[RIJEŠENO] FreeBSD i Debian... koji god volite

Srdačan pozdrav svim forumašima. novi sam ovdje. Ne znam koliko je u redu tek tako započeti temu ali evo odlučio sam se instalirati debian (ili FreeBSD svejedno koji više volite), na jednu xseries 226 intelovu mašinu i non stop mi se pri bootanju javlja kursor u gornjem lijevom ćošku… Ni traga od starta instalacije ili bilo čega drugog. Za sada sam siguran da niej do instalacijskog medija i da nije do boot sekvence, jer originalnii cd “setup and installation” odlično učita i podigne neki linux bazirani wizard za pripremu diska. Nudi opcije za instaliranje svih mogućih microsoftovih servera i kao zadnju opciju OTHER vjerovatno namjenjenu svemu ostalom…

uglavnom kada prođem OTHER vizard ne dogodi se ništa… bootam debian i freeBSD i dogodi se taj promt… ništa više…

Podigao sam knopix, ali pošto sam totalni početnik nemam predstavu dali bi mogao iz knopixa instairati novi sistem…

Ako se ne varam, xseries 226 ima RAID kontroler za koji su ti potrebni drajveri koje možeš naći na www.ibm.com. Ne znam kako je kod Debiana, ali za RedHat bazirane distribucije moraš napraviti driver disketu i ubaciti je prilikom instalacije kada ti to sistem zatraži.

Mozes i iz Knopixa samo sto ja znam samo za jedan distro koji isporucuje arhiviran filesystem i koji mozes otpakovati i raditi instalaciju u obicnom direktoriju bilo gdje :slight_smile:

Na nekoliko mašina iz xSeries sam instalirao Ubuntu i u prijašnjim a i zadnjim verzijama ))flawlessly(( . Čista automatika .

Dadonja: daj reci koja je tacno masina, konfiguracija itd… da mozemo nac koji je kontroler, na to se mora moc installirat linux sigurno …

xseries 226 mašina je na poslu tako da mi je tamo ostalo sve iz čega ti mogu izvući tačnu konfiguraciju… mislim da su u pitanju raid diskovi, ali opet mi ne ide u glavu kakve veze to ima ako konpix podigne bez problema… uz pomenutu mašinu je došla gomila cd-ova sa raid driverima, aplikacijama i jedan cd “SETUP AND INSTALLATION” za koji sam već spomenuo da je neki linux based wizard za unatended instalaciju (windows 2000, 2003, OTHER)… Ja naravno idem na other, ali kad prođem wizard dogodi mi se to da wizard kaže nešto u stiru CLICK OK TO SHUT DOWN… i to je to… kasnije izvadim taj cd, ubacim bootabilni BSD/Debian i NIŠTA se ne dogodi… da napomenem da na virtualnoj mašini imam ISTI PROBLEM. Znači taj crni kursor u lijevom gornjem uglu… probao sam ctrl+alt f1, 2, 3, 4… ali to je naravno bio samo smješanpokušaj…

inače hvala vam na zainteresiranosti, ja sam doslovno očajan, međutim ovo me konačno natjeralo da krenem u savladavanje linuxa.

nisam ništa uspio… pitao sam prodavača za pomoć međutim oni kažu da nemaju iskustva sa linuxom i instalacijom, te da znaju samo staviti windows( zaista me čudi da i to znaju… ). Ja sam probao proći wizard za windows 2003 i evo radi bez ikakvog pitanja… sve sam kopira i nema problema, ali to nije ono što meni treba. prosto mi je nevjerovatno da debian ili bar freeBSD nisu podržani :frowning:

pa daj iz windows-a vidi koja je konfiguracija i sta ima sve od “elemenata unutri”

koji je RAID kontroler? jesi li konfigurisao RAID preko onog njegovog alata (ne BIOSa)?

Dadonja, a da probas neku noviju distribuciju, jer koliko znam Debian stable (Sarge) je poprilicno zastario i znam da meni nije prepoznavao nForce chipset. Probaj Ubuntu ili Mandrivu. Za FreeBSD ne znam, koju verziju imas? Zadnja je 6.2.

problem riješen tako što sam se kanio debiana :smiley: međutim može i debian samo se ne uzima IA-64 jer u ovom xseries 226 nije procesor koji je na toj arhitekturi! Znači frka je bila u tome, ali sam u međuvremenu skinuo fedora core 6 i sve je kulturno sam prepoznao. Pozitivno sam iznenađen… sada mi slijedi konfiguracija sambe :slight_smile: pa ako zapne opet ću vas dušit :slight_smile:

hvala na pomoći!

E to je, IA-64 je Itanium a ovo je možda x86-64 što je sasvim druga stvar.

da ali koju verziju skinuti da instaliram UBUNTU?

Npr. možeš ovdje:
http://ftp-stud.fht-esslingen.de/Mirrors/releases.ubuntu.com/edgy/
“64-bit PC (AMD64) desktop CD”

evo radi perfektno pokušavam sada da podesim domain controller… u par navrata xp mi traži da ukucam user name i password, međutim ispada na kraju da se ne podudara sa linuxovim (!?). Evo kako izgleda sambin konfiguracijski file:

[quote][global]
netbios name = damir
server string = UWCIM
workgroup = dadonja
hosts allow = 127. 192.168.0.
printcap name = /etc/printcap
load printers = yes
printing = cups
cups options = raw
guest account = guest
log file = /var/log/samba/samba.log
max log size = 1000
security = domain //kada stavim security DOMAIN onda me xp pita za username i pass inače NE
username level = 8
password level = 3
username map = /etc/samba/smbusers
add user script = /usr/sbin/useradd -d /dev/null -g sambamachines -c ‘Samba Machine Account’ -s /dev/null -M %u
smb passwd file = /etc/samba/smbpasswd
encrypt passwords = yes
unix password sync = yes
passwd program = /usr/bin/passwd '%u’
passwd chat = NewUNIXpassword %n\n ReTypenewUNIXpassword* %n\n passwd:allauthenticationtokensupdatedsuccessfully*\n
null passwords = no
socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192
interfaces = 127.0.0.1/8 192.168.0.0/24
remote browse sync = 192.168.0.255
remote announce = 192.168.0.255
local master = yes
os level = 80
domain master = yes
preferred master = yes
time server = yes
domain logons = yes
logon drive = m:
logon home = \%L\homes%u
logon path = \%L\profiles%u
logon script = %G.bat
name resolve order = wins lmhosts bcast
wins support = yes

wins proxy = yes
dns proxy = no
preserve case = no
winbind use default domain = yes
idmap uid = 16777216-33554431
idmap gid = 16777216-33554431
template shell = /dev/null

[homes]
comment = Home Directories
path = /home
read only = no
available = yes
browseable = yes
writable = yes
guest ok = no
public = no
printable = no
share modes = no
locking = no

[netlogon]
comment = Network Logon Service
path = /home/netlogon
read only = no
available = yes

writable = no
guest ok = no
public = no
printable = no
share modes = no
locking = no

browsable = yes
[profiles]
comment = User Profiles
path = /home/profiles
read only = no
available = yes

writable = yes
guest ok = no
public = no
printable = no
locking = no
create mode = 0600
directory mask = 0700

browsable = no
[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
browseable = yes
writable = no
guest ok = no
public = no
printable = yes
share modes = no
locking = no

[pdf-documents]
path = /home/pdf-documents
comment = Converted PDF Documents
available = yes

guest ok = yes

browsable = yes
public = no
writable = yes
[pdf-printer]
path = /tmp
comment = PDF Printer Service
printable = yes
guest ok = yes
use client driver = yes
printing = bsd
print command = /usr/bin/gsambadpdf %s %u
lpq command =
lprm command =[/quote]
još uvjek sam svjež (i još dugo ću biti!) sa linuxom, pa mi ide dosta sporo da ukapiram fazone sa tim logiranjem. Dali domain controller traži neke interne user-e za sambu ili koristi linuxove (sa linuxovim passwordima). Ideja je bila da na radnom mjestu napravim korisničke grupe po kojima ću nekima omogućiti više slobode, nekima manje (najviše u vidu pristupa određenim share-ovima… mislio sam da sam na dobrom putu ali očito nisam :frowning:

Otvori novu temu…