Trebao bih pomoc u vezi instaliranja Linuxa. Nikad prije nisam koristio Linux sad sam ga stavio na Inspiration 2650 od Della ima 512 mb 20 gb prostora. Sve se ok instalira ali ovako mi izgleda na monitoru previ se je malo ima previse prostora na monitoru. Dali neko zna kako da ovo podesim, hvala unaprijed
U pitanju je gNewSense distribucija bazirana na Ubuntu. Jednostavno upiši svoj username i password koji si postavio prilikom instalacije i kreni sa korištenjem novog sistema
Rezoluciju želiš promijeniti kasnije.
Emx, nemože u tome je i problem,podeseno je na 1024x768 ,smanjivao sam isto na 800x600 nepomaze
Ili ručno uredi /etc/X11/xorg.conf konfiguracijsku datoteku.
Ili ručno uredi /etc/X11/xorg.conf konfiguracijsku datoteku.
koja je grafička?
[quote=Emx]sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Ili ručno uredi /etc/X11/xorg.conf konfiguracijsku datoteku.[/quote]
ako hoćeš ručno onda … pri kraju ovog fajla imaš Modes naići ćeš na 1024x768 800x600 itd, samo dopiši ispred ovih upisanih još taj koji ti odgovara recimo 1280x1024 ili 1600x1280 itd, snimi pa pritisni ctrl+alt+backspace
grafički:
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
sudo nano /etc/X11/xorg.conf #pošto ne znam ima li taj linux vim
ako ne pomogne ovo onda je možda u pitanju proprietary driver ati nvidia pa reci koje je karta
edit:
mislim da je sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg bolji izbor… samo viči yees
Puno vam hvala ali jedan problem
ja sam glupi windows user koji je tek evo presao na linux tako sto vi ovo govorite mi je spansko selo za mene ali evo probacu da odradim polako sa ovim sudo. The NVIDIA GeForce2 to je karta
ovo “sudo” kucaš u terminalu / konzoli
pritisneš alt+F2 ukucaš gnome-terminal ili je nađeš u menijima (ikona - mali crni monitor)
Pokusao sam i to nasao sam terminal , ali neradi ja mislim da je sa driverima nesto ukurcu jer probao sam isto xandros 3.0 i sve radi i dobra resolucija jedino sto mi se nesvidja kdm vise mi je ok gnom. za vikend cu da skinem debiana pa cu njega da probam. jedno piranje koliko mi je cd potrebno od debiana da bi instalirao samo desktom bez servera i ostali zezalica posto sam vidio da tamo ima puno komada
@aldin / Emx: Hmm… izvinite dečki, ali namještanje drajvera za X (tj. grafičko sučelje),
rezoluciju i sl. nije preporučeno raditi iz X-a, koliko ja znam. Ako drajveri kake, nema puno fajde
to iz X-a raditi.
@Corto Maltese: Ništa se ti ne brini, može se taj gNewSense fino namudati, a Debian ti je zasad
prekompliciran. Oni rjeđe ažuriraju pakete, tako da su trenutni CD-ovi u dosta staroj verziji. Inače će
ti trebati možda prva 3 CD-a ako hoćeš funkcionalan sistem, ali ako imaš brz internet, onda ti je dosta
i samo jedan, ostale programe skida sa mreže.
Dakle, uradi slijedeće:
1.) Nakon boot-a kad vidiš login ekran, stisni CTRL + ALT + F1 !
2.) Sad si u tekstualnoj konzoli. Ukucaj login i password, pa onda ovo:
[b]sudo /etc/init.d/GDM stop[/b] <-- ovo će ugastiti grafičko sučelje
3.) Kucaj:
[b]sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg[/b] <-- ovo pokreće konfiguraciju
Dobićeš nekoliko pitanja o svom hardveru, grafičkoj, tastaturi, mišu i sl. Stvari koje su radile
kako treba su u konfiguraciji ostale nepromijenjene, tako da ako nisi siguran mereš stisant enter :)
Dobićeš i mogućnost da izabereš rezoluciju koje hoćeš. Izaberi onu za koju znaš da radi i pod
Windowsima.
Ako bude bilo problema, nešto ne uspije, samo nam prepiši šta je javilo u konzoli!
Ajd’, sretno!
Hvala puno na pomoci svima proradilo je sve yupiiiiii sad na posao tj ucenje
thx
[quote=Corto Maltese]Hvala puno na pomoci svima proradilo je sve yupiiiiii sad na posao tj ucenje
thx[/quote]
koje je bilo rješenje?
Koliko sam shvatio, Cancijevo rješenje je bilo ključno (nakon toga je trebalo samo promijeniti rezoluciju).
al fazon je što ja nisam vidio ništa novo u odnosu na Emx-ov post, zato me interesuje, jel do dpkgreconfigure-a ili …
reconfigurisanje xserver-xorg-a je standard…
nevermind, ma što negdje napisah “običaj” je da se napiše šta je riješilo problem radi ostalih korisnika koji dođu sa istim problemom
@aldin: Emx nije stavio da se isključi X server i konfig. pokrene iz konzole, to je nekad bitno kad imaš
slabo podržanu grafičku.
Dakle, CTRL+ALT+F1, login, pa sudo /etc/init.d/GDM stop.
Tralala!
EDIT: [quote=aldin]nevermind, ma što negdje napisah “običaj” je da se napiše šta je riješilo problem radi ostalih korisnika koji dođu sa istim problemom[/quote]
Pogle još jednom onaj moj prvi post, gdje sam se obratija vama dvojici i rekao da je problem što X-i ne smiju
biti otvoreni kad se štimaju neke grafičke. Korisno je pročitati sve, thoroughly što je kod Engleza običaj reći
Šalim se.
@canci
pročitao sam dobro tvoj post i vjeruj mi da “gdm stop” ne igra nikakvu ulogu (u ovom konkretnom slučaju), jer dpkg-reconfigure “operiše/upisuje podatke” nad /etc/X11/xorg.conf-om, i gdm ne utiče na ovaj dpkg-reconfigure, može se komotno iz X-a uraditi reconfigure, samo što će rezultati biti vidljivi nakon novog pokretanja X-a (ctrl+alt+backspace ili /etc/iniit.d/gdm restart), bilo da se reconfigure uradi iz X-a ili iz “stopiranog X-a”, tako da je meni isto i sa stopom GDM-a i bez stopa, jedino što mi je “nedoumica” jel rješenje ovog problema dpkg-reconfigure ili ručno editovanje xorg.conf-a (mislim da je dpkg-reconfigure al et), zato samo tražio da nam čovjek kaže…
btw: sudo /etc/init.d/gdm restart = ctrl+alt+backspace # ovo sudo /etc… i ctrl+alt… se može uraditi i iz X-a - (start, stop i restart)
DISCLAIMER:
a što se tiče ručnog dodavanja/oduzimanja “rezolucija” ja to tako radim kod svog CRT-a, koji je 15" i po defaultnoj instalaciji X bude na 1280x1024 @60Hz, eh ja samo sudo vi /etc/X11/xorg.conf i izbrišem 1280x1240, a ostavim 1024x768 i ostale iza, snimim, pa ctrl-alt+backspace, i X ostane na 1024x768 @ 85Hz (znači promijenio sam stvar bez dpkg-reconfigure-a)
ps:
jedino se mora stopirati X ako se instaliraju nvidia.run driveri, a ovo iz paketa (repositorija) što ima… ja još nikad nisam vidio da treba stop, AFAIK. evo dole arg:
pps:
ma ako se ovaj čovjek (Corto) javi to će biti čudo… inače su mi “muhanati” ovo novi korisnici hehe
Hmm… evo konkretan slučaj kod mene, gra.ka. Trident Image 975 nekad davno na nekoj staroj debian based
distro, ne sjećam se… Anyway, bilo je artefakata kad otvorim bilo koji curses proces u konzoli u X-ima
(čak i nakon što sam valjano instalirao dravjere), tako da sam mislio da zbog toga Corto ne uspijeva u ovome.
Zato je ovo nekako sigurnije. So, ima smisla donekle X-e koji nisu naštimani kako treba privremeno deaktivirati.
Ionako ih moraš restartovati, kako god okreneš!
Ali inače nema veze. Možda je moje uputstvo bilo i malo detaljnije, više user-friendly
Editovati X*.conf ili pokrenuti dpkg-reconf… je totalno ista stvar, jer ona skripta isto radi k’o i ti, samo što
je bolja za newbies. Ali, naravno, nervira kad moraš uvijek namještati i miš i sve ostalo.
Bilo bi cool kad bi se moglo dati nešto kao:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg --only-Xresollution
I, c c c…, nemoj ljude odmah navikavati na vi, mog’o si mu preporučiti i Linux from scratch… nano je bolji
ZATO n00bs bježe sa foruma…
malo mi je glupo javljat se 6 mjeseci nakon sto je tema rijesena al s obzirom da je u pitanju dell laptop, i generalno ovaj problem nije vezan za linux, meni se desavalo i na windowsima
fn+F7 bi trebalo rijesit ovaj problem i bez podesavanja X-a
Ma rjesen problem, Instalirao sam Debian Etc i sad je sve ok. Hvala svima na pomoci.
Čujem male violine kako sviraju povodom rješenja ovog problema