imam ovo:
da si isus ne mogu nastimati č,ć,š,ž,đ onaj utf-8 ne radi ili ja negdje grijesim,12.04,pomoc,hvala
imam ovo:
da si isus ne mogu nastimati č,ć,š,ž,đ onaj utf-8 ne radi ili ja negdje grijesim,12.04,pomoc,hvala
Probaj iz nekog terminala “echo $LANG” da vidimo defaultni encoding.
Sa komandom “file” možeš vidjeti tip datoteke (možda skonta encoding), a sa iconv vjerovatno možeš konvertovati u utf-8 iz iso-8859-2 ili win-1250:
U vecini slucajeva je to Microsoft-ov encoding.
btw, cudan nick -.-
[quote=adis]Probaj iz nekog terminala da vidimo defaultni encoding.
Sa komandom “file” možeš vidjeti tip datoteke (možda skonta encoding), a sa iconv vjerovatno možeš konvertovati u utf-8 iz iso-8859-2 ili win-1250:
http://www.fileformat.info/tip/linux/iconv.htm[/quote]
"echo $LANG"
hr_HR.UTF-8
ovo dalje razgonetavam…,hvala
[quote=Asm1r]U vecini slucajeva je to Microsoft-ov encoding.
btw, cudan nick -.-[/quote] ma znam titlovi pisani na windozi,nego kako gedit natjerati na kvacice,probao s kate pa jos vise zapetljao…a nick,jbajga ko nick,eto ti ga ako hoces
Mozes koristiti:
Ako i dalje nije dobro mozda smo promasili encoding (malo vjerovatno) pa mozes provjeriti encoding sa:
[quote=Asm1r]
Ako i dalje nije dobro mozda smo promasili encoding (malo vjerovatno) pa mozes provjeriti encoding sa:
enca -L hr ime_fajla.srt
kaze da nemam encu pa sam je sam instalirao preko synaptica a ono meni
nista c,s,d,z rucno…hvala na trudu
Jel ti treba bas u nekom editoru da imas slova sa kvacicama od tog titla, ili samo u playeru, ako je u playeru, onda samo tamo promjeni encoding titlova, na CP1250 ili na ISO-8859-2, barem to kod mene u SMplayeru upali!
[quote=nedim.bfo]Jel ti treba bas u nekom editoru da imas slova sa kvacicama od tog titla, ili samo u playeru, ako je u playeru, onda samo tamo promjeni encoding titlova, na CP1250 ili na ISO-8859-2, barem to kod mene u SMplayeru upali![/quote]ma treba u editoru jer ide sve na usb-e stick pa se onda vrsi konzumacija
Pošalji taj fajl pa ću ti javiti kako da ga otvoriš
Sorry što se malo kasnije javljam, evo uputstava:
KATE:
GEDIT:
vedrane radi,sta reci hvala puno.ja sam plesao okolo pola dana a sad izgleda tako jednostavno
lock,rijeseno
Drago mi je fakat je ovako bilo najlakše fino pošalješ mi fajl i nema nagađanja o tome u kojem je formatu