[RIJESENO]Konekcija nestala

Pokuso sam napravit PPPOE konekciju, zavrsio sve i kad udje na mozillu nema interneta… radio restart komp. 4-5x i opet nece internet nikako.Ikona od Internet managera u gornjem desnom uglu je nestala… naso sam taj program u Add/Remove i obriso ga… kad sam ponovo naso da ga instaliram nece jer nema neta xD

znaci nemam nikakvog connection managera i nemogu nijedan ni instalirat… ANY SOLUTION ?? :S

p.s Za PPPOE jel potreban router ?? Il moze i preko same kartice

Da li koristis router koji ti obavlja konekciju… u tom slucaju dovoljno je podesiti ip/gateway i to je to…

u protivnom koristi:

sudo pppoeconf

nemam router. na net idem preko TP LINK kartice

Svega mi napravichu neki formular koji se mora ispunit prije postavljanja pitanja na ovom forumu, comrad hajro, vesela bagra ce ti pomoci kad nam ponudis sljedece:

1. Koji distro koristis?
  2. Koju verziju tog distra koristis?
  3. Ko ti je net provider i kakva vrsta konekcije (ADSL/kablovski/dialup/pentagon uplink)?
  4. Kopcas li ikakvu mreznu opremu izmedju racunara i providerovog modema?
  5. Sta si pokusao dosad (sa illustrovanim komandama please :D)

Jesil probo u terminalu kao root pppoeconf kucat pa pratit uputstva? Nakon sto to odradis probaj ping google.com, jel javlja ista?

Etc, itd, fwd …

1.Ubuntu
2. 10.04
3. Wireless
4. Antena i wireless kartica
5. probo sam PPPOECONF i pojavi se nesto kao skenira i na kraju pise failed… (nesjecam se dobro jer stalno ulazim na ubuntu da pokusam sredit to pa zatim na XP da viidm jel ko odg. na temu )

obriso sam onaj internet manager sto bude u cosku gore, nemogu odabrat sad AP na koji da se konektujem ,a nemogu instalirat ponovo taj int. manager jer nema neta nikako na ubuntu…

Ok… ako pppoeconf ne radi na linku ispod imas fin guide kako to rucno uraditi:

https://help.ubuntu.com/community/ADSLPPPoE

p.s. uvijek mozes skinuti .deb paket od konfiguratora kojeg si obrisao u xp-u i onda ga prebaciti na ubuntu.

ei nisi shvatio uradio sam sve ovako bas preko tog linka…
al nije mi ADSL tako da PPPOE izgleda nemoze na wireless … jer nemam router/modem, spajam se preko TP Link kartice

kako pokrenuti dhcp rucno ?

Sve hocu da ti kazem da vjerovatno nije pppoe kad se kacis na wifi ali reko hajd znas kacis se preko XP-a vec…

onda otvoris za editovanje /etc/network/interfaces

i dodas liniju

[quote]auto eth0
iface eth0 inet dhcp[/quote]
gdje je eth0 vjerovatno tebi wlan0… o kom se interfaceu radi provjeri sa ifconfig

to sam vec radio, i opet nece , mislim bilo je to zapisano tamo , nije bilo potrebe da ista mijenjam

Ok, hajmo ovako onda…

Vjerovatno ti se ne konektuje na mrezu automatski znaci sve sto trebas uraditi je konektovati se na wireless koji koristis…

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=571188

Da ne prepricavam ovdje imas sve sto ti treba da ostvaris konekciju mislim da bi ti trebalo biti to.

ej care neznam kako da ti se oduzim za ovo , hvala

uradio sam kao na toj temi ovako i radi :smiley:

sudo ifconfig wlan0 down
sudo dhclient -r wlan0
sudo ifconfig wlan0 up
sudo iwconfig wlan0 essid "Wirac Net Lohinja 1"
sudo iwconfig wlan0 mode Managed
sudo dhclient wlan0

Super…:slight_smile:

Drago mi je da sam ti mogao pomoci…