evo nadjoh. Ipak se moze skontati da su mysql paketi
evo nadjoh. Ipak se moze skontati da su mysql paketi
btw, nemoj ni slucajno brisati /etc/mysql/debian.conf jer ces samo napraviti veci belaj. Ono sto se skine sa ovom gore komandom je dovoljno za fresh install.
[quote=Amar]evo nadjoh. Ipak se moze skontati da su mysql paketi
[/quote]
The following packages will be REMOVED:
akonadi-server* akregator* amarok* apport-kde* apturl-kde* boxee* gdebi-kde* jockey-kde* kaddressbook* kdebase-workspace*
kdebase-workspace-bin* kdepim-groupware* kdepim-kresources* kdepim-runtime* kdepim-strigi-plugins* kdepim-wizards* kmail* knotes*
kontact* kopete* kopete-message-indicator* korganizer* kpackagekit* kubuntu-desktop* libdbd-mysql-perl* libkdepim4* libkopete4*
libmessagelist4* libmysqlclient16* libqt4-sql-mysql* mysql-client* mysql-client-5.1* mysql-client-core-5.1* mysql-common*
mysql-server* mysql-server-5.1* mysql-server-core-5.1* php5-mysql* phpmyadmin* plasma-dataengines-workspace* plasma-desktop*
plasma-netbook* plasma-scriptengine-python* plasma-widget-facebook* plasma-widgets-addons* plasma-widgets-workspace*
printer-applet* python-kde4* software-properties-kde* system-config-printer-kde* update-manager-kde* usb-creator-kde* userconfig*
Jel ovo dobro ovako?
Meni je na debianu dosta manje skinuo, ali to je naravno bio server. Nisam sad siguran kako dalje jer ovdje di skida bruku stvari, nisam siguran da ces sve moci vratiti jednostavno sa instalacijom mysql-server-a. Odnosno, mozes popisati sta si skinuo i onda ponovo instalirati.
[quote=boby]The following packages will be REMOVED:
akonadi-server* akregator* amarok* apport-kde* apturl-kde* boxee* gdebi-kde* jockey-kde* kaddressbook* kdebase-workspace*
kdebase-workspace-bin* kdepim-groupware* kdepim-kresources* kdepim-runtime* kdepim-strigi-plugins* kdepim-wizards* kmail* knotes*
kontact* kopete* kopete-message-indicator* korganizer* kpackagekit* kubuntu-desktop* libdbd-mysql-perl* libkdepim4* libkopete4*
libmessagelist4* libmysqlclient16* libqt4-sql-mysql* mysql-client* mysql-client-5.1* mysql-client-core-5.1* mysql-common*
mysql-server* mysql-server-5.1* mysql-server-core-5.1* php5-mysql* phpmyadmin* plasma-dataengines-workspace* plasma-desktop*
plasma-netbook* plasma-scriptengine-python* plasma-widget-facebook* plasma-widgets-addons* plasma-widgets-workspace*
printer-applet* python-kde4* software-properties-kde* system-config-printer-kde* update-manager-kde* usb-creator-kde* userconfig*[/quote]
Funny dependencies. To kao kad gnome ovisi o ubuntu software center i tako neke gluposti.
mojne *mysqlclient i lib-ove, ne bi trebao onda da povuce ova ostala cuda
Sve me ovo vise izludjuje. Da mi je naci distribuciju u kojoj ce (skoro) sve raditi. Vjerovali ili ne, razlog sto sam se vratio na kubuntu je taj da mi je debian squeeze pao potpuno. Startovao sistem sa ukljucenim S-Video kablom u laptopu (ne znam ima li to kakve veze) i nece da dodje do login prozora. CTR+ALT+F1, bezbroj restarta, recovery iz grub-a, nista nije pomoglo (izvadio sam kabl naravno).
Probao ja i nije radilo. Tek kada sam ukinuo tacno ove pakete mogao sam fresh install mysql-a odraditi. Probao sam paket po paket, opet nije radilo.
Perfektnu distribuciju neces naci.
Uvijek ce biti nekih problemcica. Pitanje je samo koliko ti vremena treba te probleme da rijesis. Ja sam koristio dosta distribucija, neke krace vrijeme a ove sam koristio najmanje po pola godine kao jedini distro na laptopu:
I to ovim redoslijedom. Na kraju sam se vratio na Debian. Problema ima ali se daju rijesiti.
Opet, to je tvoja odluka, sta ces koristiti.
@boby: probaj nesto novo, recimo ja sam probao pola DistroWatcha dok se nisam smirio sa Slackwareom. Starija raja na ovom forumu zna da sam u pocetcima imo frenzy sa mijenjanjem distribucija. Prvo sam imao SUSE, u doba kad je to bio dobri stari SUSE a ne ove openSUSE devijacije. Zatim sam jedno 4h svaki dan instalirao novu distro (probo Fedora Core, RedHat, Mandrake, CentOS, Knoppix, Ubuntu, Zenlinux, Gentoo, Slackware, Mepis, Knoppix …). Fazon je sto kroz nekoliko godina, mijenjajuci sve te silne distribucije, naucio sam kako stimati stvari te eventualno dosho do nivoa da bez obzira sta imam na masini znam postimat da radi kako hocu. Tako da mi je stvarno svejedno koji je distro u pitanju (svaki ima mane i prednosti) jedino je pitanje koliko imas zivaca da to nesto stimas.
Recimo, tvoj problem sa mysqlom je automatski rijesen na Slackwareu (mysql ti bude odma instaliran kad izaberes full instalaciju) ali slack ima svoj bug sa mysqlom (moras odradit chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql mada mislim da je to rijeseno u 13.1).
A sada, sto se tice konkretno tvog problema, daj nam tvoj my.cnf. Ako ne znas gdje je pogledaj u /etc/init.d/mysql ili mysqld (trazis liniju CONF=/etc/mysql/my.cnf). I ziv bio, mojne ga paste ovdje da moram po povecalo ic nego paste to na http://www.dpaste.com/ ili http://www.pastebin.com/ pa daj link.
Pogledaj je li owner na /var/lib/mysql okay (mysql:mysql treba biti). Ako nije uradi ovo sto sam za slack napiso.
Jesi li napravio one inicijalne tabele? Ako ne znas o cemu pricam, kao root pokreni mysql_install_db.
Eto, probaj pa javi.
Inicijalne table su informatio_schema.sql i mysql.sql, trebale bi biti tu automatski. Takodjer, mislim da bi /var/lib/mysql morao po defaultu biti mysql:mysql. Ali opet, *ubuntu je to. I ne bih rekao da je u ptanju my.cnf jer koliko sam skontao njemu je problem sa pre-start dijelom, meni smrdi na losu instalaciju.
Ma koristio sam i ja dosta distribucija i ne kazem da mi treba idealna. Ali sad nemam vremena da se zezam s tim a treba mi distro na kojoj samo mogu da uradim stvari koje mi trebaju za faks.
my.cnf nema jer sam rucno obrisao folder mysql kad sam zadnji put probavao reinstalirati mysql (konto sam da sve pobrisem pa da ce tako raditi - ali nije). Prije nego me kritikujete, nije ni radilo dok je bio taj fajl.
owner: drwx------ 6 mysql mysql 4096 2011-01-24 20:27 mysql
Postoje inicijalne tabele
Uh to nisi trebao da radis. U /etc/mysql/ se nalazi i debian.cnf koji ni u kom slucaju ne smijes rucno brisati ili mijenjati. Evo ti prva linija tog file-a:
# Automatically generated for Debian scripts. DO NOT TOUCH!
Ovaj file koriste Debian bazirane distribucije, izmedju ostalog, prilikom reinstalacije mysql-server-a. Mislim da ces morati koristiti metodu koju sam ti ranije naveo, jer imao sam identican problem i jedino sam ga na taj nacin uspio rijesiti.
Btw, normalno je da ne mozes startati mysql bez /etc/mysql direktorija.
Nego, lagano popisi sve pakete koji ce se deinstalirati sa onom komandom, instaliraj ponovo mysql-server i eventualno sve pakete koji se automatski ne instaliraju.
I savjet za u buduce, ako ti treba distro na kojem ce se vrtiti neki server, mani se *ubuntu kerefeka.
Debian, Slackware, Gentoo, CentOS.
OK. Instalirao sam nanovo kubuntu. Uradio update, upgrade i dist-upgrade (predhodno dodao repo za kde 4.5.5). Od programa instalirao samo operu. Kako sad da instaliram LAMP da bi to ovaj put radilo. Do sad sam prema nekom uputstvu radio:
sudo apt-get install lamp-server^
Kako sada?
apt-get install phpmyadmin
Salis se ili stvarno? Posto vidim da ce to povuci sve sto treba za LAMP
@boby: instaliraj sve po dijelovima:
I to je to, nema velike mudrosti.
Pa … relativno sam ozbiljan, znam da sam bio u nekoj situaciji gdje mi je trebao lamp namah, pa sam ovo skucao
Iako, iz nekog razloga, nije povukao mysql-server
boby@HP:~$ sudo service mysql restart
[sudo] password for boby:
mysql start/running, process 10036
Eto ga radi! Sta je bilo juce nemam pojma.