Kako da mountujem direkt DVD ili CD na Suse 10.2
Inace kod Suse mountuje se sam tek kada se ubaci cd u citac u media/ime cd-a
Trebalo bi mi nesto kao kod Ubutu.
man mount
RTFM!
Ubuntu (skraceno)
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/hdd /media/cdrom1 udf,iso9660 user,noauto 0 0
fstab suse
/dev/sda6 / ext3 acl,user_xattr 1 1
/dev/sda7 /home ext3 acl,user_xattr 1 2
/dev/disk/by-id/ata-WDC_WD800BB-88JHC0_WD-WMAM9A330061-part1 /windows/Lecteur1 vfat users,gid=users,umask=0002,utf8=true 0 0
/dev/disk/by-id/ata-Maxtor_6Y160M0_Y48APBXE-part1 /windows/XP ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=utf8 0 0
/dev/disk/by-id/ata-Maxtor_6Y160M0_Y48APBXE-part5 /windows/Lecteur2 ntfs ro,users,gid=users,umask=0002,nls=utf8 0 0
/dev/hda4 swap swap defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
sysfs /sys sysfs noauto 0 0
debugfs /sys/kernel/debug debugfs noauto 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
/dev/disk/by-id/ata-WDC_WD800BB-88JHC0_WD-WMAM9A330061-part2 /windows/Ubuntu ext3 user,acl 1 2
koja glupost uopste nema cdrom
citao sam nesto sa Hal i sta ti ja znam, al nemam pojma dal da unesem direkt u fstab iz ubuntu te napravim negdje dosjee kao kod ubuntu /media/cdrom0 (1)
Hoce li raditi onda?
Inace i na suse je dev/hdd odnosno hdc za cd-dvd rom.
A iskreno jesi li probao pretraziti negdje? Evo meni jedan hit sa googlea:
http://forums.suselinuxsupport.de/index.php?showtopic=47669
A evo sa tog forume quote:
Nije mi u interesu da trazim, ovo je pitanje upuceno ovdje, a naravno ako trazim nece se razvijati ovaj forum
Drugo nemam probleme sa automatskim mountovanjem diska to imam, vec mi je potrebno kao kod ubuntu da montuje direkt u jedan dosje, a ne da mi pravi posebno dosje dok je cd u komp. a kada ga izbacim on nestane.
Znaci fixi dosje kao kod ubuntu /media/cdrom0 ili bilo kakav drugi naziv
Bogme nece se razvijati ako ljudi stalno postavljaju ista pitanja koja ce se vrtiti bezbroj puta dok ne dodje do granice da Adis popizdi i pocne brisat teme.
Inace, ne vidim zasto ti treba taj mount point?
Ne vidim isto pitanje na forumu, CD DVD ne Hard disk,
Problemi poslije toga, jer na suse to radi Hal, konflikti fstab<>hal, postoji li to
Hvala.
SuSE ti cita fstab tako da stavi to svejedno u fstab:
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/hdd /media/cdrom1 udf,iso9660 user,noauto 0 0
I mountani driveovi ce se nalaziti u /media/ folderu (to ide prema nekom novom sistemu da nisu u /mnt/). Samo ne kontam sta ti ne radi jer i nisi bogzna objasnio, je li ti mounta DVD/CD? Jel ne znas gdje mounta? Da, HAL je layer i KDE/GNOME koriste HAL za automountanje medija i ne, konflikti fstab – hal ne postoje, mozda je PBKAC?
E to, Iskreno da kazem radi se o wine i njegovom prepoznavanju cd odnosno dvd-ova.
Ovih dana sam testirao okruzenje wine emulatora za rad multimedije na Ubuntu, tako da bih to zelio napraviti na Suse, jer izgleda da mi je bolje podrzan winex11.drv na Suse.
Wine mi nije zelio prepoznati DVD-CD na Suse pa zato i pitanje uvez Fstab i Hal.
Mountovanje Hard diskova to odradim direkt u Fstab i napravim direktorije za njih
A sto se tice PBKAC mislim da je to najveci problem :mrgreen:
Nemojte fakat postavljati pitanja koja su već odgovorena negdje drugo, nema veze što nisu odgovorena ovdje.
Uredu Vedrane,
Ipak moram,
Ako izbrisem Hal dali ce onda mountovati se CDovi?
Npr. jer je uneseno u fstab?