[RIJEŠENO] Komande - Pitanje

Ej ljudi . Posto se sada pocinjem koristiti samo terminalom,jer zbog njega sam i poceo koristiti linux imam neka pitanja.
Evo npr nasao sam koristan link sa nekim naredbama : http://start.linux.org.ba/Neke_korisne_naredbe ali ne samo sa ovog linka nego i mnoge druge moj terminal ne pronalazi

Npr recimo komanda cd ona radi npr , cd Desktop/hyp3R

[sale@localhost ~]$ cd Desktop/hyp3R
[sale@localhost hyp3R]$ nano Pesma

Evo recimo ovako pa da otvorim pesma txt file. Ali neke komande mi ne rade kao npr :

what[sale@localhost ~]$ whatis cd
bash: whatis: command not found
[sale@localhost ~]$ whatis
bash: whatis: command not found
[sale@localhost ~]$ apropos
bash: apropos: command not found

Ovo su samo neke od komandi a dosta njih ne radi . Da li mi neko mozda moze reci da li je to do linuxa ( Mandrive one 2007 ili sta vec ) . Linux sam poceo koristiti iskljucivo da budem iskren zbog hakovanja ( naravno sa pozitivne strane ) i radi neke ozbiljnosti .

Ako neko moze neka objasni ako nije frka pa ako treba da pocnem raditi neki stari linux bez grafickog interfejsa, nije frka jer bitno mi je da komande rade .

Ocigledno da ta instalacija Mandrive nije dobro uradjena …Covjek nema ni man komande…

Pa da to nikako ne kontam . Izgleda da nesto nije u redu . Da li se to moze srediti nekim update-om ili bilo sta ?

Evo par stvarcica:
cd Desktop/hyp3R —> cd /home/hyp3R/Desktop
nano Pesma -->>> nano valjda se koristi za editovanje slicno kao komanda “vi” znaci tekstualnog oblika , ja koristim “vi” i gedit za gnome (ako si u grafickom okruzenju) , ili kate za kde.
Da bi neku pjesmu pustio da otpjeva moras mu upisati ime playera, npr za VLC
$ vlc /home/Desktop/neka_pjesma.wav
$ mplayer /home/Desktop/neka_pjesma.mp3
Najlakse je da upises ime player-a ako si dobro upisao izbacice ti opcije ili ce se player pojaviti.
Znaci ime player-a i privuces u terminal ili konzolu taj fajl.

Ako ne zelis privlaciti taj fajl u terminal, onda skratis muke umjesto
/home/hyp3R/Desktop stavis
~/Desktop/ neka pjesma

Oh stari moj nije to pesma za slusanje nego pisao sam neku pesmu u txt a nano otvara txt filove :).Nisam mislio na pesmu ekstenzija recimo mp3.wma,wmv itd :slight_smile: . Nego bitnije mi je ovo za komande , da li se moze napraviti ili ne jer ako ne moze moram promeniti na debian ili neki drugi jer bez komandi sam totalno nemocan ovde.

Hm, a da pokusas instalirati komandu koja ti fali? Ja sam to tako rjesavao kod Mandrive koja me je veoma cesto i veoma mnogo nervirala.

Takodjer pokusaj vidjeti ako ne radi npr. whatis, da pokusas je pokrenuti kao root. ‘su whatis’ (umalo ne napisah sudo…damn ubuntu :smiley: ). Mozda je greska do persmisija ili si kreirao korisnika na neobican nacin ili…
ukucaj komandu $PATH kao logirani korisnik da vidis koje ti direktorije izbacuje…

ps. cek dok dodjes do instalacije dependencies :wink:
pps. ako si na broadband-u ili ako imas bilo kakav pristup takvom netu, pod hitno skidaj ubuntu :smiley:

Ma super je to stari sto govoris ali mislim da ipak necu bezati od problem nego se suociti sa njima jer to je svrha informaticara zar ne :slight_smile: ? Sto se tice toga za komande da rado bih voleo da ih instaliram ali ne znam kako pa ako neko moze pomoci zamolio bih ga/je da napise

Fazon je što je u Mandriva One napakovano jako puno softvera tako što je sa CDa izbačen svaki vid dokumentacije, uključujući i man stranice, ali se to da doinstalirati fino brate kažeš urpmi man :slight_smile: mada ako hoćeš i same stranice a ne samo naredbu koristi urpmi man-pages. apropos i whatis naredbe su dio man paketa.

Inače ako ti fali neka naredba kucaš urpmi -y imenaredbe (-y je fuzzy parametar koji malo proširuje pretragu).

Hvala ti puno stari . Evo sada mi skida urpmi man-pages kada to zavrsi i ono cu drugo . Covece sve znas , svaka cast !!!

Nema dependencies sa urpmi :slight_smile:

Ma ja, biće da je bolji distro koji ne sadrži propisan browser ni propisan office suite, o codecima da ne govorimo, od onog koji uštedi malo prostora za račun man stranica koje se i tako sve mogu naći na netu. Ja sam se već odavno navikao da man stranice (i drugu vrstu pomoći) otvaram sa gg:naredba

bilo je u moje doba, kad je urpmi bio samo rijec teska za izgovoriti :smiley:

rado bih se ukljucio u raspravu, ali kad kazem ubuntu, ja mislim na ubuntu + ‘apt-get install kde-TAB’ && logout :smiley:

ali fakat me zanima sto mislis pod “propisanim browserom i office paketom” jer sa njima dodje firefox i ooo2, a (kolko se sjecam) defaultni file browser je nautilus :o

ps. kako si lijepo Mandrivu opisao a dobro znamo da ni mandriva nije user friendly sto se tice codeca :wink:

Znači negdje 1999 :slight_smile:

Kad sam zadnji put probao Kubuntu (varijantu iz tvog avatara) nije bilo ni ooo ni firefox nego Koffice i Konqueror.

Na Mandriva One dođe podrška za MP3, DivX, QT i još par egzotičnijih codeca, a nema podrške čini mi se za WM* i DVD.