Pozdrav…
Ima javni IP(na ruteru), koji na kompu(Suse 10.0)
na kome je podignut Web Server(Apache) i FTP server(pure-ftpd)…
otvoreni su portovi 80 za Web server i 21 za FTP , tako da
mogu da ih vidim i sa neta…
Sto sam uspe da uradim zahvaljujuci ovom forumu, tacnije
Ice i Vedranu.
Ima par pitanja vezanih za konfigurisanje MTA -( postfix) u kombinaciji sa SMTP i POP
Da bi mail server radio izvan lokalne mreze
da li pored javnog IP treba imati i registrivani domen…( iji sta je sve potrebno sa te strane)
Unapred hvala za svaki odgovor
i smernicu.
googlovo sam ali samo sam postao jos zbunjeniji…
Sta mi je potrebno od softvera…?
Unapred hvala.
treba ti DNS record koji će upućivati na tvoj server (potreban ti je i MX record za mail). Obrati se provajderu nekom da ti da domenu i MX record. Ukoliko imaš dinamičku IP adresu prijavi se na DYNDNS ili NO-IP.
ako imas dinamicku IP adresu, to ce ti biti malo “potesko”. Svaki MTA se zeli zavezati ( bind ) za neku fixnu IP adresu i na njoj slusati za dolazne poruke itd. Ukoliko imas dinamicku, ti bi svoj MTA morao restartovati svaki put kad se konektujes itd.
Eh… elem - kako je od 24.07. BiHnet uveo novu politiku o slanju maila ( nema nego preko njihovog servera ). Taj tvoj setup mi se cini besmislenim ( jer izlazni mailovi iz BiHnet mreze, moraju proci preko out.mail.bih.net.ba i mora se vrsiti svakom prilikom autentifikacija kako bi relaying / posredovanje radilo ).
Eh… ako ne koristis BiHnet, a imas dinamicku adresu, koristi one servise koje ti je exorcism naveo.
Ako ti je potrebna domena ili slicno, provajderi ih inace registruju itd ( www.nic.ba za .BA ), a ako ti treba neka druga obrati se meni. Rado cu ti domenu staviti na svoje DNS servere i usmjeriti ti MX zapis ( zapis gdje ti se nalazi mail server ) prema tvojoj fixnoj IP adresi ( a i druge zapise po potrebi ).
Provajder je sezampro in Novog Sad…
Nije u pitanju dinamicka, neko staticka javna IP adresa,
Da li bi moga ICE, da uradis MX na svom DNS serveru, ukoliko
je uptanju org domen…
Unapred hvala ICE, imas karte za EXIT sledece godine::))
u svakom slucaju…
Pozdrav
Hvala ICE poslao sam ti IP,i domen na e-mail…Ako ti treba jos nesto od podataka
posalj mi na e-mail.
Mail-server je konfigurisan, ok bez MX-record ne mogu da primam e-mail sa drugih hostova…
ali ostalo je sve ok…
Ako neko bude ima problema sa konfigurisanjem
Postfix kao MTA…etc…neka se javi…poslacu mu moje konfiguracione fajlove…(main.cf…master.cf etc…)
Da ne gubi nedelju dana googlujuci netom, a o zivcima da i ne govorimo…