobodno a treba mi vise (oko 2gb). Ja msilim da je pesptrebno bilo praviti dvije particije pa da li postoji nacin da /home spojiti jer mi je /home prilicno beskorisan
Pošto nemaš dovoljno prostora na / particiji trebaš uraditi ovo:
- Napravi backup home particije na CD. Za ovo najbolje je da koristiš tar jer će ti on sačuvati ownera i permisije. Znači
tar czvf backup.tar.gz /home - U runlevelu 1 (parted-om) ili sa LiveCDa obriši home particiju i proširi / particiju na slobodan prostor.
- Vrati home iz backupa kao običan direktorij
tar xzvfp /media/cdrom/backup.tar.gz /home
(opcija p će se pobrinuti da owner i permisije ostanu sačuvani).
Edit: Mada nisam siguran da se XFS uopšte može resizovati?
xfs_growfs
Kao što samo ime kaže, ne podržava shrink, ali podržava proširivanje
Stvarno, mislim da je Vedranov prijedlog najbolji. Zašto prebacivati GB tamo, GB ovamo, kad će opet nakon nekog vremena neka particija postati malena, a na drugoj će biti viška…
Ja sam imao slican problem sa /home/medo kao root sam izbrisao medo dosje i ponovo ga postavio iz root, ali nisam mogao se prijaviti kao user poslije sam otisao nazad na user dosje i stavio da svako ima pravo (privilegije) da koristi dosje, i sve se vratilo na pocetak kao poslije instalacije , mozda moze pomoci ukoliko nemas nesto narucito u dosje-u.
Interesantnije je. :mrgreen: