Pitanjce nabrzaka: pokusavam boot-ati MandrivuOne 2008.0 ali mi u momentu kada treba da prikaze login screen jednostavno javi poruku: ‘‘Out of range 85.2 kHz /170 Hz’’. Znam da je problem sa monitorom (LG Flatron LCD L192WS 19’’ widescreen), ali ne znam kako rijesiti. Isto se desavalo i sa Mandrivom 2007, dok openSUSE i Ubuntu rade bez problema (doduse, znao je Ubuntu nekad shtucnuti, ali dodje sebi ) Pokusavao sam mijenjati rezoluciju prije boot-a, ali isto na obje ponudjene (800x600 i 1024x768)
Inace procesor je AMD Athlon64 3800+, a graficka Ati Radeon X1650Pro. BTW, za ix86 redovno moram koristiti opciju ‘‘pci=noacpi’’ ili ‘‘acpi=off’’. Eto, cisto da spomenem.
logiraš se na virtuelnu konzolu (CTRL + ALT + F6, ili F5, 4, 3…), edituješ /etc/X11/xorg.conf prema potrebama (npr. prvo vidiš kako ti je suse upisao frekvencije i te uneseš u xorg.conf, startuješ X sa novim postavkama, to je ideja, a ne mogu ti reći koje tačno vrijednosti da unosiš…
ps:
ali ne kontam, na LCD da se žali na horiz vert sync…
Mandriva kontrolni centar se može pokrenuti i pod konzolom kao root, samo koristi komandu drakconf i tu probaj naštimati monitor. One rezolucije na boot ekranu odnose se samo na framebuffer (splash screen itd.) a ne na X-e.
note:
iako spominjem PCLinuxOS kod njega kada ostavim default boota mi na 800x600 i X bude na 800x600 (na ovom CRT monitoru, kad uzmem 1024 ide 1024), dok je na laptopu ok i kad ne diram… nejse
Hvala za upute. Ctrl+Alt+F1 > Drakconf mi je omogucilo da se log-ujem na 1024x768. Fazon je sto je to i jedina rezolucija koja funkcionise. Preporucena rez. za monitor je 1440x900, ali za nju nece ni da cuje. Doduse nisam instalirao Mandrivu nego samo pokrenuo sa CD-a. Moguce da bi instalacija Ati-jevih drivera promijenila situaciju.