[RIJEŠENO] Mandriva - particije

Eh ovako… Prvo da kazem da nemam puno iskustva s linux-om, tek pomalo pocinjem da ucim :slight_smile: koristim mandrivu 2007… Prvo sam trazio pomoc oko modema, zatim mi je bila potrebna pomoc da nastimam graficku i xgl :slight_smile: (hvala svima na pomoci) a sada kad sam sve to fino ustimao i instalirao potrebni updete nestalo mije prostora :slight_smile: Imam dvije NTFS particije jedna 55 a druga 19 Gb. Sto se tice linux particija, imam tri: / , /home i swap (9 i 10 Gb, 500Mb). Sada hocu da jednu NTFS particiju formatiram kao /home ali ne znam kako :slight_smile: pa ako moze neko da mi objasni…Ponovo naglasavam da sam totalni pocetnik pa mi je potrebno sve detaljno :slight_smile:

P.S. Ali bez opasnosti po gubitak podataka na linux particijama…

Rebootaš sa nekog live cd-a i pokreneš njegov partitioner, npr. Mandriva One i onda pokreneš diskdrake.

dobro to sam znao :slight_smile: al mislio sam da moze nekako bez bootanja cd-a :wink:
ok uradit cu tako…

Može ali svaku particiju moraš unmountovati prije manipulacije. Znači ako hoćeš /home particiji da promijeniš veličinu onda moraš logout pa login as root, a / particiju ne možeš mijenjati nikako.