[RIJEŠENO] dual boot

parkiram mish na /dev/sda1 (ntfs) sada desni klik misa i idem na edit partition i pokaze se ovako http://picasaweb.google.com/lh/photo/0TL1-xKqDfO0EtPti8BwJw?feat=directlink

ako ne zelis izgubiti win particiju ne edituj /dev/sda1

Eh Meho na ovom novom prozorćiću imam veličinu particije (ostavit cu ona koja jeste)
koristiti kao (tu sam odabrao : NTFS)
formatiraj particiju : tu nista ostaje prazan kvadratic
tacka montiranja: (u ponudjenom imam /dos i /windows) i ja kontam staviti windows pa da idem na OK i onda na linuxsove particije da predjem:)?

e Wizz ali ako ne editujem particiju gdje je win ostaje mi tamo gdje sam ja odabrao NTFS tu ostaj "ne koristi particiju)???
A ovako sam gore prije postavio kako sam napisao hehe ali jos ne smijem kliknuti ok

koristi kao ntfs, bez formatranja
tacka montiranja
upisi
/media/Xp ili
/media/Windows
sada
ext3
tacka montiranja upisi samo
/

ako hoces na ext3 stavi format i koristi kao ext3

moze i ovo, windows zaboravi, samo ext3 stavis tacku montiranja na /
ostalo kada se zavrsi instalacija, svaki put windows mozes mountovati kao user, nema nikakvih problema :slight_smile:

Na dobrom si putu :slight_smile: Evo medo ti je rekao šta uraditi, samo naprijed. Ja lično preferiram odmah definisati mount point za windows, ali može i kasnije.

Usput, stvari se najbolje neuče kada nešto zabrljaš. Zato, ne brini, hehe :))

[quote=MBrion]Evo detaljna procedura:

1. Ubacis Live CD i bootas sa njega.
  2. Kada je sistem podignut otvoris Terminal i kucas “sudo su” (za naredne naredbe moras imati root privilegije).
  3. Kucas “grub”
  4. Kada se otvori interaktivni grub terminal kucas “root (hd0,6)”, ili koja ti je vec linux boot particija (npr. ako ti je particija na kojoj se nalazi /boot folder /dev/sda7 onda vrijedi prethodna komanda, a ako je npr. /dev/sda6 onda ces kucati “root (hd0,5)” itd.).
  5. Potom ukucaj “setup (hd0)”, ili koji vec ti je taj hard disk po redu (ako imas samo jedan HD vrijedi ti prethodna komanda).
  6. Izadjes iz grub terminala sa “quit”.
  7. Rebootas masinu.

Napomena: Sve komande su bez navodnika.

To bi trebalo biti to. :)[/quote]
Neke korake bas ne kontam najbolje :S
"1.Ubacis Live CD i bootas sa njega."- Jesi mislio da udjemo na xp i da ubacimo Live cd,pa onda da udjemo ono Demo neki ?

1. Kako cemo znat koji je hd? -Jel to pise gdje il moramo znat od prije kad smo instalirali linux,ja sam podavno instaliro ne sjecam se :S

e hvala vam na pomoći, uspio sam heehe. Sacuvao sam xp i ko po loju udje u ubuntu. Malo me ono montiranje zeza. Kako cu podesiti da u file browseru imam particiju win i linuxa. Ovo sto sam namjestio sada imam u fail system samo folder windowsa. Jel mogu nekako smontirati da imam pregledno obje particije. E jos jednom mnogo hvala na pomoći hehe sve najbolje

Ides na Places u Gnome-panel to je druga desno imas sada foldere home, muzika, videos itd…
ispode imas diskove koji su prepoznati
kliknes na disk ubacis password i eto radi :slight_smile:

[quote=hajro][quote=MBrion]Evo detaljna procedura:

1. Ubacis Live CD i bootas sa njega.
  2. Kada je sistem podignut otvoris Terminal i kucas “sudo su” (za naredne naredbe moras imati root privilegije).
  3. Kucas “grub”
  4. Kada se otvori interaktivni grub terminal kucas “root (hd0,6)”, ili koja ti je vec linux boot particija (npr. ako ti je particija na kojoj se nalazi /boot folder /dev/sda7 onda vrijedi prethodna komanda, a ako je npr. /dev/sda6 onda ces kucati “root (hd0,5)” itd.).
  5. Potom ukucaj “setup (hd0)”, ili koji vec ti je taj hard disk po redu (ako imas samo jedan HD vrijedi ti prethodna komanda).
  6. Izadjes iz grub terminala sa “quit”.
  7. Rebootas masinu.

Napomena: Sve komande su bez navodnika.

To bi trebalo biti to. :)[/quote]
Neke korake bas ne kontam najbolje :S
"1.Ubacis Live CD i bootas sa njega."- Jesi mislio da udjemo na xp i da ubacimo Live cd,pa onda da udjemo ono Demo neki ?

1. Kako cemo znat koji je hd? -Jel to pise gdje il moramo znat od prije kad smo instalirali linux,ja sam podavno instaliro ne sjecam se :S[/quote]
    Ubacis CD ides na restart reboot ili kako se vec kaze na windowsu, i udjes na live session, ono kao prije nego sto instaliras, da boota normalno live CD.
    Odes na Terminal
    i kuckas:

idemo na instalaciju gruba:

sada nadjes particiju gdje je instaliran grub:

zapamtis koja je zapisi ako nista drugo
primjer izbaci ti : hd0,1
onda kuckas u tom primjeru:
root (hd0,1)
ako je (hd0,2) kuckas root (hd0,2) itd…

e sada ako zelis instalirati na disk hd0 onda kuckas:

pokusaj reboot, valjda ce raditi :slight_smile: