[RIJEŠENO] Firestarter

Imam jedan problem sa ovim GUI firewallom.Naime nakon sto mi je susetov vise na dosao na vrh glave , iskljucio sam ga i pokusao s ovim.Cuo sam da je dobar a i ovdje na forumu ga je neko preporucio.Ev u cemu je problem.Kad ga startam apsolutno nista ne mogu.Niti stranicu otvoriti , niti msn,irc itd…Odem na Policy, add allow services, dodam 80,1863,6667 port ali nista.A u stvari sve sto sam htio je da blokiram sve iz vana osim odredjenih portova koje ja zelim da dozvolim.Pomagajte :slight_smile:

Hm, Firestarter je samo ljuska za iptables. Da nije tu neka kolizija…

amare,
prije nego što pokreneš firestarter (kao root naravno) uradi naredbu ‘iptables -F’ da bi obrisao sve postojeće postavke, ne trebaš te portove dozvoljavati… to je za incoming saobraćaj… to uključuješ kad pokrećeš na svom računaru servise kao što su httpd, postfix itd…

E exorcism svaka ti dala , sredio sam , radi ko sat i to onaj svicarski :D.Jos samo kad bi mi rekli kako da ga startujem ‘normalno’ , ne iz konzole.Kad kucam firestarter kao user kaze mi da nema privilegija(ok trazi root) ali zasto jednostavno ne trazi root password :slight_smile:

Rijeseno…

Instalirao Firestarter.

apt-get install firestarter
Ako je aktivan ne mogu nista znaci kao da nisam konektovan.

Znaci isti problem!

I moze li mi neko reci dali je to potrebno na linux-u kao obicni korisnik,
nemam niti kakav antivirus, a nisam niti pomisljao da instaliram nekakav firewall na Ubuntu?

Firewall je preporucljiv…Jedino ako nemas nikakvih mreznih servisa.Amire pogledaj to gore iznad(kad se sjetim ovog :smiley: ).BTW ono sto blokira koneksiju je onaj STATE rule tj. da odobrava sve predhodno ostvarene konekcije ali mislim da Ubuntu to treba da ima ukljuceno u kernelu,sem ako nije Debian?Onda… :slight_smile:

Vidjeo sam ono gore amare, ona naredba pa firestarter, ali opet nista.
Ubuntu je instaliran kod mene.

Hajd ukucaj ovo iptables -A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT tj. sudo iptables -A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT

pa vidi sta ce se desiti

Proradilo!! Samo previse mi usporava sistem kad je aktivan firestarter!
Uglavnom RIJESENO!