Ej ljudi . Posto se sada pocinjem koristiti samo terminalom,jer zbog njega sam i poceo koristiti linux imam neka pitanja.
Evo npr nasao sam koristan link sa nekim naredbama : http://start.linux.org.ba/Neke_korisne_naredbe ali ne samo sa ovog linka nego i mnoge druge moj terminal ne pronalazi
Npr recimo komanda cd ona radi npr , cd Desktop/hyp3R
[sale@localhost ~]$ cd Desktop/hyp3R
[sale@localhost hyp3R]$ nano Pesma
Evo recimo ovako pa da otvorim pesma txt file. Ali neke komande mi ne rade kao npr :
what[sale@localhost ~]$ whatis cd
bash: whatis: command not found
[sale@localhost ~]$ whatis
bash: whatis: command not found
[sale@localhost ~]$ apropos
bash: apropos: command not found
Ovo su samo neke od komandi a dosta njih ne radi . Da li mi neko mozda moze reci da li je to do linuxa ( Mandrive one 2007 ili sta vec ) . Linux sam poceo koristiti iskljucivo da budem iskren zbog hakovanja ( naravno sa pozitivne strane ) i radi neke ozbiljnosti .
Ako neko moze neka objasni ako nije frka pa ako treba da pocnem raditi neki stari linux bez grafickog interfejsa, nije frka jer bitno mi je da komande rade .
Evo par stvarcica:
cd Desktop/hyp3R —> cd /home/hyp3R/Desktop
nano Pesma -->>> nano valjda se koristi za editovanje slicno kao komanda “vi” znaci tekstualnog oblika , ja koristim “vi” i gedit za gnome (ako si u grafickom okruzenju) , ili kate za kde.
Da bi neku pjesmu pustio da otpjeva moras mu upisati ime playera, npr za VLC
$ vlc /home/Desktop/neka_pjesma.wav
$ mplayer /home/Desktop/neka_pjesma.mp3
Najlakse je da upises ime player-a ako si dobro upisao izbacice ti opcije ili ce se player pojaviti.
Znaci ime player-a i privuces u terminal ili konzolu taj fajl.
Ako ne zelis privlaciti taj fajl u terminal, onda skratis muke umjesto
/home/hyp3R/Desktop stavis
~/Desktop/ neka pjesma
Oh stari moj nije to pesma za slusanje nego pisao sam neku pesmu u txt a nano otvara txt filove :).Nisam mislio na pesmu ekstenzija recimo mp3.wma,wmv itd . Nego bitnije mi je ovo za komande , da li se moze napraviti ili ne jer ako ne moze moram promeniti na debian ili neki drugi jer bez komandi sam totalno nemocan ovde.
Hm, a da pokusas instalirati komandu koja ti fali? Ja sam to tako rjesavao kod Mandrive koja me je veoma cesto i veoma mnogo nervirala.
Takodjer pokusaj vidjeti ako ne radi npr. whatis, da pokusas je pokrenuti kao root. ‘su whatis’ (umalo ne napisah sudo…damn ubuntu ). Mozda je greska do persmisija ili si kreirao korisnika na neobican nacin ili…
ukucaj komandu $PATH kao logirani korisnik da vidis koje ti direktorije izbacuje…
ps. cek dok dodjes do instalacije dependencies
pps. ako si na broadband-u ili ako imas bilo kakav pristup takvom netu, pod hitno skidaj ubuntu
Ma super je to stari sto govoris ali mislim da ipak necu bezati od problem nego se suociti sa njima jer to je svrha informaticara zar ne ? Sto se tice toga za komande da rado bih voleo da ih instaliram ali ne znam kako pa ako neko moze pomoci zamolio bih ga/je da napise
Fazon je što je u Mandriva One napakovano jako puno softvera tako što je sa CDa izbačen svaki vid dokumentacije, uključujući i man stranice, ali se to da doinstalirati fino brate kažeš urpmi man mada ako hoćeš i same stranice a ne samo naredbu koristi urpmi man-pages. apropos i whatis naredbe su dio man paketa.
Ma ja, biće da je bolji distro koji ne sadrži propisan browser ni propisan office suite, o codecima da ne govorimo, od onog koji uštedi malo prostora za račun man stranica koje se i tako sve mogu naći na netu. Ja sam se već odavno navikao da man stranice (i drugu vrstu pomoći) otvaram sa gg:naredba
bilo je u moje doba, kad je urpmi bio samo rijec teska za izgovoriti
rado bih se ukljucio u raspravu, ali kad kazem ubuntu, ja mislim na ubuntu + ‘apt-get install kde-TAB’ && logout
ali fakat me zanima sto mislis pod “propisanim browserom i office paketom” jer sa njima dodje firefox i ooo2, a (kolko se sjecam) defaultni file browser je nautilus :o
ps. kako si lijepo Mandrivu opisao a dobro znamo da ni mandriva nije user friendly sto se tice codeca