[RIJEŠENO] instalacija windows driver + wireless card + ndiswrapper

ubuntu 7.04 (kubuntu)

kopirati windows driver (.inf, .sys) u home dir

instaliranje ndiswrappera:
sudo apt-get install ndiswrapper-utils-1.9

ako nemate ovu ili sličnu karticu/chipset onda preskočite sve do “instaliranje win drivera”, inače… radite sve redom

nidla@kapetano:~$ lspci|grep 802 02:02.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02) nidla@kapetano:~$
unloading bcm43xx modula (koji bi teoretski trebao da radi sa firmwareom):
sudo rmmod bcm43xx

disableovanje bcm43xx modula da se loaduje prilikom bootanja:
echo “blacklist bcm43xx” | sudo tee -a /etc/modprobe.d/blacklist

instaliranje win drivera pomoću ndiswrapper-a (iza argumenta -i navesti putanju do .inf file-a):
sudo ndiswrapper -i $HOME/driver.inf

listing instaliranih win drivera (uspješno je ako ima driver installed & hardware/device present):
sudo ndiswrapper -l

primjer

nidla@kapetano:~$ sudo ndiswrapper -l bcmwl5 : driver installed device (14E4:4318) present (alternate driver: bcm43xx) nidla@kapetano:~$
loading ndiswrapper modula koji pomoću win drivera omogućava rad kartice
sudo modprobe ndiswrapper

postavljanje ndiswrapper u module, tako da se pokrene prilikom bootanja:
echo ndiswrapper | sudo tee -a /etc/modules

testiranje:

sudo iwconfig

[code]nidla@kapetano:~$ iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

eth1 IEEE 802.11g ESSID:off/any
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: Not-Associated
Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power:25 dBm
RTS thr=2347 B Fragment thr=2346 B
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

nidla@kapetano:~$[/code]
hints:
GUI za skeniranje mreža:
GNOME network-manager-gnome
KDE knetworkmanager

terminal
sudo iwlist eth1 scan
sudo iwconfig eth1 essid “mojamreža” mode managed (ako se kačimo na AP)
sudo iwconfig eth1 essid “mojamreža” mode ad-hoc (ako pravimo jedan na jedan tzv ad-hoc mrežu)
sudo dhclient eth1 (dinamički dobivamo IP ako je na drugom kompu, AP-u postavljan DHCP server)
sudo ifconfig eth1 192.168.0.100 up (statička IP)

troubleshooting:
brisanje drivera
sudo ndiswrapper -e imedrivera (ali ne imedrivera.inf!)

Također se može koristiti i wifi-radar kao GUI aplikacija za skeniranje mreža.

uspješno sam instalirao win driver međutim neće da se nakači na kućni wRouter… iz win-a uđe bez problema ali na linuksu pokušava i prijavi samo da nije konektovan… najgluplja stvar je u tome što ne prijavljuje nikakav error, nikakav info o tome… Nije mi jasno nikako… prvo mi nije htio instalirati fwcutter, pa sad kad sam uspio preko ndiswrappera neće da me konektuje… Jeli neko imao slična iskustva… dođe mi da se objesim pet metarskim mrežnim kabelom…

jesi li nakon instalacije ndiswrapper-a, uradio:

rmmod bcm43xx
rmmod ndiswrapper
ndiswrapper -l # da vidiš jel driver instaliran kako treba
modprobe ndiswrapper
iwconfig

ps:
jel ti ta wireless mreža kriptovana, treba li neki ključ kad si na windowsu?

Just a quick tip, imam ASUSovu WL-138g V2 karticu na ubuntu64 i bio sam probavao bezbroj put instalirati drajvere sa ndiswrapperom neuspjesno sve dok mi nije palo na pamet da pokusam sa drajverima za 64bitne windowse sa kojima je kartica proradila.

NOTE → ubuntu64

ps:
ovo ćeš lako ustanovit sa praćenjem ‘dmesg’ -a nakon loadovanja driver-a uglavnom ti napiše ur driver is for win32 u need 64bit driver, nešta u tom stilu

Eh ja sad imam problemvezan uz ovu temu .Windowse sam skroz izbriso (naljutila me Vista koju imam originalnu) a nit znam koja mi je wireless kartica, kako mogu saznat koja je wireless kartica nit znam gdje da procitam, imam TOSHIBU SATELTE A200-1MB.
Takodje kad sam vec tu ne radi mi ni card reader .
Jer konto sam sta ce mi Windows kad imam nesto sto mi se za sad cini boljim i komp mi radi pet puta brze.
Imal ko kakav savjet.

Kucaj naredbu lspci kao root (na Ubuntu: sudo lspci), naći ćeš pod “Network controller” svoju mrežnu i wireless karticu, mislim da nije problem skontati koja je koja.
Pa kad skontaš koja je, otvori novu temu da vidimo kako instalirati drajver.

Evo izbacilo mi je da je ova
Intel Corporation PRO/Wireless 4965 AG or AGN Network Connection (rev 61)