Imam instaliran OpenSuSE 10.2 i WinXP (Dualboot), na jednom hard disku.
Htio bi instalirati više linux distribucija na taj isti hard disk uz WinXP, ali imam problem sa boot procedurom, u GRUB-u ne vidim prije instaliranu distribuciju! Malo sam istraživao problem na Google-u i kako izgleda problem je u tome što novoinstalirana distribucija instalira svoj bootloader u MBR na disku, koji onda ne prepozna prije instaliranu distribuciju.
Da li neko zna kako instalirati više distribucija ili možda postoji neki tutorial ili HOWTO koji se bavi ovim problemom? Linkovi, opis rješenja ili neki drugi način su dobrodošli!
Unaprijed Hvala!
samo ti instaliraj jedno za drugim i ne sekiraj se, ali uvijek odabiraj da se GRUB snima u MBR
kad sve instaliraš onda fino iz te “zadnje” distro koju si snimio uradiš ovo:
prepišeš od svake distro njen “title” i dodaš u “zadnju” distro tj u njen /boot/grub/menu.lst
npr. ako si snimio suse poslije ubuntu-a onda fino bootaš suse, iz suse montiraš ubuntu particiju iz nje pročitaš ovo:
fajl - /boot/grub/menu.lst
title Ubuntu, kernel 2.6.20-15-generic
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=19ed66a0-87b0-49fd-b95d-1cec1bf26bdf ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.20-15-generic
pa onda otvoriš suse-ov /boot/grub/menu.lst i odeš na dno i dodaš ovaj “paragraf”
javi se ako zapne… ovo ti je piece of cake (ali PAZI!, odaberi GRUB, jer je on 300x jednostaviji od LILO-a, ako ništa bar je meni…)
pregled distro+default bootloader
Mandriva default LILO (ali se može odabrati GRUB u toku instalacije)
Slackware default LILO (GRUB se može instalirati tek nakon instalacije, jer je GRUB u /extra)
Gentoo- ne znam nikad nisam instalirao hehe
Ubuntu default GRUB
Debian default GRUB
SUSE default GRUB
FEDORA default GRUB
itd…