[RIJEŠENO] Dual-boot: Vista-Edgy

Pozdrav svima,

Na racunaru sam instalirao Vistu. Nakon toga sam instalirao Edgy. Prilikom instaliranja Edgyija kada se pojavio korak za particionisanje, postojecu particiju na kojoj je Vista sam smanjio i ostatak pridruzio Edgyiju (druga opcija prilikom instalacije). Nakon sto sam instalirao Edgy prilikom pokretanja ne dobijem izbor za Vistu i Edgy nego me sistem odmah prebaci na Edgy (kada je u pitanju kombinacija XP, Edgy tada nema problema), Nakon toga sam modifikovao menu.lst u /boot/grub tako sto sam dodao sljedeci kod:

title Microsoft Windows Vista
root (hd0,1)
savedefault
makeactive
chainloader +1

Medjutim prilikom ponovnog reboota, pojave se obje opcije i Windows i Vista i kada kliknem na Vistu, onda se pojavi Error 13 i kaze da je nepoznat executable format ili tako nesto. Sta da sada probam?

Vjerovatno je problem u tome sto si mijenjao particiju na kojoj je Vista bila instalirana (sto se ne preporucuje). Ako je ovo stvarno slucaj, tesko da ces se izvuc bez reinstalacije.

Da to je slucaj. Nazalost :frowning:

rootnoverify (hd0,1) umjesto root(hd0,1)

Probao, opet ista greska Error 13:Invalid or unsupported executable format.

Evo kompletne konfiguracije iz menu.lst

title Microsoft Windows Vista
rootnoverify (hd0,1)
savedefault
makeactive
chainloader +1

title Ubuntu, kernel 2.6.17-10-generic
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=/dev/hda2 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic
quiet
savedefault
boot

title Ubuntu, kernel 2.6.17-10-generic (recovery mode)
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=/dev/hda2 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic
boot

title Ubuntu, memtest86+
root (hd0,1)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet
boot

Hmm pa ne mogu ti i Ubuntu i Vista biti na hdx2? df -h /etc/fstab postaj ovdje

Probao sam ja da stavim Vistu root (hd0,0), potom hd(0,1), potom hd(0,2). U prvom i trecem slucaju pojavi se greska o nepostojecem uredjaju, tako da mi je jedino ostalo hd(0,1). Mozda sam pogresno skonto kako funkcionisu ove particije, ali u prvom postu sam objasnio postupak u detalje, kako sam instalirao.

Evo ispis fajla koji si trazio:

/etc/fstab: static file system information.

proc /proc proc defaults 0 0

/dev/hda2

UUID=baa3f99-7e99-48c7-a5a8-850cdcd3 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1

/dev/hda5

UUID=4cd4add5-66ab-4166-9079-d63c18796391 none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/hdd /media/cdrom1 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/ /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0

A evo i upotreba prostora:

Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/hda2 12G 2.0G 9.1G 19% /

Ahh covjece…Znas li koliko GB ima ta particija gdje Vista? De udari fdisk -l pa po velicini reci koja to je to particija…

Kada sam instalirao Edgy, onda sam za particiju na kojoj je Vista ostavio 26 GB.

Evo listing:
Disk /dev/hda: 41.1 GB, 41110142976 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4998 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 1 3392 27246208+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 * 3393 4928 12337920 83 Linux
/dev/hda3 4929 4998 562275 5 Extended
/dev/hda5 4929 4998 562243+ 82 Linux swap / Solaris

Eto… rootnoverify (hd0,0) .Mora biti ,ako nece onda je do Viste

Evo probacu pa javim. Vec sam probavao sa root i nije moglo.

Evo isprobao sam. Pojavi se u vrhu crnog ekrana poruka: “Starting up…” i tako stoji, nista se ne desava…morao sam na kraju resetovat da prekinem to…

Ehh to je onda do Viste…Grub ne javlja errore.Obicno kad se rade ti dual boot-ovi prvo se instalira Win pa onda Linux.Iako sa Vistom nemam pojma kako je…Probaj i sa onim fixmbr u recovery…

Ok, hvala u svakom slucaju na trudu…

Uradi Ovo:
medo@medo-desktop:~$ cd /media/
medo@medo-desktop:/media$ sudo mkdir Vista
Password:
medo@medo-desktop:/media$ sudo mount -t ntfs -o ro,nls=utf8,uid=1000,gid=1000,umask=0222 /dev/hda1 /media/Vista

Napravi reboot kompjutora

Napravi backup od menu.lst
medo@medo-desktop:~$ cd '/boot/grub’
medo@medo-desktop:/boot/grub$ sudo cp -d ‘/boot/grub/menu.lst’ menu.lst.bak

sudo grub-install /dev/hda
sudo update-grub
Vidi sta ima u menu.list dali se je sta promjenilo

Lol sto ce to raditi?To su opcije za upravljanje ntfs particijom iz linuxa ne da “pomogne” da se boot-a . /dev/hda1 particija s toga root(hd0,0)… nema price.Sve ostalo nije niti do grub-a niti do Linuxa

OT.
BTW Ubuntu-ovci… zar nije lakse sudo su ,prebaciti se u root okruzenje pa onda tipkati do mile volje sta hoces?Nego onako svaki put sudo…Samo gledam da cete sutra djeci poceti davati imena Suad i Suada :smiley:

probaj ovdje ima dosta naslova:
http://www.google.ba/search?hl=bs&q=vista+ubuntu+grub&btnG=Google+pretraga&meta=
(nemam vistu, pa da ti mogu reći iz prve ruke)

OT:
sudo google.com lol

btw meni je lakše:
sudo “uradi mi ovo”, enter, password, enter

nego:
su, enter, password, enter, “uradi mi ovo”, enter, exit, enter

a što se tiče “serijskog” sude - možda bi se na duge staze isplatilo sudo su (btw niko ti ne brani na ubuntu-u da to i uradiš - ima opcija pa bujrum)

jah tu je i drugi aspekt sude, kada recimo staviš nekome “početniku” da treba da uradi
./configure
make
make install

eto ti ga za 5 min na forum i kaže: “neće mi ovo, neki error javlja”, jer ti podrazumjevaš da za make install mora biti root, a da si mu stavio sudo “ovo ono”…ili kada mu počneš na wikiju vaziti sa dolarima heševima…
[b]$ cat nešto

kill nešto[/b]

otkud početnik da zna razliku, ako još uzme pa copy/paste liniju doći će do greške, jer čovjek iskopira kompletnu liniji sa dolarom hešom itd…

ima i treći, zašto pamtiti više šifri ako sam koristiš comp al nejse