Nisam siguran dali je ovo pravi topic ali eto moram da pitam ako neko zna,danas prilikom logovanja poslje upisa username-a i passworda iskocio je popup sa sljedecom porukom:
"User’s $HOME/.drmc file is being ignored.This prevents the default session and language to be saved.File should be owned by user and have 644 permissions.User’s $HOME directory must be owned by user and not writable by other users.
Jeli to neka greska ili nesto drugo napominjem da sam ja jedini user na OS.Unaprijed zahvalan.
Kao što greška kaže, problem možeš rješiti uz:
chmod 644 /home/newinlinuxworld/.dmrc
chown newinlinuxworld /home/newinlinuxworld/.dmrc
Hvala ljepa emx dali mozda znas kako je doslo do problema jako me interesuje.
Pokusao sa komandama u terminalu i neradi posto mi javi da nepostoji folder?:shock:
Umjesto /home/newinlinuxworld/ upiši /home/tvojekorisničkoimekojekoristiš/. Ili jednostavnije:
chmod 644 /home/$(whoami)/.dmrc
chown newinlinuxworld /home/$(whoami)/.dmrc
Do problema je vjerovatno došlo (barem jednom kod mene) kada sam svim datotekama u svom home direktoriju dao 777 mod.
kod mene su ove permisije (nisam ništa dir’o):
aldin@feistyson:~$ ls -lha .dmrc
-rw------- 1 aldin aldin 22 2007-03-12 09:51 .dmrc
aldin@feistyson:~$ ls -lha ..
total 2.0K
drwxr-xr-x 3 root root 104 2007-03-10 18:29 .
drwxr-xr-x 22 root root 656 2007-03-11 03:56 ..
drwxr-xr-x 37 aldin aldin 1.6K 2007-03-12 11:10 aldin
lrwxrwxrwx 1 root root 44 2007-03-10 18:29 .directory -> /etc/kubuntu-default-settings/directory-home
aldin@feistyson:~$
aldin@feistyson:~$ cat .dmrc
[Desktop]
Session=kde
aldin@feistyson:~$
probaj ovo:
cd
echo > .dmrc
chmod 600 .dmrc
chmod 755 $HOME
sudo chown $USER: $HOME
sudo chown $USER: $HOME/.dmrc
još samo ovo:
[color=red]ctrl+alt+backspace[/color]
to je za restart X-a, pa vidi jel se išta popravilo…
Najljepsa hvala obadvojci sada se vise nepojavljuje popup,a evo sta mi pise u drmc fileAldine,
[Desktop]
Session=default
I to je sve.Emx jesam ja sam mjenjao newinlinuxword sa mojim korisnickim imenom ali sta nisam radio,nisam upisivao "sudo"ispred komande"chown"pa mi je stalno izbacivalo nepostojeca komanda. :oops:
Aevo i permission nisam ni ja nista mjenju,ustvari nisam do danas ni znao kako doci do ovoga file:
drwxr-xr-x 3 root root 4.0K 2007-03-01 03:45 .
drwxr-xr-x 21 root root 4.0K 2007-03-06 22:40 …
drwxr-xr-x 57 mickey mickey 4.0K 2007-03-12 09:20 mickey
mickey@mickey-desktop:~$
A pravo da ti kazem ni cemu sluzi.:shock:
Desni klik na fajl, pa se malo igraj… to ti je grafički, a kad naučiš po koju komandu lakše ti je raditi ne moraš 100 puta kliknuti…
kucaj
man chown
man chmod
iz manuala izlaziš pritiskom na tipku Q.
ps:
stavi u naslov [RIJEŠENO]
rijeseno