Imam jedan problem sa ovim GUI firewallom.Naime nakon sto mi je susetov vise na dosao na vrh glave , iskljucio sam ga i pokusao s ovim.Cuo sam da je dobar a i ovdje na forumu ga je neko preporucio.Ev u cemu je problem.Kad ga startam apsolutno nista ne mogu.Niti stranicu otvoriti , niti msn,irc itd…Odem na Policy, add allow services, dodam 80,1863,6667 port ali nista.A u stvari sve sto sam htio je da blokiram sve iz vana osim odredjenih portova koje ja zelim da dozvolim.Pomagajte
Hm, Firestarter je samo ljuska za iptables. Da nije tu neka kolizija…
amare,
prije nego što pokreneš firestarter (kao root naravno) uradi naredbu ‘iptables -F’ da bi obrisao sve postojeće postavke, ne trebaš te portove dozvoljavati… to je za incoming saobraćaj… to uključuješ kad pokrećeš na svom računaru servise kao što su httpd, postfix itd…
E exorcism svaka ti dala , sredio sam , radi ko sat i to onaj svicarski :D.Jos samo kad bi mi rekli kako da ga startujem ‘normalno’ , ne iz konzole.Kad kucam firestarter kao user kaze mi da nema privilegija(ok trazi root) ali zasto jednostavno ne trazi root password
Rijeseno…
Instalirao Firestarter.
apt-get install firestarter
Ako je aktivan ne mogu nista znaci kao da nisam konektovan.
Znaci isti problem!
I moze li mi neko reci dali je to potrebno na linux-u kao obicni korisnik,
nemam niti kakav antivirus, a nisam niti pomisljao da instaliram nekakav firewall na Ubuntu?
Firewall je preporucljiv…Jedino ako nemas nikakvih mreznih servisa.Amire pogledaj to gore iznad(kad se sjetim ovog ).BTW ono sto blokira koneksiju je onaj STATE rule tj. da odobrava sve predhodno ostvarene konekcije ali mislim da Ubuntu to treba da ima ukljuceno u kernelu,sem ako nije Debian?Onda…
Vidjeo sam ono gore amare, ona naredba pa firestarter, ali opet nista.
Ubuntu je instaliran kod mene.
Hajd ukucaj ovo iptables -A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT tj. sudo iptables -A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
pa vidi sta ce se desiti
Proradilo!! Samo previse mi usporava sistem kad je aktivan firestarter!
Uglavnom RIJESENO!