[RIJEŠENO] Linux Mandriva One 2007 - Instalacija?

Dobro vece informaticari . Pre oko 10 dana kupio sam nekoliko Linux OS ( Mandriva 2007 , Debian , Suse , OpenOffice ) tako da tek ucim puteve linux sistema . Posle dugorocnog citanja i surfanja shvatio sam da je Mandriva za pocetnike i da odatle treba da pocnem. Sada kao i mnogi od vas koristim windows ali pri tome zelim instalira Mandrivu tako da Win ostane na jednoj particiji a mandriva na drugoj.Citao sam neke tutorial-e kako instalirati Mandrivu 2006 ali instalacija je potpuno drugacija od 2007 jer ako se ne varam 2006 je na nekoliko diskova.

Nesto iz tutoriala mi je pomoglo kao npr pravljenje linux particija u Partition Magicu ali ipak nisam uspeo da instaliram Mandrivu . Uspesno ga butujem sa Cd-a i sve radi super ali kada pokrenem Live Install icon-u sa desktopa i izaberem opiciju da biram na koju particiju zelim da instaliram i kada instaliranje zavrsi ( Copying files ) nista se ne dogodi . Kaze mi da restartujem racunar ali posle toga nista nije novo .

Da ne komplikujem vise zamolio bih vas da mi napisete neki tutorial i da me ne saljete ka drugim linkovima koji nisu direktno vezani za Mandrivu 2007.Hvala u napred

Po kojem si tutorialu radio instalaciju? vjerovatno će ti se neko javiti iz mandrive tabora za pomoć.

Vjerovatno nisi instalirao boot loader.
Zavrsi li instalacija samo na copying files ili se desava jos nesto nakon toga?

Kada krenem instalaciju sa Live install ikonom zavrsi samo kopiranje i posle pise nesto kao da restartujem ili nesto HALT tako nesto .

Pomoc ljudiii :slight_smile:

Neznam gdje bas uze Mandrivu za prvu distro, uzmi Suse kod njeg nemozes za*****

Upravo tako, samo ti Suse nalijepi preko, sta te kosta dva sata instalacije i to je to. Ovako bezveze razbijas glavu.

hmm da budem iskren kupio sam recimo jedno 4 sistema a samo Mandrivu probao . Naravno , dobra ideja pokusat cu.Inace ja sam jedan od onih koji jednostavno pokusaje nesto dok ne uspe ali eto izgleda da moram /quit na Mandrivu . Hvala ljudi

Tako ti je to :mrgreen:
Ako zelis Mandrivu onda je instaliraj sa DVD-a znaci pravu Mandrivu ne taj One.

Okay onda . Idem je sada naruciti

ako ništa bar usput probaj i (k)ubuntu

Da bih ti mogao pomoći moraš poslati tačan tekst greške. Možeš se konektovati sa Live CDa i napraviti copy&paste poruke. Što se tiče DVDa, po mom mišljenju (a instalirao sam jedno stotinjak Mandriva) Ipak bolje je instalirati One nego Free DVD jer One sadrži closed-source drajvere (a osim toga instalacija je ista), sve što se nalazi na DVDu da se doinstalirati kasnije.

Što se tiče komentara: sami ste to tražili :wink: ima narednih dva mjeseca da na svako pitanje vezano za bilo koji drugi distro odgovaram sa “koristi Mandrivu”.

[quote=vedran]Da bih ti mogao pomoći moraš poslati tačan tekst greške. Možeš se konektovati sa Live CDa i napraviti copy&paste poruke. Što se tiče DVDa, po mom mišljenju (a instalirao sam jedno stotinjak Mandriva) Ipak bolje je instalirati One nego Free DVD jer One sadrži closed-source drajvere (a osim toga instalacija je ista), sve što se nalazi na DVDu da se doinstalirati kasnije.

Što se tiče komentara: sami ste to tražili :wink: ima narednih dva mjeseca da na svako pitanje vezano za bilo koji drugi distro odgovaram sa “koristi Mandrivu”.[/quote]
Ovako stari . Pre svega hvala mnogo . Sto se tice instalacije , sredjeno je sada konacno sam skontao u cemu je problem i instalirao Mandrivu one 2007 . E sada imam pitanje . Rekao si da je bolje instalirati ovo nego ono sa dvda tako sam i uradio pa gde mogu naci te stvari koje treba " doinstalirati " i da li se mogu naci driveri za graficke kartice Ati radeon itd . Informisi me ako nije frka

Ati radeon driveri bi trebalo da su ti već instalirani, ako imaš nekih problema javi šta je da probamo riješiti.

Što se tiče doinstalacije idi na stranicu: http://easyurpmi.zarb.org/
Podesi “contrib”, “main”, “plf-free” i “plf-nonfree”. Onda možeš koristiti standardnu opciju “Install, Remove, Update software” za instalaciju programa sa interneta.

Hvala stari mnogo . Posto vidim da se razumes u ovo mnogo , necu napustati ove forume nego totalno suporotno necu silaziti sa njih . Hvala mnogo i ocekuj sledece pitanje uskoro :slight_smile:

BTW sta na ovom siteu trebam uraditi . Kaze da kopiram npr :

urpmi.addmedia plf-free ftp://mirror.cricyt.edu.ar/plf/mandriva/2007.0/free/release/binary/i586/ with hdlist.cz

u console ali ne moze tako izbaci mi invalid bash

hahaha, bravo majstore

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=27517#p27517

ps:
nemoj se ljutit, ja to kažem da koriste ubutnu kada im zapne i ne mogu dalje (suse, mandriva itd - inače i ja im pomažem koliko mogu da im prorade one koje već imaju)

a gdje si narucio, ja sam zainteresovan da kupim debian.

I ja sam pocetnik, pa ako bi neko mogao da uputi “negdje…” bla ba oko toga.

inace citam tutorial http://kursevi.linux.org.ba/osnove/kurs_materijal.pdf koji je pravo “poucanb” al i skrt na rijecima:)

al otom potom…

hvaa unaprijed.

Ako mene pitas sve sam kupio na ovom site-u . www.linux.org.ba

Zbog čega si u Partition Magic-u pravio particije? Koliko se sjećam Mandriva savršemo dobro zna napraviti
nove particije ili resize istih. Možda je to problem… Pokušaj na taj način da pri instalaciji praviš particije.
Možda je partition magic zeznuo master boot record (onaj dio Hard diska gdje se instalira grub ili lilo koji
ti daju izbor da pokreneš Linux ili Windows.)

Ma sredjeno je ovo davno :slight_smile: nema potrebe za objasnjenje.Trenutno hocu da pokusam sa Ubuntuom i Suse-om a Mandriva neka malo odmara.Uzimam laptop ovih dana pa se dvoumim koji da instaliram.

Hvala