De molim vas neka neko objasni tako da ne moram svaki put pitat za svaki pojedinacan softwer kako se instalira ???
Mozes koristiti instalaciju softvera kroz mandriva control center …
ili iz konzole …
http://start.linux.org.ba/Urpmi <- iz konzole
Kao što smo ti rekli, programe instaliraš opcijom “Install, Remove, Update”. Da bi instalirao neki program, prvo sa lijeve strane odabereš kategoriju, eventualno klikneš na onaj trokutić da bi se prikazale podkategorije i klikneš na nju. Zatim sa desne strane izabereš ime programa koji želiš instalirati. Desno dole imaš opis programa. Evo npr. u slučaju paketa unrar izabereš Archiving / Compression zato što rar spada u programe za kompresovanje (sažimanje) datoteka, pa onda sa desne strane nađeš unrar. Kada hoćeš da ga instaliraš, klikneš na kockicu sa strane (tako da ona postane kvaka) i onda klikneš na dugme Apply koje se nalazi skroz dole desno.
Slika: http://vljubovic.members.epn.ba/hiptrier1.png (dijelove crvenom bojom sam ja docrtao).
Eventualno možeš koristiti pretragu. Znači u gornje polje ukucaš ime paketa “unrar” i klikneš na dugme search, prikazaće ti se svi paketi koji u imenu sadrže riječ unrar. Mogao si unijeti i samo rar pa bi dobio malo više rezultata. Možeš kliknuti tamo gdje piše “in names” pa staviti “in descriptions” da ti se pretraga ne odnosi samo na imena programa nego i na njihove opise.
Slika: http://vljubovic.members.epn.ba/hiptrier2.png
Treći način je da fino k’o čojk otvoriš konzolu, logiraš se kao root (naredba su) i onda kucaš urpmi imepaketa u ovom slučaju urpmi unrar.
Sto se tice ovog prvog dela “Install, Remove, Update” pokusao sam i na Search i sa leve strane ali ne nalazi ga,nema tog paketa.Sada trenutno imam neke probleme Mandriva mi uzasno blokira i ne znam sta je .Skinuo sam sve updates +programe dodatno sto sam skidao . Ako neko znas sta moze biit problem molim pomozite.Uzasno blokira ne znam sta je , juce je sve bilo ok
EDIT - Evo restartovao sam i vise ne blokira OIO veze nemam sta je . Sada cu probati da nadjem taj unrar na listi pa vam napisati da li sam uspeo ili ne
Edit2 - Nope nema mi unrar-a na listi . Sve na listi Compressions sam instalirao , znaci sve sto ima ali unrara nema
Btw kada sam probao trecu soluciju ishod je ovakav :
[sale@localhost ~]$ su
Password:
[root@localhost sale]# urpmi unrar
no package named unrar
[root@localhost sale]#
Evo instalirao sam unrar i sve radi ok . Hvala svima
Evo errori koje dobijam pri updateu nekih software-s . Znaci sve se skinulo i krenulo da instalira kad ono :
There was a problem during the installation:
tk >= 8.4.2 is needed by amsn-0.95-7mdv2007.0.i586
tk is needed by amsn-0.95-7mdv2007.0.i586
tk >= 8.4.2 is needed by amsn-plugins-0.95-1mdv2007.0.i586
unable to install package ftp://gd.tuwien.ac.at/pub/linux/Mandriva/official/2007.0/i586/media/main/release/tk-8.4.13-1mdk.i586.rpm
Moze li neko pomoci , kako da resim ovo jer ovaj msn mi je hitan
Provjeri i osvjezi izvore, evo kod mene tk-8.4.13-1 i bez problema vuce amsn.
Imas li sve izvore odavde http://easyurpmi.zarb.org/?
hmm pretpostavljam da imam . Evo link mojih izvora pa mi pokusaj reci imam li ih sve :
Nisam se nikad igrao sa ovim backports izvorima, pošto je to novo u 2007… ali moglo bi biti da je to problem tj. backportsi sadrže novije verzije programa i biblioteka koji ti mogu praviti konflikte sa starijim. Ja bih na tvom mjestu izbacio backports izvore pa uradio downgrade svih biblioteka koje ti još prave problem npr. tk.
Absinthe, pošto je ovo tvoj pastebin - šta misliš?
hmm rado bih ovo uradio da mi je naci te druge,ako ti mozes bio bih ti zahvalan .
Pa ništa posebno, koristi naredbu za instalaciju programa sa zadatih medija:
Ako ti nešto bude pravilo problem koristi opciju --allow-force
[sale@localhost ~]$ su
Password:
[root@localhost sale]# urpmi --media main,contrib amsn
The package(s) are already installed
[root@localhost sale]# urpmi --allow-force --media main,contrib amsn
The package(s) are already installed
[root@localhost sale]#
Instlariao sam vec neki msn ali neka novija verzija ili sta je vec neki client nece ali nema veze ni ovo nije lose .
Pa eto instaliran je amsn u čemu je problem
Instalirao sam par paketa i amsn mi radi ali ima jedan paket koji kada skine kaze da ne moze da ga instalira jer mu fale neki TK paketi . Sve u svemu ok je jer radim mi sve a inace da sam znao da je amsn onako ruzan ne bi ga ni skidao . Kopete je zakon
Imas Kopate, nije bas da mora biti taj amsn
Pa da , Kopete mi i jeste bolji sad na neki nacin , mocan je skroz .