Na racunaru sam instalirao Vistu. Nakon toga sam instalirao Edgy. Prilikom instaliranja Edgyija kada se pojavio korak za particionisanje, postojecu particiju na kojoj je Vista sam smanjio i ostatak pridruzio Edgyiju (druga opcija prilikom instalacije). Nakon sto sam instalirao Edgy prilikom pokretanja ne dobijem izbor za Vistu i Edgy nego me sistem odmah prebaci na Edgy (kada je u pitanju kombinacija XP, Edgy tada nema problema), Nakon toga sam modifikovao menu.lst u /boot/grub tako sto sam dodao sljedeci kod:
title Microsoft Windows Vista
root (hd0,1)
savedefault
makeactive
chainloader +1
Medjutim prilikom ponovnog reboota, pojave se obje opcije i Windows i Vista i kada kliknem na Vistu, onda se pojavi Error 13 i kaze da je nepoznat executable format ili tako nesto. Sta da sada probam?
Vjerovatno je problem u tome sto si mijenjao particiju na kojoj je Vista bila instalirana (sto se ne preporucuje). Ako je ovo stvarno slucaj, tesko da ces se izvuc bez reinstalacije.
Probao sam ja da stavim Vistu root (hd0,0), potom hd(0,1), potom hd(0,2). U prvom i trecem slucaju pojavi se greska o nepostojecem uredjaju, tako da mi je jedino ostalo hd(0,1). Mozda sam pogresno skonto kako funkcionisu ove particije, ali u prvom postu sam objasnio postupak u detalje, kako sam instalirao.
Ehh to je onda do Viste…Grub ne javlja errore.Obicno kad se rade ti dual boot-ovi prvo se instalira Win pa onda Linux.Iako sa Vistom nemam pojma kako je…Probaj i sa onim fixmbr u recovery…
Lol sto ce to raditi?To su opcije za upravljanje ntfs particijom iz linuxa ne da “pomogne” da se boot-a . /dev/hda1 particija s toga root(hd0,0)… nema price.Sve ostalo nije niti do grub-a niti do Linuxa
OT.
BTW Ubuntu-ovci… zar nije lakse sudo su ,prebaciti se u root okruzenje pa onda tipkati do mile volje sta hoces?Nego onako svaki put sudo…Samo gledam da cete sutra djeci poceti davati imena Suad i Suada
btw meni je lakše: sudo “uradi mi ovo”, enter, password, enter
nego: su, enter, password, enter, “uradi mi ovo”, enter, exit, enter
a što se tiče “serijskog” sude - možda bi se na duge staze isplatilo sudo su (btw niko ti ne brani na ubuntu-u da to i uradiš - ima opcija pa bujrum)
jah tu je i drugi aspekt sude, kada recimo staviš nekome “početniku” da treba da uradi ./configure
make
make install
eto ti ga za 5 min na forum i kaže: “neće mi ovo, neki error javlja”, jer ti podrazumjevaš da za make install mora biti root, a da si mu stavio sudo “ovo ono”…ili kada mu počneš na wikiju vaziti sa dolarima heševima…
[b]$ cat nešto
kill nešto[/b]
otkud početnik da zna razliku, ako još uzme pa copy/paste liniju doći će do greške, jer čovjek iskopira kompletnu liniji sa dolarom hešom itd…
ima i treći, zašto pamtiti više šifri ako sam koristiš comp al nejse