[RIJEŠENO] Login as root! Ubuntu 6.0.6

Ovako! Novi sam korisnik linuxa, ali brzo učim i puno istražujem. Tako sam došao do prvog većeg problema.
Dakle, nakon što sam isprobao više distribucija linuxa zaustavio sam se na Ubuntu 6.0.6.

Molio bih korisnike iste distribucije da mi pomognu. Kada je krenula instalacija Ubuntua prvo sam morao rješiti mislim 6 koraka. To su: odabir jezika sustava, tipkovnice… …, Login name; Real name; password…

Ne sječam se da sam igdje upisivao password za root korisnika.

Sada u radu nemam sve privilegije pa nemogu instalirat ručno pakete (./configure …) jer mi “kaže” Accsess denied! (konkretno upisivanje datoteka u /usr/local/bin direktorij). Ja sam mislio da kada sam prilikom instalacije upisivao user name i password da je to za root. Ali nije. Kada upišem naredbu “su” u Terminalu i password koji znam to nije taj.

Pa ako netko zna kako da dođem do root ovlasti molim da mi kaže!

Hvala![glow=#FF0000][/glow]

sudo su -
kad ti trazi password samo enter bubni

Tko bi se nadao tako brzom odgovoru. Hvala. Pozdrav iz Hrvatske

ali ja prepodoručkujem

sudo komanda

tvoj password (koji si upisao prilikom instalacije)

./configure, make, sudo make install,
znaci da instaliras pakete iz izvornog koda tj. tar.gz, idi na sistem>administracija> synaptic> tu ces naci vecinu prekompiliranih paketa u .deb (pod settings -> repositories u synapticu moras extra izvore Community maintained (Universe) i Non-free (Multiverse) ukljuciti samo postavi kvakice na njih )
vecina How to mozes naci na http://start.linux.org.ba/Ubuntu_vodi%C4%8D

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy#How_to_set.2Fchange.2Fenable_root_user_password

ali onda to više nije Ubuntu flavour … :slight_smile:

Hvala ekipi na brzoj pomoći!
Ima još dva pitanja:

1. Kada instaliram paket iz izvornog koda (npr. gtk±2.10.6.tar.gz) radim ovo:
    -prvo dearhiviram (gz) pa otpakiram (tar) paket.
    -nakon toga uđem u folder tog paketa
    -onda ./configure ==> make ==> sudo make install

Ok! To mi je sve jasno. Pitanje je: što svi ovi postupci rade, gdje mi se smještaju instalirani paketi i (najvažnije) smijem li obrisat mapu u koju sam otpakirao paket i iz koje sam potero ove komande nakon instalacije paketa. Tj., da li je kao i u windozama da se na više mjesta instalirava paket ili …???

Mislim da ovo nije teško pitanje za vas linuksaše pa pliz odgovorite. A drudo pitanje ću postat kasnije…

Thanx

kad odradis ./configure, onda se u tom diru od app gdje se nalazis, konfigurisu instalacijski file.ovi za tvoj comp…provjere se ostali potreni paketi koje zahtjeva taj program i ako je sve ok to se zavrsi uspjesno :slight_smile:

make i make install ih compajliraju i poredaju na odgovorajuca mjesta, (/usr, /opt, /lib…), zavisi gdje sta ide…

znaci odgovor je DA…idu na vise mjesta file.ovi. Ali ako nekada budes htjeo izbrisat program onda samo kucas u tom istom folderu make uninstall i sve se pobrise :wink:
zato je bolje da ne brises te dirove :slight_smile:

Hvala na odgovoru. Jako dobar savjet.
Ali dali ipak mogu brisati te direktorije u kojima sam odradio ./configure, ako da da li kasnije kad deinstaliravam pakete mogu to odradit preko Synopsis package managera?

…i desio mi se broblem m
kod instalacije atk paketa… opisao sam problem u “Opća pomoć” pa ako možeš pliz pogledati

[quote=Slatkish1984]Hvala ekipi na brzoj pomoći!
Ima još dva pitanja:

1. Kada instaliram paket iz izvornog koda (npr. gtk±2.10.6.tar.gz) radim ovo:
    -onda ./configure ==> make ==> sudo make install

Ok! To mi je sve jasno. Pitanje je: što svi ovi postupci rade, gdje mi se smještaju instalirani paketi i (najvažnije) smijem li obrisat mapu u koju sam otpakirao paket i iz koje sam potero ove komande nakon instalacije paketa. Tj., da li je kao i u windozama da se na više mjesta instalirava paket ili …???

Mislim da ovo nije teško pitanje za vas linuksaše pa pliz odgovorite. A drudo pitanje ću postat kasnije…

Thanx[/quote]
jednostavno taj paket instaliraj putem synaptica, ako ima, jer kod mene je edgy 6.10 postoji jedino souce listu sam malo nadogradio :wink:
Ako vec biras taj put tj. tar.gz
gtk±2.10.6.tar.gz-> desni klik "otpakuj ovdje"
otvori terminal
cd ‘/privuci taj folder/u terminal/gtk±2.10.6’
./configure ==> make ==> sudo make install
ovo sudo make install
u synapticu imas paket “checkinstall” mozes njega instalirati pa umjesto komande “sudo make install” napravis paket sa komandom “sudo checkinstall” lakse ti je radi dezinstalacije a i sam paket ti ostane u folderu gtk±2.10.6 pod imenom gtk±2.10.6.1.x.deb

[quote=Slatkish1984]1. Kada instaliram paket iz izvornog koda (npr. gtk±2.10.6.tar.gz) radim ovo:
-onda ./configure ==> make ==> sudo make install[/quote]
Ne, nego nakon otpakivanja, pročitaš README i/ili INSTALL. Tamo piše kako se kompajlira/instalira. Najčešće je kako si rekao, ali ne uvijek.
./configure --help će ti dati neke opcije, pa možeš dodatno podesiti način instalacije.
Najćešće se koristi ./configure --prefix=$PREFIX.

Kako ćeš znati gdje se šta instaliralo?
Prije nego što uradiš make install uradi sljedeće:
touch ~/paket_koji_instaliram.ref
Zatim odradi make install.
Instalirane fajlove možeš naći tako što ćeš pretražiti sve novije fajlove od ~/paket_koji_instaliram.ref:
find / -cnewer ~/paket_koji_instaliram.ref -printf “”%p"\n" > ~/paket_koji_instaliram.files
Nakon toga možeš izmijeniti taj fajl (obrisati ono što paket nije instalirao, obično /sys i /proc fajlovi) i možeš ga sačuvati za potrebe deinstalacije:
cat paket_koji_instaliram.files | xargs rm -Rf
Ne nude svi paketi make uninstall, a i kada nude, ne deinstaliraju sve što su instalirali.

Ne radi posljednju komandu, ako nisi siguran šta će obrisati!

Poz.