[RIJEŠENO] ne mogu startovati php file na SUSE ES9 nakon instalacije?

znam da je nesto banalno, ali nisam dovoljno iskusan da sam skontam poslije 5 minuta.
instalirao suse es9 na jedan test pc. nije bilo problema. instalirao apache (pomocu yast-a) i dobio welcome poruku. instalirao php. nije prijavilo nikakvu gresku.
napravi phpinfo.php file (<?php phphinfo(); ?>) i pokusao otvoriti: localhost/phpinfo.php (isto file imam i na /home/afan/public_html i pkusao otoriti na localhost/~afan/phpinfo.php) ali me pita hocu li file “Save As” ili “Open with…” ???
Sta sam preskocio?

Ne znam kako je to na suse ali moraš dodati onih par linija u httpd.conf vezano za php

to sam i ja nasao i upisao i restartov’o apache i - nista.
obrisem napisano i ponovo restartujem apache - radi. popravljeo jeste. kako? nemam pojma. Jeidno sto je ostalo i sto se razlikuje od “originalan” je sto sam dod’o index.php u red DirectoryIndex index.html index.php - sto opet nema veze sa ovim problemom (ili ipak ima?!?!?)

hvala almire
:wink:

Ja sam imao OpenSUSE 10.1 (zapravo ga jos imam ali ga ne koristim) i koliko se sjecam u YaSTu instaliras Apache 2.0 bla bla, PHP 5.0 i vidi da nisi zaboravio libapache2-php5 ili tako nesto?? Mozda imas PHP ali ne i modul za Apache?

mod_php ti treba.Kod mene na apt search se zove libapache-mod-php5

Imao sam potpuno isti problem na Ubuntuu :wink:
Potrebno je instalirati libapache-mod-php5, kao što Amar-ze reče, koji vezuje PHP sa Apacheom, ako to nemaš onda će ti browser (u mom slučaju FF) odbijati da prikaže PHP fajl već će ti nuditi opciju preuzimanja. I ne samo FF, nego i Opera i Konqueror. :wink:

SuSE isporučuje odvojenu *.conf datoteku za PHP konfiguraciju, potraži malo po /etc/apache2 direktoriju, i eventualno u /etc/sysconfig/apache2 datoteci uključi modul…

Vrlo vjerovatno ti stvarno i fali nešto sljedećeg tipa:

P.S. web browser nema veze sa “odbijanjem” prikazivanja PHP datoteke; Apache ne zna servirati php datoteku, web browser samo preuzima ono što mu je servirano.

Mislim da u httpd.conf ces morati dodati Include /etc/apache2/mod_php (ili ovako nesto slicno, pogledaj u /etc/apache2 sta ima).Imao sam isti problem na 10.1 Suse (apache 2.2.0) ali mi je sad sve “kroz maglu”.Za ovo da moras dodati Include sam siguran samo nisam siguran kako se mod tacno zove.Nadji i includiraj :smiley:

Provjerio. Imam.

[quote=Emx]Imao sam potpuno isti problem na Ubuntuu :wink:
Potrebno je instalirati libapache-mod-php5, kao što Amar-ze reče, koji vezuje PHP sa Apacheom, ako to nemaš onda će ti browser (u mom slučaju FF) odbijati da prikaže PHP fajl već će ti nuditi opciju preuzimanja. I ne samo FF, nego i Opera i Konqueror. ;)[/quote]
ne koristim php5, nego php4

slicna boljka na drugom kompjuteru. instalirao sam suse se9 na jedan kompjuter u firmi. ne’a problema. instalirao i apache - radi. instalirao php - nije javio gresku. testirao pomocu phpinfo() i - vidim kod umjesto php info stranice.
koliko sam skont’o, ovo je greska do apache-a a ne ho php-ja, jel’ tako?

ok, mozel’ neko pomoci?

[quote=afan]slicna boljka na drugom kompjuteru. instalirao sam suse se9 na jedan kompjuter u firmi. ne’a problema. instalirao i apache - radi. instalirao php - nije javio gresku. testirao pomocu phpinfo() i - vidim kod umjesto php info stranice.
koliko sam skont’o, ovo je greska do apache-a a ne ho php-ja, jel’ tako?

ok, mozel’ neko pomoci?[/quote]
Popravilo je ovo sto je Adis napisao:

ja sam mislio da ce YAST sve da uradi :frowning:

Hvala Adise i svim ostalim koji su pomagali.
:slight_smile:

Savjet da dodas tu i .php3 .php4 .php5 i sl …