[Rijeseno] FFmpeg :(

Instalisao sam FFmpeg program iz tar.bz2 sve O.K.islo do momenta kada sam trebao pokrenuti program.Neznam kako da ga pokrenem nema ikonice nigdje a terminal mi ne prepoznaje komandu “run”.Znam da ce se mnogi nasmijati na ovo ali sta cu kad neznam :oops:

Jesi li probao u terminal ukucati “ffmpeg”?

A zasto iz tar.bz2? Koju distribuciju koristis?

A zasto iz tar.bz2? Koju distribuciju koristis?[/quote]
mozda zato sto ima jos ljudi koji vole source vise neg nesto “dobro” upakovano :wink:

Kako si ga instalirao?
./configure --prefix=ŠTA?

ffmpeg je konzolna aplikacija, tj. nema ikona i ne otvara se nikakav prozor.
Otvori konzolu i kucaj ffmpeg.

Evo malo primjera sa ffmpeg:
FLV -> AVI:

KONVERZIJA U DV FORMAT:

mencoder -o "${file}.avi" -oac pcm -ovc lavc -lavcopts vstrict=-2:vcodec=ffv1:autoaspect -xy 720 -zoom -vf scale,expand=720:540,dsize=4:3 "$file" ffmpeg -threads 2 -i "${file}.avi" -s 720x576 -r pal -aspect 4:3 -ac 2 -ar 48000 -pix_fmt yuv420p -y "${file}.dv"

Zasto iz tar.bz2?Pa zato sto nisam nasao nista drugo u dva sata ujutro a interesuje me kako konvertovati flv u mp3, i tako rano ujutro sam pokusao stotinu stvari za pokrenuti program i nije uspjelo.Greska je bila do mene ffmepg umjesto ffmpeg.Izvinjavam Vam se svima na ovome.Not now, John dali je ovaj prvi kod isto za konverziju flv u mp3 ili ima neki drugi.Hvala najljepsa svima.Opet sorry. :oops:

P.S.Vedrane moguli da ti se javim emailom imam neka pitanja oko prevodenja.

Za mp3 je:

ffmpeg -i "$file" -vn -acodec mp3 "${file}.mp3"

Samo postavi pitanje na forumu.

Za mp3 je:

ffmpeg -i "$file" -vn -acodec mp3 "${file}.mp3"

[/quote]
Dodaj jos opciju
-ar 44100 -ab 160 <<— ovo 160 mozes zamjeniti sa 128 ili 190 po zelji ako zelis slusati na nekom mp3 playeru
znaci ffmpeg -i ‘/privuci /taj fajl /u terminal’ -vn -acodec mp3 -ar 44100 -ab 160 NapisiNazivFajla.mp3

me@me-desktop:~$ ffmpeg -i ‘/home/me/drink.flv’ -vn -acodec mp3 -ar 44100 -ab 190 {proba}.mp3
FFmpeg version SVN-rUNKNOWN, Copyright © 2000-2007 Fabrice Bellard, et al.
configuration:
libavutil version: 49.4.0
libavcodec version: 51.40.0
libavformat version: 51.11.0
built on Mar 23 2007 00:54:43, gcc: 4.1.2 20060928 (prerelease) (Ubuntu 4.1.1-13ubuntu5)
Input #0, flv, from ‘/home/me/drink.flv’:
Duration: 00:03:52.7, start: 0.000000, bitrate: 320 kb/s
Stream #0.0: Audio: mp3, 44100 Hz, stereo, 320 kb/s
Output #0, mp2, to ‘{proba}.mp3’:
Stream #0.0: Audio: 0x0000, 44100 Hz, stereo, 0 kb/s
Stream mapping:
Stream #0.0 -> #0.0
Unsupported codec for output stream #0.0
Evo sta dobijem na terminalu poslje ukucavanja komande.Napravi file sa imenom {proba}.mp3 u kome nema nista “0 bit” i to je to.Gdje sam sada pogrijesio? :frowning: :notkul:
Eh da ja sam stavio -ab 190, a terminal pokazuje 320?

Prilikom configure nisi stavio --enable-mp3lame
Procitaj malo:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=3274
http://popey.com/cgi-bin/wiki.pl?VideoDemos/FfmpegOnly
http://www.howforge.com/rebuilding-ffmpeg-to-create-screencast-in-ubuntu

I kada instaliras, instaliraj sa sudo checkinstall, lakse ti je nego make install jer imas instalirane pakete pod kontrolom :wink:

Ovako sam ja instalirao:

./configure --prefix=/usr --enable-mp3lame --enable-libogg --enable-vorbis --enable-faad --enable-xvid --enable-a52 --enable-shared --enable-pthreads --enable-gpl make make install
Za mp3 je bitno “–enable-mp3lame”, ali prije toga treba da imaš instaliran “lame”.

P.S. Još jedna napomena. To što vidiš u konzoli 320 kbps se odnosi na input stream (ulazni fajl). Primijeti da je za izlazni fajl 0 kbps. Pošto ti se u FLV fajlu već nalazi MP3 probaj da dobiješ zvuk pomoću:

Tako ćeš samo “izvaditi” zvuk iz fajla, bez reenkodovanja, tj. bez gubitaka kvaliteta (ako ti je kvalitet bitan).

Zašto se mučiš sa samim FFMPEG kad MPlayer u sebi već ima ugrađen isti komad softvera?
Instaliraj MPlayer i MEncoder. S MPlayer-om onda možeš jednom komandom izvući zvuk iz video fajla:

To inače možeš raditi ne samo sa video fajlovima, već i recimo dvd chapterima:

<— umjesto 1 staviš chapter koji hoćeš…
Onda samo još sa lame ili šta već koristiš za konvertovanje pretvoriš u MP3.
Meni inače .flv uvijek imaju nekako tih zvuk, pa ja .wav otvorim u Audacity, dodam malo glasnoće
i odmah iz njega eksportujem u mp3 (a ni on ne koristi ništa drugo do lame-a)

:slight_smile:

PS.: Ovo sam dodao jer su MPlayer / MEncoder već u repozitorijima, pa nema frke sa kompajliranjem.

Uh,Canci zasto zato sto sam htjeo da ispadnem “smart” ali neide mi to :frowning: pa sad imam veci problem od konvertovanja.Stavicu da je ovo rijeseno a zamolio bih Medu da mi se javi,jer ovo se moze oduziti do unedogled.BTW Canci hvala ljepa za tip,Not Now John puno hvala za tvoje vrijeme i pokusaj da me naucis nesto.

Bolje ne ispasti pametan nego recimo ispasti iz aviona <— evo, nek’ ovo bude najgluplja rečenica za danas :slight_smile:
Usput, kad instaliraš mplayer, nemoj ga kompajlirati, jer prije toga moraš imati sve instalirano što hoćeš da
podržava. Najbolje instaliraj gotov binary. Uzmi još i w32codecs, tako se paket barem zove na Debian-u i
Ubuntu, i imaćeš sve od codec-a što će ti ikad trebati. Alternativno taj codec pack imaš i na stranici
mplayer-a.

http://www.mplayerhq.hu

Ja sam imao problema prilikom konverzije FLV pomoću mplayera/mencodera, pa to radim pomoću ffmpeg.

Poz.

[quote=Not now, John!]Ja sam imao problema prilikom konverzije FLV pomoću mplayera/mencodera, pa to radim pomoću ffmpeg.

Poz.[/quote]
Strejndž, kod mene radi… a i MPlayer u tu svrhu koristi FFMPEG, libavcodec tačnije.

[quote=canci][quote=Not now, John!]Ja sam imao problema prilikom konverzije FLV pomoću mplayera/mencodera, pa to radim pomoću ffmpeg.

Poz.[/quote]
Strejndž, kod mene radi… a i MPlayer u tu svrhu koristi FFMPEG, libavcodec tačnije.[/quote]
Izbacivao mi je “Lost Frames”. Možda bi uradio jednak posao kao ffmpeg, ali nisam želio da gledam izgubljene frejmove. :wink:

al’ ne vidim kako tu ffmpeg mere pomoć’ ako i MPlayer koristi njega (ffmpeg)… jel’ ti se na svakom flv gube
"okviri"? Možda je do tih fajlova.

Posto vidim da nas ima svakakvih te umjesto jednostavnijeg izaberu tezi put, mala olaksica sa brzom internet konekcijom
http://www.media-convert.com/
Ubaci sta ti srce zeli i izaberi sta bi zelio da bude mp3, ili nesto drugo i cekaj :smiley: