[RIJEŠENO] Mandriva 2007 free edit. nejasnoće

Definitivno sam se odlučio za tek izašlu Mandrivu 2007 ali free edition jer powerpack i one 2 ostale ne mogu nabavit ni nemam love da ih kupim, NO…ono što me zanima i zbunjuje jer sam tako našo na netu, da free verzija je isto super i sve 5, sadrži isti software paket ko i powerpack, ALI, ne dolazi sa driverima recimo za grafičke, bez mp3 podrške, nema LinDVD-a, ne radi online update konfigurator, e, ima li netko da mi kaže dal sve to stoji, i dal uopće onda mogu naknadno ostale stvari instalirat i podesit ko u drugim distribucijama, te gdje nabavit, konkretno LinDVD, i dal mogu kako osposobit online konfigurator?
Hvala

e to je jedna od stvari koja mi se ne sviđa kod mandrive (member za 130 € ili $ čini mi se, ma nek je i KM puno je)

izmjene:
evo nađoh linkove, pa da ne ogovaram ljude, evo egzaktni podaci (malo niže na stranici je “cjenovnik”):

http://www.mandriva.com/en/community/resources/club

na nekim distro imam full acces (multiverse) for free, ako se ovdje postavlja pitanje šta odabrati onda… digitron u ruke.

ps:
mislim meni je ok ako neko zarađuje na FOSS, nemam ništa protiv… i da se ovim (member) parama sponzoriše FOSS, ali fakat nema se para lol, što reče jedan gazda mom jaranu (kad mu je htio napraviti website) “ako može šta u kompenzaciji” → nema se keša
pps:
samo mi malo smeta što se powerpack nemre distribuirati (legalno) među rajom koja nisu memberi, bar kolko sam ja skonto one klauzule, btw ja sam baš kontaktirao novell i pitao za suse (koji ima i javu i flash itd) i taj se može distribuirati (bio je suse 9.2-3)

[quote=phrgarek]Definitivno sam se odlučio za tek izašlu Mandrivu 2007 ali free edition jer powerpack i one 2 ostale ne mogu nabavit ni nemam love da ih kupim, NO…ono što me zanima i zbunjuje jer sam tako našo na netu, da free verzija je isto super i sve 5, sadrži isti software paket ko i powerpack, ALI, ne dolazi sa driverima recimo za grafičke, bez mp3 podrške, nema LinDVD-a, ne radi online update konfigurator, e, ima li netko da mi kaže dal sve to stoji, i dal uopće onda mogu naknadno ostale stvari instalirat i podesit ko u drugim distribucijama, te gdje nabavit, konkretno LinDVD, i dal mogu kako osposobit online konfigurator?
Hvala[/quote]
Tačno je (donekle), free verzija ima mp3 podršku, ali nema npr. DVD (DeCSS), WMA/WMV i slično. Za online update ne radi ikona u trayu koja te obavještava kada šta ima novo, ali se sistem normalno može updatovati koristeći gui ili konzolu. Driveri za nVidia i Ati kartice su free, dakle bez 3d podrške (osim za pojedine kartice npr. Radeon 8500). Sve se vrlo lako može doinstalirati: http://easyurpmi.zarb.org - podesiš instalacione izvore plf-free i plf-nonfree i možeš vrlo jednostavno dodati proprietary codece i drivere za nvidiu i ati. Ja gledam DVDove najnormalnije koristeći mplayer, a ko voli xine može i to.

Ja koristim Mandriva 2007 free verziju i imam i mp3 i DVD podrsku. Online update konfigurator radi samo tako… Jedino sto treba da se registrujes kod mandrive da bi update konfigurator radio - i to je dzabe.

ja imam powerpack… iako ga jos nisam isprobao … a jel to legalno … :smiley:

Dok je tvoj pingvin tako dobro naoruzan niko te nece ometati takvim sitnicama :wink:

Jes pa si meni dao da se patim sa mrtvom konekcijom i da ga skidam sutra kafu placas! i ako se sjetis stavi da ga fino skinem inace trebace mi oko 5-7 dana da ga skinem na 96kbps :D:D:D:D:D

nijesam ja kriv :smiley: zeka je, a kafu moras sacekat do sledeceg weekenda , tad me isplacuju…
windows vista 5 days left … ako kome zatreba :wink:

Mandriva Free je zakon. Radi sve ko zmaj. Samo podesis urpmi. Sto se tice muzike, mp3 radi odmah po instalaciji (meni), za video odmah dobijes xine, a sa urpmi-jem sam dodao i mplayer, zatim postoje fglrx drajveri samo pod imenom dkms-ati etc etc etc - sve u svemu nema nikakvih problema. Isto ko da si uzeo bilo koju drugu free distribuciju. Doduse cini mi se da apt-get bolje radi :slight_smile:

Potpisujem