imam problem,imao sam xp i ubuntu instaliran na dvije razlicite particije c: i d: eh posto sam morao formatirati particiju c: i xp ponovo podignuti sad mi nema izlistavanja da biram koji cu sistem,znaci automatski mi podize xp,molim pomoc
bootaj sa live cd / install cd ubuntu i installiraj grub ponovo u mbr
Evo detaljna procedura:
- Ubacis Live CD i bootas sa njega.
- Kada je sistem podignut otvoris Terminal i kucas “sudo su” (za naredne naredbe moras imati root privilegije).
- Kucas “grub”
- Kada se otvori interaktivni grub terminal kucas “root (hd0,6)”, ili koja ti je vec linux boot particija (npr. ako ti je particija na kojoj se nalazi /boot folder /dev/sda7 onda vrijedi prethodna komanda, a ako je npr. /dev/sda6 onda ces kucati “root (hd0,5)” itd.).
- Potom ukucaj “setup (hd0)”, ili koji vec ti je taj hard disk po redu (ako imas samo jedan HD vrijedi ti prethodna komanda).
- Izadjes iz grub terminala sa “quit”.
- Rebootas masinu.
Napomena: Sve komande su bez navodnika.
To bi trebalo biti to.
imam slican problem:
Imao sam linux na prvoj particiji a win na drugoj. Obrisao sam obe particije ali sam prije ovog sacuvao linux kao sliku u norton ghost-u. Win sam ponovo instalirao i vratio linux na particiju na koju je trebalo. Ali problem je taj sto sam brisanjem particija obrisao i mbr pa sad nemam grub loader jer je obrisan, imam samo win koji radi. Znaci linux je na particiji i windows na svojoj samo sto trebam instalirati grub ponovo. Ali ovaj put bih ga instalirao na mbr od prve particije da mi se ovo opet ne desi. Kako to da uradim? Jel moze ovako kao sto ste rekli u postu iznad…Hvala
Mozes probati, nije iskljuceno da ce proci.
Sto se tice MBR-a on ti se svakako ne zapisuje na particiju nego na prvi sektor na disku (pogledaj http://en.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record za detaljnije objasnjenje).
Sretno!
rjesen problem,hvala puno
[quote=MBrion]Mozes probati, nije iskljuceno da ce proci.
Sto se tice MBR-a on ti se svakako ne zapisuje na particiju nego na prvi sektor na disku (pogledaj http://en.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record za detaljnije objasnjenje).
Sretno! :)[/quote]
Al sto onda mogu da biram poslije instalacie gdje da smjestim mbr? Jesi siguran da ide svakako na master boot record? Koliko ja znam, a gledao sam neke sheme za hdd-ove, svaka particija ima svoj mbr i mozes birati gdje grub da instaliras…ali nije ni bitno…probacu ovako…mada sam prilicno siguran da ima svaka svoj jer kad sam (nekad prije) stavljao mbr na odgovarajucu particiju nisam imao ovih problema…Kad god reinstaliram win ostane mi grub bez problema samo sto moram vratiti da mi je aktivna particija ta na kojoj je grub…
joj malo smaram…ajd nije zaista bitno…pozzz i hvala…
MBR jeste Master Boot Record.
Ono na sto ti mislis je vjerovatno opcija ne da instaliras GRUB na MBR nego na PBR (http://en.wikipedia.org/wiki/Partition_Boot_Record) ili, koliko se sjecam, opcija da instaliras GRUB na “first sector of boot partition” ili tako nekako.
U slucaju da je ovo ono sto zelis, onda ces umjesto komande “setup (hd0)” kucati “setup (hd0,6)” ili na kojoj ti se vec particiji nalazi /boot folder. Naravno broj odredjujes onako kako je vec navedeno u prethodnom postu.
Kod mene ovaj problem, mislim da to pripada ovoj temi. Početnik sam s Ubuntu i oduševljen sam. Ali prije nekoliko dana sam s mreže izvršio update na 9.04 i od tada nemogu da pokrenem ubuntu. Inace je postavljeno na dual boot Ubuntu i Win XP. Eh kada upalim racunar i onaj izbornik OS izgleda ovako
Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic (recovery mode)
Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
Ubuntu 8.10, memtest86+
Other operating systems
Microsoft Windows XP Professional
od ovoga na listi otvar samo XP.
Uglavnom nemam pojma i nemojte zamjeriti ak napisem glupost, ali pokušavao sam one komande za grub i nista. A i zbunjujuće je što je ovo sve 8.10 u izborniku a update na 9. 04
hmmm
kako to srediti ali uz dobro objašnjenje šta kako jer kao što reko od nedavno sam poceo da backam po UBUNTU.
E hvala svima koji bilo sta pomognu ili imaju takvu namjeru:)
upgrade na 9.04 a stoji ti 8.10? onda ti je upgrade pukao u nekom trenutku ocito
[quote=zurian]Kod mene ovaj problem, mislim da to pripada ovoj temi. Početnik sam s Ubuntu i oduševljen sam. Ali prije nekoliko dana sam s mreže izvršio update na 9.04 i od tada nemogu da pokrenem ubuntu. Inace je postavljeno na dual boot Ubuntu i Win XP. Eh kada upalim racunar i onaj izbornik OS izgleda ovako
Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic (recovery mode)
Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
Ubuntu 8.10, memtest86+
Other operating systems
Microsoft Windows XP Professional
od ovoga na listi otvar samo XP.
Uglavnom nemam pojma i nemojte zamjeriti ak napisem glupost, ali pokušavao sam one komande za grub i nista. A i zbunjujuće je što je ovo sve 8.10 u izborniku a update na 9. 04
hmmm
kako to srediti ali uz dobro objašnjenje šta kako jer kao što reko od nedavno sam poceo da backam po UBUNTU.
E hvala svima koji bilo sta pomognu ili imaju takvu namjeru:)[/quote]
Upgrade zna zezati (ustvari, meni nikada nije pošlo za rukom da odradim upgrade kako treba, vazda negdje nešto pukne). Čak ako i saniraš stanje u kome se trenutno nalazi, pitanje je koliko će “glatko” raditi. Možda da pokreneš sa LiveCD-a i backup-uješ podatke, pa onda reinstall? Ako se odlučiš na ovu varijantu, ne zaboravi prilikom instalacije u 4. koraku gdje te pita za particije izabrati drugu/zadnju opciju “Specify Partitions Manually” i onda pažljivo definisati gdje šta ide, da se ne bi desilo da frci XP sa komp-a
[quote=boby]Al sto onda mogu da biram poslije instalacie gdje da smjestim mbr? Jesi siguran da ide svakako na master boot record? Koliko ja znam, a gledao sam neke sheme za hdd-ove, svaka particija ima svoj mbr i mozes birati gdje grub da instaliras…ali nije ni bitno…probacu ovako…mada sam prilicno siguran da ima svaka svoj jer kad sam (nekad prije) stavljao mbr na odgovarajucu particiju nisam imao ovih problema…Kad god reinstaliram win ostane mi grub bez problema samo sto moram vratiti da mi je aktivna particija ta na kojoj je grub…
joj malo smaram…ajd nije zaista bitno…pozzz i hvala…[/quote]
Kod startanja računara prvo se gleda MBR pa onda boot record prve particije. Ako staviš grub u boot record neke Linux particije koja nije prva opet moraš imati neku vrstu bootloadera u MBRu, tako da po mom mišljenju time ništa ne dobijaš. Razlog zašto uopšte postoji ta opcija jeste što neki ljudi vole da imaju svaki OS na svojoj particiji zajedno sa svojim bootloaderom + jedan glavni bootloader u MBRu u kojem startaš ove zasebne bootloadere npr. opcijom chainloader u grubu. Znači prilikom starta sistema prolaziš kroz dva bootloadera.
@zurian: definitivno reinstall sistema, ako imaš neke podatke možeš ih backupovati prvo pomoću livecd-a.
Meho_r Hvala ti probat cu… hvala i sve najbolje bye bye
od backup nista vjerovatno formatiranje pa na novo. A ja na 9.04 igdje nasam nasao kao neki rebot ili reinstaliranje i ostalo zato i jesam s mreze skidao i et utopio se ehehe. E hvala ljudi probat cu Hvala svima lijepo je znati da nisi sam heheh bye bye
Fino download Ubuntu 9.04 na XP, fino zapržiš to na CD, restartuješ kompjuter (sa CD-om unutra), podigneš sistem s CD-a (možda ćeš trebati u BIOS-u staviti CD kao boot drive, odnosno prvi u redoslijedu s kojeg se podiže sistem), kad to uradiš, sistem starta, fino sve bitne podatke na USB stick ili, ako imaš dva CD uređaja od kojih je jedan pržač, spržiš podatke na CD ili DVD, a onda fino pokreneš instalaciju (sličica na desktopu, ne možeš promašiti:)). U toku instalacije paziš na korak 4 i to je to
Kod mene je Ubuntu 8.10 , i imam isti problem ,nemogu se prebacit na ubuntu ,vec me automatski prijavi na XP, dal mogu sad narucit Ubuntu 9.04 pa da sa njim udjem i nastimam GRUB?,il se moze nastimat samo sa verzijom koja je vec instalirana na PC ?
eh ovako kao sto rekoh nemam pojma i ovo mi je prijatelj postavio kako jeste. Sada hocu sam… Znaci dual boot je winxp i ubuntu (donedavno) ubuntu 8.10, koji sam nakon update na 9.04 zeznuo i od tada samo mogu xp. Eh sada mi ovo nije jasno. Ja sto sam gledao ima sve na novo instalacija i ostalo a nigdje za ovaj slucaj ili ja nisam imao zivaca traziti ili nisam trazio pod pravim pojmovima. Ovo me zanima. Jel moram ukloniti particije i ponovo particionisati prilikom instalacije, formatirati, brisati sta da radim, a pri tome da mi se ne zezne xp. jel mi moze netko da objasni znaci sta treba da radim ako vec ima w xp i nazalost upropasteni ubuntu:(
-
Backup podataka. Sve podatke koji su ti važni sprži na CD ili DVD. Ovo je najbitniji korak. Ma kako oprezan bio, može se desiti da pobrišeš sve, pa da ne bi plak’o kasnije
-
Ubaciš Ubuntu CD i fino startaš (ne instalacija, nego Live sistem: “Try Ubuntu without any change…”, dakle, prva opcija nakon restarta i izbora jezika). Nakon nekoliko trenutaka/minuta, sistem će biti pokrenut i ugledat ćeš desktop.
-
Još jednom, ako već nisi učinio, backup podataka dok si još uvijek u Live sesiji. Kada si spreman za instalaciju, dvostruki klik na “Install” sličicu na Desktopu. Instaler će se pokrenuti. U lijevom donjem ćošku ćeš vidjeti broj koraka. Prva tri koraka su prosta i nećeš imati problema s njima (jezik, regionalne postavke, tastatura). Budi pažljiv sa korakom 4.
-
Kada dođeš do koraka 4, odaberi opciju “Specify partitions manually (advanced)”. Ukoliko se ovdje zezneš pa ne odabereš ovu opciju, odoše tvoje particije. Stoga, nemoj previdjeti ovaj korak. Nakon ovoga ćeš dobiti prikaz svojih particija. Vjerovatno ćeš vidjeti makar tri particije, zavisno od toga kako je podešeno prilikom prve instalacije. Pretpostavljam da je jedna ntfs (Windows particija), jedna je vjerovatno swap particija i jedna je ext3 (Linux particija). Moguće je da imaš još neku, pa obrati pažnju na format: ako je ntfs ili fat32, radi se o Windows particiji i njih ne želiš formatirati. S druge strane, ext2 ili ext3 su Linux particije i vjerovatno ćeš particiju ovoga tipa (ako nije /home particija) htjeti formatirati.
-
Trebaš odlučiti koju particiju formatirati, a koju ne. Uglavnom, particiju na kojoj se nalazi razvaljeni Ubuntu 9.04 ćeš trebati formatirati. Međutim, ukoliko nisi imao odvojenu particiju za /home, tj. za svoje dokumente na Ubuntu, i oni će biti pobrisani (ovo je razlog zašto prilikom pravljenja particija na Linuxu treba imati makar tri: prva je swap veličine 2xRAM, druga je /, tj. glavna particija gdje će biti instaliran sistem i treća je /home particija, na kojoj će biti smješteni dokumenti i postavke).
Sve u svemu, desni klik na svaku od particija i onda “Edit partition”. U okviru koji se otvori, za Windows paticije, “Use as” izaberi NTFS (ili FAT32, ako se radi o FAT32 particiji), zatim definiši mount point (tj. mjesto gdje ćeš ih naći kad si na Linuxu, npr. /media/Windows ili /media/WinXP i sl.; preporučujem da mount point bude u /media direktoriju jer će onda particije biti prikazane na Desktop-u, mada nije obavezno; možeš staviti i /windows ili /winxp) ali NEMOJ ih formatirati. Dakle, samo “Use as” i mount point i ne diraj više ništa. Isto ovo ponovi i za Linux particije, izabereš file system (ext3 ili ext4, mada je ext3 sigurniji, a ext4 brži uz povremena zamrzavanja, na tebi je da odlučiš) i definišeš mount point s tim da ćeš formatirati particiju na kojoj se nalazi razvaljeni Ubuntu 9.04 kako sam spomenuo. Mount point je / -
Ako već nemaš posebnu /home particiju, možda nije loše da malo smanjiš glavnu linux particiju (koju ćeš svakako formatirati) i napraviš posebnu particiju za /home tj. dokumente i postavke. Za glavnu particiju je obično dovoljno oko 20-tak GB, mada možeš staviti i više, a ostatak staviš za /home Druga varijanta je da ostaviš samo jednu particiju i ne praviš posebnu za /home, nego kreiraš linkove do dokumenata na Windows particiji, tako da svi dokumenti budu na jednom mjestu, na Windows particiji i dostupni na oba OS-a. To je na tebi da odlučiš.
-
Kad si ovo uradio, još jednom baci pogled na prikaz svih particija i obrati pažnju na kolonu “Format”. Gdje ima kvačica, to će biti formatirano i ovo je zadnja prilika da izvršiš promjene u slučaju greške.
-
Dalji koraci neće biti problem. Dovrši instalaciju, a Ubuntu će instalirati GRUB i prepoznati Windows. To bi bilo to. Ako gdje zapne, viči
http://picasaweb.google.com/lh/photo/gwbp7ose5cnbdX4m1ctVsg?feat=directlink
ovo je link kako za sliku kako izgleda sadasnje staje e sada idem da mijenjam tu linux-ovu particiju, ali pricekat cu da mi dr.Meho upozori ako jos na sto treba u mom slucaju iako mislim da sam skontao pa cu da mijenjam :D. E hvala mnogo na dobrom objasnjenju ali se nadam da ce i dr imati koristi od ovoga. I da posto nisam forumas valjalo bi kada bi ovo s linka slike stavili ako moze to da se vidi hmm ja neznam kako da do detalja se pokaze da ne gube zivce kao ja hehe
Sada na njoj idem na tackicu “specify paritions manually (advanced)” pa next
http://picasaweb.google.com/lh/photo/LoGDXrfRiWfdJaqX_cP59A?feat=directlink
e da ovo je kao nastavak ovoga gdje treba da podjem da mijenjam (napomena:ja nemam nista bitno sto bi trebao sacuvati, jer mi je za pocetak trebalo da se priviknem pa sam sve bitne stvari sacuvao u win i na svom laptopu)