[RIJEŠENO] Dual Monitor na Ubuntu 8.04

posto ste me “navukli” na Ubuntu sad je i red da mi pomognete!’
:smiley:

laptop IBM T61p

$> lspci

01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Quadro FX 570M (rev a1)

naravno da sam google-o ali sve i jedno objasnjenje uglavnom koristi komandu liniju i neke “zahvate” koje ne razumijem.

probao sam sa System > Preferences > monitor Resolution.
“nadjem” moj Acer monitor i odaberem rezoluciju. Refresh rate mu nudi samo jednu opciju 60Hz (usput receno, laptop Refresh rate je -2147483Hz ?!?!? - obratite paznju na minus ispred broja)
kliknem Apply i - nista. u stvari, dva tri puta sam pokusao i dobio nista. onda sam klikn’o na Clone i stvarno sam dobio clone na monitoru. sad ga ne mogu skinuti?

prema jednoj stranici trebada instaliran nVidia driver. prema njemu treba da instaliram nvidia-glx (http://www.ubuntugeek.com/dual-monitors-with-nvidia.html)

u Sympatic-u sam nasao hrpu nVidia paketa. da li da vjerujem onom tipu ili bih trebao instalirati neki drugi paket?

koji mi je sljedeci korak?

EnvyNG

samo da dodam da ga trazis u synapticu, poslije izadji iz synaptica i odi u applications–>>system tools–>> EnvyNg

samo da dodam da ga trazis u synapticu, poslije izadji iz synaptica i odi u applications–>>system tools–>> EnvyNg[/quote]
nasao sam ga u synapticu, kao i nvidia-glx. ali, ne znma koju od ove dvije ponudjene opcije da izaberem?

:frowning:

EnvyNG instaliraj, izadji iz synaptica, pokreni envyng i lijepo stavi postake svoju graficku kartu,
npr. lijevo NVIDIA stavis drugu opciju (manual selection of the driver) stavi najnoviji driver koji je ponudjen i kada kliknes apply on onda sam kompajlira driver iz source-a.

Usput, probao si standardnu proceduru: System > Administration > Hardware Drivers?

@meho_r
sad jesam

instalirao je nvidia-lx-new (nvidia-glx je jos uvijek “odkaceno”?)

sad sam dobio ikonu u Panelu “New Restricted drivers in use”?!?!?

kad sam nakon ovog instaliranja (i restarta laptopa) otvorio Scren resolution sada samo vidim jedan “ekran” na kojem pise “Unknown” i ne mogu dobiti monitor?

Klikanjem na “Detect Display” ne dobijam bas nista?

@medo
instalirao sam envyng-core.
izadjem iz synaptica, ali ne mogu naci nigdje EnvyNG?!?

applications–>>system tools–>> EnvyNg
Da moras instalirati i envyng-gtk
ali posto si vec instalirao nvidiu pokreni nvidia-settings u terminalu:
sudo nvidia-settings
i rjesices probleme

[quote=medo]applications–>>system tools–>> EnvyNg
Da moras instalirati i envyng-gtk[/quote]
da, sad radi kako treba.

[quote=medo]ali posto si vec instalirao nvidiu pokreni nvidia-settings u terminalu:
sudo nvidia-settings
i rjesices probleme[/quote]

pasalica@Ubuntu3325:~$ sudo nvidia-settings [sudo] password for pasalica: sudo: nvidia-settings: command not found
slicno mi se desavalo i sa openSuse, da pokusam nesto izvrsiti sa sudo i da ne moze naci komandu, ali kad se logiram k’o root - radi?!?!?
probam se logirati k’o root ali

pasalica@Ubuntu3325:~$ su Password: su: Authentication failure
kad sam instalirao Ubuntu nije me pitao posebno za root pssword nego da koristim onaj koji sam uspostavio sa prvim korisnikom.
koristim ga uspjesno za druge stvari, npr. Synaptic
:?:

Ubuntu nema root password :smiley: . sudo su ili sudo -s

Ako si instalirao envyng onda nvidia-settings postoje, pokusaj ponovo pokrenuti komandu, ako nisi instalirao envyng, nvidia-settings imas na synapticu.

ihaaaajjjj! :smiley:
fercera!!!

prvo, morao sam preci na root (k’o sto amar rece “sudo su”) i onda sam pokrenuo nvidia-settings.

ali sam ga rvo mmorao instalirati iz synaptico-a :smiley:

jest’ da sam morao 2 puta restartati mashinku jer sam zaboravio checkirati “xinerama” pa sam dobio dva desktopa - sto je isto tako merakli :smiley:

uglavnom, operacija uspjela.

velika hvala na pomoci.
:wink: