[RIJEŠENO] FTP on SUSE

Pozdrav dragi prijatelji…
Ukratko pokusav da podigne PURE-FTPD server na SUSE 10.1
(pored Apache,PHP,MySQL).
konekciju na internet je ADSL, preko rutera i enterneta…(sezampro)
U pitanju je DHCP tako da je IP u range(od 10.0.0.4 do 10.0.0.8)
kada otkuca ifconfig etho
kao moju ip adresu dobijem 10.0.0.8…

Konfiguracioni fajl(/etc/pure-ftpd/pure-ftpd.conf)
kada se kao pasivni ip prilep odredeni ip sa portom(ie 192.106.188.xx:21)
ftp postane vidljiv samo u lokalno mrezi…
Da li je neko mozda od vas podiga ftp i ucinio ga vidljiv sa neta.
Namestio sam da dozvoli anonimno logovanje,maksimalni broj klijenata na 100,
napravi direktorijum srv/www/ftp(chmod 777) iskljuci Firewall na portu 21…
ali nika ne mogu da ga vidim sa neta,nego samo u lokalnoj mrezi

Unapred hvala!!!

Zika, moraš podesiti port forwarding na routeru da bi to radilo. Više možeš saznati koristeći Google.

Ok…da li to znaci da treba da kao source network
stavim adresu rutera, a za rederekciju stavim
pasivni ip na kome treba da je FTP-server.(ili ne)
Hvala na odgovoru.
Odnosno YaST-Firewall-MASQUERADING-add?

http://www.homenethelp.com/web/explain/port-forwarding-dmz.asp

Poslusaj vedrana :wink: GOOGLE ! na gore navedenoj adresi imas prikaz kako to treba da funkcionira. Eh. Tvoj FTP server moze da ima 10.0.0.x adresu. Naravno - radi se o privatnoj adresi ( ili range.u ) koji se ne routa kroz internet. Tvoj router/adsl-modem ima javnu public IP adresu koju drugi racunari na netu mogu vidjeti. Iza te jedne adrese mozes imati 10 racunara i koristiti MASQUERADING ili SNAT sistem koji “prepisuje” privatne adrese u javnu i tako paketi izgledaju kao da dolaze sa routera… a kad se vracaju - router ih uz pomoc trackinga konekcija vraca odredjenom racunaru.

Kada neko zeli pristupiti tvom FTP serveru, koristice javnu IP adresu ( koja je na routeru ). Znaci konekcija ce se zapucati u router. Ovaj ako ne zna sta da radi sa dolazecom konekcijom na port 21 - odbice je. Zika ti bi trebao da podesis router da sve dolazece FTP konekcije propusta prema serveru u lokalnoj mrezi ( Port Forwarding ili DestinationNATing ).

Kako to da uradis - to ovisi o tvom routeru/adsl-modemu… googlaj i uzivaj !

Pozdrav

Ice

Hvala na linku ice i objasnjenju.
Pogresno sam konta neke stvari.
Sad je ok!!!
cak i radi :slight_smile:

aferim :smiley:

Pozdrav

Ice

Hej peoples,

Jedno pitanje.

Citam ovu temu, ali mi nisu jasni svi pojmovi i koliko kod da trazim ne mogu da nadjem pravi odgovor.

Ovdje se pominje FTP server jel tako?

Mene interesuje jel to server, na nacin kao sto je i Apache server (neki softver) koji se instalira na Suse i onda imas mogucnost da neko skida fajlove sa neke stranice koju ti drzis na Suse-tu, ako naravno odradis sve ove stvari vezano za modem/ruter itd. preusmjeravanje javne adrese u privatnu ili je FTP servis, a ne server, koji dodje sa Suse distribucijom i koji se chekira po uzoru na IIS kod ozloglasenih Windowsa?

Jel ima neko sabura da mi to malo protabiri :slight_smile:

Inace, kako bih mogao da to napravim na Ubuntu-u, tj. imal te mogucnosti kod Ubuntu-a (apache, ftp, hostiranje itd.)

http://www.google.ba/search?hl=bs&q=linux+ftp+server+howto&btnG=Google+pretraga&meta=

Gelsomino, na Linuxu nema servisa kao na Windowsu. Razlika između “servisa” i “servera” na Windowsu je ta što ti “servis” dođe uz sam OS, dok “server” instaliraš odvojeno. Kod Linuxa nema tog razgraničenja nego je sve od kernela preko shella i grafičke okoline do samih servera razbijeno u hiljade paketa od kojih svaki predstavlja zaseban projekat (npr. na www.sourceforge.net možeš naći projekat za neki npr. editor ili kalkulator :slight_smile: ) a mnogi paketi dolaze na medijima tvoje Linux distribucije. Pa tako je web jedna vrsta servisa (usluge) za koju postoji više servera npr. Apache, Lighttpd i slični. Isto tako postoje i FTP serveri: Proftpd, Pureftpd, Vsftpd itd. a ti izabereš koji ćeš instalirati i onda ga aktiviraš npr. kroz Yast.

www.ubuntuguide.org

traži apache2, proftpd, samba, mysql… ima šta poželiš

Aaaa, to je to. Sad mi je koncepcija malo jasnija. Volio bih da mogu da resetujem iz glave Windows nacin razmisljanja, a tek sam odnedavno presao na Linux, ali jos uvijek taj Gates virus ostao u glavi.

Imam jos jedno pitanje, kada si spomenuo pakete. Kada sam instalirao Ubuntu imao sam prethodno instaliran Windows, kojeg nisam obrisao, nego sam samo nastavio da od slobodnog prostora napravim particije za Linux itd. nakon sto sam sve instalirao onda mi se pojavio bubble koji me je pitao da li zelim da instaliram update, i nakon sto sam prihvatio to i restartovao racunar, onda mi se prilikom butanja pojave izbori za dva kernela, jedan je verzija 2-23, a drugi 2-17 (nisam siguran jesul bas ovi brojevi), a ranije je bio samo jedan kernel za Linux (prije updatea), i Windows koji je ostao od ranije. Mene sad interesuje, jel ova dva kernela predstavljaju zasebne operativne sisteme, tj. ako bih sad ja instalirao taj neki server pod jednim kernelom da li bi se to vidjeli na drugom. Kako uopste mogu da izbrisem jedan od ova dva kernela?

Izvinite ako su pitanja glupa, nastojim da ucim i da se snalazim, a nisu mi bas objasnjenja na engleskom jeziku jaca strana :frowning:

uzmi taj noviji (uglavnom je on prvi na listi) jer to je upgrade starog kernela (jezgre OS-a), tebi će biti isti desktop environment bez obzira koji kernel koristiš