[RIJEŠENO] Mandriva 2007 zablokira zbog Speedtouch modema,pomoc!

Imam problema sa ovim SpeedTouch modemom koji isporucuje BiHnet i Mandrivom.Prilikom instalacije modem je bio prebacen u bridge nacin rada i nakon podizanja Mandrive 2007 moram “otkacit eth0” opciju da bi konekcija za ADSL radila,sto je OK,valjda.Medjutim ukoliko iz Windowsa prebacm modem u “router” nacin rada i rebootujem racunar i pokusam podic Mandrivu 2007 ne ide.Jer sistem stane tam negdje zablokira bas zbog mrezne kartice il modema.al primjetio sam kad odem u “verbose mode” da upravo zablokira prije ocitanja tj prepoznavanja mrezne valja onih DNS postavki neznam ni ja.Otkrio sam razlog blokiranja, tako da moram svaki put prebacivat modem u “bridge” nacin rada,ali to ne zelim stalno radit jer imam drugi racunar u sobi koji takodjer koristim za konektovanje na net,preko “router” nacina rada modema.Takodjer ukoliko je modem skroz iskljucen nemoze se podici Mandriva 2007,jer zablokira na istom mjestu.Sta da radim tj kako da se sistem normalno podize ne ovisno od modema?Mislim da sam prilikom instalacije oznacio opciju “Start network at boot”,pa neznam mozel to imat veze??

DND postavki :smiley:

Edit: Aha, pročitao sam još jednom, pa jednostavno isključi to da ti se ADSL starta prilikom boota :slight_smile: Znači:
pokreni Mandriva Control Center -> Network & Internet -> Reconfigure a network interface -> pod Device izaberi ADSL (ppp0) -> klikni na karticu Options -> isključi opciju Start at boot -> Ok. Nakon toga, kad ti je modem u bridge modu, konekciju startaš ručno tako što desnim dugmetom miša klikneš na ikonu “mreže” u trayu i izabereš opciju “Connect ppp0”.

Ako to ne pomogne, isključi opciju da mrežna kartica koristi DHCP odnosno stavi statičku IP adresu na mrežnu karticu. Po mom iskustvu to ne pravi nikakve probleme kada je modem u bridge modu (tj. apsolutno je nebitno kako ti je mrežna podešena kada koristiš bridge mode). Istina trenutno imam Siemens modem a prije sam imao Speedtouch.
To radiš tako što na istom ovom panelu izabereš Device: eth0, pod protocol izabereš Static i onda ispod ukcuaš ostale potrebne informacije.

OK probat cu ovo prvo pa ti javim.A kako se postavlja ta stiaticka IP adresa??Sta kucam??Al meni je modem rijetko kad u bridge modu.Cesce u “Routed PPP” modu.Sta onda??Kako onda da radi konekcija cim udjem u Mandrivu da automatski budem konektovan??

generalno:
su
ifconfig eth0 192.168.0.2 up
#sad zavisi u kakvoj si mreži pa ćeš staviti drugačije brojeve, i koja ti je ethX

najbolje odeš do routera i vidiš koja je njegova IP, pa na osnovu nje staviš i statičku - uglavnom samo zadnji broj promijeni…

ps:
imaš i grafički u MCC pa ukucaš i onda će ti se za stalno upisati u konfiguracioni fajl (ne znam kako je kod mandrive na ubuntu je /etc/network/interfaces)

OK budem probao sutra nakon posla pa vam javim za rezultate.Hvala na pomoci :wink:

Ako uradiš ono što sam ti rekao u routed modu bi trebalo raditi automatski po startu, a u bridged modu moraš startati konekciju ručno. Inače ja ti ne bih preporučio da se automatski konektuješ na ADSL jer prvo trošiš limit, a drugo neko te može hackati kad nisi za računarom.

zaboravih ti reći…
znači ako hoćeš da si na mreži + da imaš iinternet, onda pored zadavanja IP-a, moraš dodati i rutu

su
route add default gw 192.168.0.1 #ovo je ip tvog routera, služi kao gateway za internet

mislim da će ti još ovo trebati (nameserver se kod dhcp-a dobije automatski)

echo “nameserver 4.2.2.2” > /etc/resolv.conf

ovaj 4.2.2.2 sam pokupio sa družijanca onaj italijan mi reče hehe, btw lako se pamti i brzo se piše

note:
u MCC ne sjećam se kako bude ali najvjerovatnije će te pitati za subnetmask…

vidi da sad ne lupamo razne familije IP-a, uradi ovako mislim da je jednostano

napravi taj router tako da na linuxu dobijaš IP-automatski, uradi ovo, zapiši ove izlaze i tako ćeš imati sve info koje ti trebaju za podešavanje statičke IP

su
ifconfig eth0
route
cat /etc/resolv.conf

Iskljucio sam startanje pri boot-u ali je Mandriva sam jednostavno zamrznula i vise nisam mogao podic sistem.Pod devices imam nesto “eth0” i “ppp0”.Sta je jedno a sta drugo??E onda sam se nanervirao i izvadio mrezni kabl iz modema i instalirao Mandrivu ponovo bez prkljucenog modema.Hocel mi sad neko molim vas reci kako da postavim “routed” konekciju na Mandrivi tako da mogu istovremeno ici na ovom racunaru i na drugom sa Win XP na net???I molim vas sto jednostavnije u koracima.Ipak ja nisam “maher” za linux!!! :wink:
Sorry al sa ovim silnim odgovorima ste me samo zbunili.Eto sad kad ukljucim modem u mreznu karticu sta da radim?

Ok, da ponovim:
Za routed konekciju podesi mrežnu na DHCP a ADSL isključi. Za bridged konekciju nebitno je kako podesiš mrežnu a ADSL trebaš uključiti. Nemoj koristiti Start at boot za ADSL.
eth0 = lokalna mreža
ppp0 = ADSL

Dobro meni treba routed konekcija.Kako podesavam mrežnu na DHCP???

Ama u redu je sve.Nisam ni znao da ovo moze.Prebacio sam iz Windowsa modem u “routed” nacin rada.Sad kad bootam linux sam uklljucim modem i konekcija na eth0 se sama pojavi.Nista nisa mrezu konfigurisao.Nadam se da je ovo OK.

Pa to je to, DHCP je default :slight_smile: Mislim fakat ne kontam šta u ovom prozoru nije jasno:

Volio bih stvarno da znam jer ako sutra budem radio neki svoj program, da znam na koji način dizajnirati interfejs tako da bude jednostavan za korištenje a opet da se mogu podesiti sve moguće vrste konekcija (routed ovakav, dhcp onakav, bridged, adsl, dialup, lokalna mreža blahblah).