[RIJEŠENO] Kopete messenger problem

Pozdrav,
Problem je tu tome sto transfer fileova sa mog kompujetera traje pravo dugo (i cesto se prekine), a kada neko meni pokusa poslati file svaki put zakoci negdje na 9%. Koristim Mandrivu 2007.1, ADSL i problem se desava u komunikaciji Linux - Windows.

[quote=Muamer]Pozdrav,
Problem je tu tome sto transfer fileova sa mog kompujetera traje pravo dugo (i cesto se prekine), a kada neko meni pokusa poslati file svaki put zakoci negdje na 9%. Koristim Mandrivu 2007.1, ADSL i problem se desava u komunikaciji Linux - Windows.[/quote]
nisi jedini… to je poznata stvar na kopete i na gaim/pidginu nekad ide kakao treba nekad neće (MSN nije OSS protokol), možda da probaš aMSN ako ti baš toliko treba transfer preko messenger-a

ps:
ne znam(o) rješenje “for now”, osim da podigneš ftp/http server i transferuješ “ko hadžija” fajlove sa svojom rajom (ići će ti puno brže nego windows 2 windows na MSN…)

Imao sam isti problem i saznao sam do cega je. Radi se o neuskladjenost protokola, tj. kopete koristi MSNP11, koji nije kompaktibilan sa trenutnim MSNP15.
Tako ga idalje koristim za chat, dok sam za slanje odabrao drugo rijesenje (ono gore spomenuto) preko ftp-a.

[code]$ su
Password:

urpmi vsftpd

/etc/init.d/vsftpd start

useradd razmjena

passwd razmjena

Password:

ifconfig[/code]

I onda fino pastiraj u MSN ftp://razmjena@TVOJA.IP.ADRESA/
Svi sretni :slight_smile:
(mada sam jednom imao problem s ovim jer je s druge strane bio Firefox kao default browser :wink: )

Još lakše rješenje:

1. otvori Konqueror
  2. napravi direktorij koji se zove “razmjena”
  3. desni klik na direktorij, izaberi Properties
  4. klikni na Sharing
  5. klikni na Start applet
  6. klikni na Share this directory on web
    gotovo :slight_smile: Kad završiš, samo ugasi applet desnim klikom.

Hvala puno na odgovorima.

[quote=vedran]Još lakše rješenje:

1. otvori Konqueror
  2. napravi direktorij koji se zove “razmjena”
  3. desni klik na direktorij, izaberi Properties
  4. klikni na Sharing
  5. klikni na Start applet
  6. klikni na Share this directory on web
    gotovo :slight_smile: Kad završiš, samo ugasi applet desnim klikom.[/quote]
    Samo jos jedno pitanje, kako se sad pristupa ovom direktoriju pokusavao sam sa imeservera:8001
    ali izbacuje gresku.

[quote=Muamer]Samo jos jedno pitanje, kako se sad pristupa ovom direktoriju pokusavao sam sa imeservera:8001
ali izbacuje gresku.[/quote]
jesi li iza routera?

[quote=nidla][quote=Muamer]Samo jos jedno pitanje, kako se sad pristupa ovom direktoriju pokusavao sam sa imeservera:8001
ali izbacuje gresku.[/quote]
jesi li iza routera?[/quote]
Nisam.
Ovaj prijedlog sa ftp serverom radi bez problema.

Da citiram nidla-ov potpis “works for me” :slight_smile:
Možda imaš neki firewall?

[quote=vedran]Da citiram nidla-ov potpis “works for me” :slight_smile:
Možda imaš neki firewall?[/quote]
ma i ovo sa ftp-om je super, uglavnom hvala na odgovorima.